CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz'in konuşması sırasında Ankara'da sahipsiz hayvanların saldırısına uğrayarak ağır yaralanan ilkokul 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz'ın babası Halil Yılmaz, bazı muhalefet parti milletvekillerinin açıklamaları sırasında "Sabahtan beri sizi dinliyorum. Nasıl bir insansınız?" diyerek tepki gösterdi.
#Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Kanun TeklifiTBMM açılış tarihi için beklenen gün geldi. 2024 Meclis yeni dönem açılış tarihi 2024 belli oldu. TBMM Genel Kurulu, 30 Temmuz'da tatile girdi. Genel Kurul'da son olarak sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi görüşüldü ve kabul edildi. Ardından da çalışmalara 2 aylık ara verildi. Verilen aranın ardından 28. Dönem 3. Yasama Yılı'nın mesai hızla başlayacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu, 9. Yargı Paketi, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında kanuni düzenlemeler gerektiren reformlar gündeme gelmesi gereken konular arasında yer alıyor. Peki Meclis ne zaman açılıyor, Ekim'in kaçında? Yeni dönem TBMM gündem konuları neler? İşte ayrıntılar...
#Meclis Ne Zaman AçılacakTBMM ne zaman açılacak, sorusu tatile girmesinin ardından öne çıkan konulardan oldu. TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama Yılı'nda 50'si uluslararası anlaşmalara ilişkin olmak üzere 70 kanun teklifi kabul edildi. 28. Dönem 2. Yasama Yılı çalışmalarına 1 Ekim 2023'te başlayan TBMM Genel Kurulu, 30 Temmuz tarihinde tatile girdi. Genel Kurulda son olarak sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi ele alındı ve kabul edildi. Resmi Gazete'de yer alan karara göre Meclis 1 Ekim'de 29. yasama dönemi başlayacak. İşte, Meclis açılış tarihi ve detaylar.
#Meclis Açılış TarihiTBMM ne zaman açılacak, sorusu tatile girmesinin ardından öne çıkan konulardan oldu. TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama Yılı'nda 50'si uluslararası anlaşmalara ilişkin olmak üzere 70 kanun teklifi kabul edildi. 28. Dönem 2. Yasama Yılı çalışmalarına 1 Ekim 2023'te başlayan TBMM Genel Kurulu, 30 Temmuz tarihinde tatile girdi. Genel Kurulda son olarak sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi ele alındı ve kabul edildi. Resmi Gazete'de yer alan karara göre Meclis 1 Ekim'de 29. yasama dönemi başlayacak. İşte, Meclis açılış tarihi ve detaylar.
#Meclis Açılış TarihiGaziantep’te sokaklardan toplanan hayvanlar için 100 dönümlük doğal yaşam alanı oluşturuldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı Müdürü Celal Özsöyler, “Burada bakımları yapılan köpekleri, sosyal medya hesabı üzerinden sahiplendirmeye çalışıyoruz” dedi.
#Sokak HayvanlarıSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları DüzenlemesiCHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen sahipsiz hayvanlar düzenlemesine ilişkin, "Süreci hep birlikte değerlendirip, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kanunu götüreceğiz. Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız. 4,5 yıldır bizim bütün başvurularımızda AYM önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor. Burada bundan vazgeçmelerini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
#CHPSokak hayvanları yasa tasarısı maddeleri ve içeriği son dakika haberleri ile takip ediliyor. Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’nin görüşmeleri Meclis'te devam ediyor. Son dakika haberine göre kamuoyunun gündeminde yer alan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Öte yandan AK Parti Kaynakları, sahipsiz sokak köpeği kanun düzenlemesinden ötanazi kelimesinin çıkarıldığını açıkladı. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ötenazi tartışmaları başlarken, köpekler uyutulacak mı? sorusu da öne çıkan konulardan oldu. Kabul edilen maddelere göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarıyla gerçekleşen düzenleme ile Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'ndaki 9. maddesindeki hükümler uygulanacak. Peki, Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? Sokak hayvanları yasası maddeleri ve içeriği neler? İşte, sokak hayvanları yasa tasarısı son durum gelişmeleri...
#Sokak Hayvanları YasasıAnkara'nın Keçiören ilçesinde başıboş sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan Tunahan Yılmaz'ın babası Halil Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmadan gurur duyduğunu ifade ederek, “Çocuklarımıza sahip çıktığı için ona sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.
#ANKARATBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda ele alınan ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Teklifi’ dün yine büyük tartışmalar içinde görüşüldü. Komisyon salonuna giden koridorlarda çok sayıda güvenlik görevlisi yer alırken, hayvansever STK’ların görüşmeleri izlediği koridordaki ekran da kaldırıldı. Hayvanseverlerin tepki gösterdiği ‘ötanazi’ kelimesi tekliften çıkarıldı.
#TBMM5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
#Sokak KöpekleriMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, 6'lı masanın anayasa çalışmasına tepki göstererek "6'sı birden dizilmiş anayasa takdimi yapıyorlar. 6'sını bir araya getirsen bir milliyetçi hareket yapmaz. Bunların yapacağı anayasa yıkım anayasası, yenilgilerin egemen olduğu toplum sözleşmesidir" dedi. Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi 5'er yıllık 3 dönem olsa da tamamen lider ülkeye doğru hızla götürsek" diyerek "Bu sistemden geri dönüş yoktur" ifadelerini kullandı.
#MHPŞehir yaşamını güzelleştiriyorlar evet ama hayvanların ideal yaşam alanı sokaklar değil. İstisnalar dışında bir hayvan sokakta en fazla iki yıl yaşayabiliyor. Buna rağmen ‘Nasılsa kendine bakar’ diye her gün onlarcası sokağa terk ediliyor, pek çoğu işkence görüyor... Gönüllüler ellerinden geleni yapıyor: Tedavi, kısırlaştırma, besleme... Ama bir yere kadar... Yapılması gereken daha çok şey var.
#GazetehaberleriHayvan haklarıyla ilgili yeni yasa teklifinin bazı maddeleri kamuoyuyla paylaşıldı. Biz de bu tasarıdan yola çıkarak ülkemizde hayvan haklarının şu anki durumunu ve yeni yasanın amaçladıklarını Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'ndan Şebnem Aslan ve Avukat Elvan Kılıç’a sorduk.
#Hayvan HaklarıAK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, hayvanlara yönelik eziyet, kötü muamele, öldürme gibi eylemlerde hapis cezası öngören hayvan hakları ile ilgili yasa teklifinin iki hafta içinde TBMM Başkanlığı'na sunulacağını söyledi.
#Hayvan Hakları Yasasıİnsanoğlunun hayvanlara eziyetinin son mağdurlarından biri Gaziantep’te boynuna kemer takılıp yerlerde sürüklenerek uçurumdan atılan ‘Garip’ oldu. Ona bu işkenceyi yapanlar henüz yakalanmadı. Son zamanlarda artan bu tür işkence haberleri üzerine hayvan hakları savunucuları, hukukçular ve siyasetçilerden ortak bir ses çıkıyor: Bu işkenceye para değil caydırıcı hapis cezaları verilmeli.
#Hayvan Hakları