Naylon faturada tedbirsiz davrandık

Güncelleme Tarihi:

Naylon faturada tedbirsiz davrandık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Galatasaray Kulübü Başkanı ve Transtürk Holding'in patronu Faruk Süren, Orhan Aslıtürk'ün naylon fatura vurgunu listesinde yer almasını ‘‘tedbirsizlik’’ olarak niteledi. Süren, ‘‘Bu olayda, tedbirsizliğimiz var. İhracat taahhüdü kapatırken, firmaları iyi seçmemiz gerekirdi’’ dedi.

ŞİŞLİ eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk'ün milyar dolarlık naylon fatura vurgununa adı karışan Transtürk Holding'in patronu ve Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren, ‘‘Bu olayda tedbirsizliğimiz var’’ dedi. Galatasaray Başkanı olduktan sonra işlerini daha çok profesyonellere bıraktığını belirten Süren, ‘‘Ben işlerle daha fazla meşgul olduğum dönemlerde ihracat taahhütlerini kapatırken, KDV'yi beyannamesi ile birlikte biz yatırırdık. Arkadaşlar tedbirsizlik yapıp, KDV'yi sözü geçen firmalara teslim etmişler. Yani, kamu bu olayda zarara girmişse, bizim tedbirsizliğimiz söz konusu’’ diye konuştu.

Faruk Süren, naylon fatura ve hayali ihracat suçlamalarıyla ilgili olarak sorularımızı şöyle yanıtladı:

Naylon fatura düzenlediniz mi, hayali ihracat yaptınız mı?

Hayali ihracat yapmadım. Bir çok şirket, normal kredilerden daha iyi koşulla ihracat kredisi alır. Ancak bu taahhütü yerine getiremediği zaman fazla ihracatı olan firmalara vekáletname verir. Bu şirket malı fatura eder, siz de malın bedelini, KDV'sini de ödersiniz. Bunu Türkiye'de yapmayan firma yoktur. ASCOR da çalıştığımız firmalardan biri.

Vekáletname verdiğiniz firma hakkında inceleme yapmaz mısınız?

Firmanın vergi numarası var mı? Bu malı üretecek kapasitesi var mı? Malı ihraç edip de, döviz geldi mi? Onu da döviz alım bordrosu ve banka kaydıyla tespit ediyorsunuz. Biz bunlara bakarız. Bütün incelemeye tabi firmalarımızın gümrük çıkış beyanname numaraları, hangi firmanın, hangi gümrükçünün kullanıldığı, vergi numarası, döviz alım bordroları ve tarihleri var. Bunlar naylon olamaz. Şunun firmasıdır, bunun firmasıdır diye araştırılmaz. Bu firmanın bizden başka hangi firmalarla çalıştığını ilişkilerini de bilmiyorum.

Orhan Aslıtürk'le ne zamandır tanışıyor sunuz?

Hayatımda hiç rastlamadım. Gülay Aslıtürk'ü bir kez makamında ziyaret etmiştim. Onun dışında hiç görmedim.

Taahhüt kapatma miktarı nedir?

1995-1998 yılları arasında taahhüt kapatma miktarı, 36 milyon 465 bin 761 dolardır.

Sahte evrak düzenlenmesi mümkün değil mi diyorsunuz?

İhracat gümrük çıkış belgelerimiz, kambiyo kağıdı var. Sahte evrakta işin boyutu değişir. Bu olayda 114 tane firma bilerek sahte işlem yaptı öyle mi? Ama 1995 yılında yapılan incelemede bir sorumluluğumuzun, herhangi bir hatanın olmadığı kanıtlandı. Burada bu 114 firma değil, Orhan Aslıtürk inceleniyor.

Firmalarınız niçin incelemeye alındı?

