Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü personelinin ismini kullanarak elektronik ortamda menfaat temin etme amaçlı sahte işlemlere itibar edilmemesi gerektiği konusunda uyardı.
#ÇevreÇalışmadığı halde sosyal güvenlik haklarından yararlanmak için bir işyerinde sigortalı gösterilmek ‘sahte sigortalılığa’ giriyor. 5 yılda 500 bine yakın sahte sigorta tespiti yapıldı. Bu durumda kişinin sigortalılığı ve prim günleri iptal ediliyor. Emekli olsa da bu hak geçeriz sayılıyor, ödenen maaşlar faiziyle geri alınıyor. Hem sigortalı kişi, hem de sahte işlem yapan işveren para ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalıyor.
#SSKinsMobil başta olmak üzere Instagram takipçi hileleri yapan platformlar alıp başını gitti; kullanıcılar takipçi sayısını artırmak ve daha çok beğeni alabilmek için doğal yollardan vazgeçip zaman zaman yan yollara sapıyor ve 'oyuna' hile karıştırıyor. Ancak beğeni ve takipçi hilesi yaparken hem paranızdan hem de kişisel bilgilerinizin gizliliğinden mahrum kalabilirsiniz.
#İnsmobilCryptojacking olarak adlandırılan gizli kripto para madenciliği, 2018’in en kritik saldırı yöntemlerinden biri olmayı sürdürüyor. Ele geçirdikleri cihazların işlemci gücü ve elektrik enerjileriyle kripto para madeni işleyen kötü niyetli madenciler, şirket cihazlarını işlevsizleştiriyor. Ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard'ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, dünyayı en çok etkisi altına alan 8 cryptojacking yöntemini açıklarken güçlenen cryptojacking saldırılarına karşı şirketlerin önlem almak zorunda olduğunun altını çiziyor.
#Kripto ParaFetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'nin eşi Nazire Terzi hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım", "terör örgütü üyesi olmak" ve "suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak" suçlarından 52,5 yıla kadar hapis talebiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.
#15 TemmuzBALIKESİR’in Ayvalık İlçesi’nde telefon dolandırıcısının kurbanı olan 52 yaşındaki Firdevs Umutlu, 20 bin lira tutarındaki ziynet eşyası ile 1200 lira nakit parasını elleriyle teslim etti. Ertesi gün banka hesabındaki paraların istenmesi üzerine polis merkezine giden Umutlu, dolandırıldığını anladı. Polis eşliğinde bankaya giden Umurlu, yolda bir gün önce altınları alan 21 yaşındaki S.E.’yi görünce şüpheliyi yakalattı. Adliyeye sevk edilen S.E. tutuklandı.
#BalıkesirTHY, internet ve call center’dan Hatay çıkışlı tüm uçuşlarda kredi kartı ile satışları kaldırdı. Son dönemde bölgede artan sahte kredi kartı sayısını gerekçe gösteren THY, “Sahte işlemler çok arttı. Bunun üzerine Hatay’dan yapılan tüm uçuşlara ait bilet satışlarında kredi kartını durdurduk. Konuyla ilgili güvenlik önlemleri tamamlandıktan sonra kredi kartıyla satışlar başlayacak” açıklamasını yaptı.
YURDUN çeşitli bölgelerinde sahte araç muayenesi yapan bir şebeke çökertildi. Yozgat'ta yakalanan 135 kişiden 26'sı yapılan sorgulamanın ardından gözaltına alınırken, sahte işlem yapılan 135 ruhsata ise el konuldu. Yakalanan kişilerin üst ve işyerlerinde yapılan aramada ise silah, fişek, ve muayene için kulanılan malzemeler ele geçirildi.
Polatlı İlçesi’nde 18 Ocak 2007’den itibaren araçların egzoz emisyon ölçümünü yapan Akçev Otomotiv adlı şirketin sahte işlem yaptığı ortaya çıkarıldı. Renkli fotokopi ile emisyon pullarını çoğaltarak ruhsatlara yapıştırdıkları anlaşılan şirket yetkilisi 3 kişi gözaltına alındı.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, <a href="http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/4494369.asp?m=1&gid=69" target=_new>Gima'nın</a> kredi kartı yönetim sistemine yapılan korsan saldırı ve kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasıyla ilgili olarak, “Şu ana kadar kopyalandığından şüphelenilen toplam 9 bin 229 adet kredi kartı tespit edilmiş olup, sahte işlem gerçekleşmiş olan adeti 206'dır” dedi.
Antalya’da R.G. isimli bir kişinin VIP minibüsü güzellik merkezine dönüştürüp botoks, yağ aldırma, yüz gençleştirme yapması estetik cerrahları isyan ettirdi. “Bunu da mı görecektik?” diyen Prof. Dr. Şükrü Yazar, “Doğru yere botoks yapılmazsa beyin damarlarına pıhtı atması, felç ve ölüm gerçekleşebilir” uyarısında bulundu...
#AntalyaLabirent Bil adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişiyi "İzinli veri tabanımızda bulunmaktasınız sms almak istemiyorsanız ücretsiz mesaj gönder." şeklinde bir ifade ile SMS atmaya zorluyor. SMS atılması halinde ise tüketicinin faturasına bir miktar ücret eklenme ihtimali ortaya çıkabiliyor. İşte, Labirent Bil dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler
#Cloud E Ticİzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber Güvenlik