Biz malı aldık, ihraç ettik. Firma da fatura kesti, KDV'ni de verdik. Firma kendi defterinde bize kestiği faturayı işleyip, KDV'yi de ödemesi lazım. Şimdi o faturayı o firma işlememişse, bizim ödemiş olduğumuz KDV'yi yatırmamışsa bu benim suçum değil. Biz o firmayı bulamıyoruz, bunu senden tahsil ederiz demek de doğru değil. Bu raporun konusu Orhan Aslıtürk firmaları. Başka daha değerli çok da muteber firmalar var. Gayri kanuni bir olay değil. 1998 yılına kadar ki dönem inceleniyor. O yıllar için de herhangi bir sorunun çıkacağını zannetmiyorum.

Hiç bir sorumluluğunuz yok mu?

Yöneticilerimi eleştirdim. Ben kendi işimle daha fazla meşgul olduğum zamanlarda da taahhüt kapatmalar yapılıyordu. KDV'yi beyannamesi ile birlikte biz yatırıyorduk. Firmaya teslim edip ‘sen yatır’ demiyordum. Bir tek ihmal bu olabilir. KDV'yi bu firmalara teslim etmeleri. Ama kamu zarara girmişse, o zarara girmede bizim tedbirsizliğimiz olmasını da istemezdik. Ama bu suç değil, biz suç işlemedik.

Şirketlerinizle daha mı az ilgilisiniz?

Galatarasay benim için çok önemli. Geniş bir kitleye olan sorumluluğum. 16.5 milyon Galatasaray gönüldaşından bahsediyoruz. Kendi işlerimle daha az ilgilendim. Profesyonelliğe inanıyorum ve tam yetki veriyorum.

Raporda sözü geçen Makina Takım Pazarlama, Makina Takım Endüstrisi, Hıshtıl Sheffer ve Sheffer Transtürk'te durum nedir?

Makina Takım Pazarlama'nın yönetiminde dahi değilim. Sheffer suni gübre üretiyor. Hıshtıl Sheffer'da İsrailliler'le ortaklığımız vardı. Ancak ortaklığı devrettik. Bu şirket 1995 yılında vardı. Plastaş plastik enjeksiyonlar; hem otomotiv sanayine hem de dayanıklı tüketim ve elektronik sanayiye parça üretir. Makina Takım Pazarlama faaliyetlerine devam ediyor. 40 milyon dolar cirolu bir şirket. Makina Takım Pazarlama 4.3 milyon dolarlık ihracat kapattı. Bu rakam 43 milyon dolar olarak yansıdı.

Kasırga operasyonunda adı geçen isimlerle yer aldınız...

Kasırga operasyonu ile muhatap olan insanların arasında yer aldım evet. Belki onlar da aklanacak. Konu yargıya intikal etmiş. Beni de ilgilendirmez.

Hastayım, ama ölmem

Galatasaray Başkanlığı'ndan ayrılmayı düşünüyor musunuz?

Seçtikleri sürece başkanlığa devam edeceğim.

Niçin yurtdışına gittiniz?

Sağlık problemi nedeniyle gittim. Hastalığımı söylemek istemiyorum. İhmal edilmemesi gereken bir şey. Hemen olması şart değil. Bir ay sonra da olsa arada ölmem, sevinmesinler...

Galatasaray'ın halka arzı ve ortaklıkla ilgili eleştiriler de var.

SPK kaydına girelim de, ondan sonra doğru zamanlamayı yapacağız. Böyle bir kriz beklemiyorduk. Aralık ayında halka arzı planlıyorduk. Kayda alındıktan sonra, 35-40 günlük bir süremiz var. Bekleyip duruma bakacağız. Sportif Anonim Şirketi'ni kurduk. Ticari gelirleri devrettik. Bir stratejik ortak istedik. AIG' ile ortaklık kurduk. Yüzde 21.05'ini 20 milyon dolara sattık. Ortaklık yürürlüğe girmeden gelirimiz 10.6 milyon dolar arttı. 20 milyon dolardan gelirlerimiz 33 milyon dolara çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!