Güncelleme Tarihi:
Oran ve Onur, Hayvan Hakları Federasyonu Ankara Temsilcisi Sırma Oya Tekvar ile TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, kanun teklifi hakkında bilgi verdi.
Kanun teklifi hazırlanırken, sivil toplum örgütlerinin desteğini, yerel yönetimlerin görüşlerini aldıklarını ifade eden Oran, teklifle, hayvanların ekolojik ve etolojik haklarını güvence altına almayı sağladıklarını söyledi.
Oran, tekliflerine, bütün hayvanların işkence, kötü muamele ve eziyet görmeme hakkına sahip olduğunu eklediklerini belirterek, teklifle, bunu ihlal edenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirdiklerini kaydetti.
Umut Oran, yaşamının yüzde 95'ini hayvanlarla beraber geçirdiğini, hayvanların mağduriyetini iyi bildiğini ifade etti.
Hayvanlarla dostluğunu anlatırken Oran, “Bugün insan olarak üzerime düşen görevi yapmanın huzurunu yaşıyorum. Özellikle hayvanlarla ve köpeklerle olan dostluğum, 10 yaşında ilk okuduğum Jack Landon'ın 'Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş' ile başladı. Sonra bir sürü köpeğim oldu. İlk köpeğimin ismi de o kitabın kahramanı olan Dick'ti. Hayatımın 16 yılını iyi günde, kötü günde, işyerinde, evde, yaz, kış, yılda benimle 50-60 bin kilometre yapan köpeğim vardı. Oskar öldüğünde, ona ilanla teşekkür ettim” dedi.
Melda Onur da Türkiye'nin sorununun çok olduğunu bu nedenle hayvan dostlarını gündeme getirememenin sıkıntısını yaşadıklarını söyledi. Onur, “(Türkiye'de onca sorunu varken...) şeklinde eleştiriler geliyor. O sorunların bitmesini beklersek, hayvanlar tükenip gidecek. Bu nedenle sorunları paralel çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Onur, kendisinin de Pamuk adında bir kedisi bulunduğunu ifade ederek, herkesin bir hayvanı olmasını istedi. Onur, birlikte dünyayı paylaştıkları dostlarının haklarını korumanın, milletvekillerine düştüğünü kaydetti.
Tekvar da hayvanların, toplumun en küçük halkasını oluşturduğunu belirterek, yasa değişikliğinin insanlık, çağdaşlık, ülke adına önemli bir adım olacağını kaydetti.
Oran ve Onur'a, 12 yaşındaki kız çocuğunun babası tarafından satıldığına yönelik haberler de soruldu. Oran, yüreğinin burkulduğunu ifade ederken, Onur da “aile trajedisi” olarak nitelendirdi. Onur, aile bireylerinin korunmasının öncelikli olması gerektiğini kaydetti.
Teklif ne getiriyor
Teklife göre, sahiplenilen tüm hayvanlar işaretlenecek, boynunda isim, adres ve hangi belediyeye kayıtlı olduğunu gösterir bir numara olacak.
Hayvan sahiplenme ve bakım eğitimi ile sertifika almadan, kimse evcil hayvan edinemeyecek.
Hayvanlar, kumar, eğlence, gösteri amacıyla kullanılamayacak.
Sahipsiz ve güçten düşen tüm hayvanların korunması için mali destek sağlanacak.
Sahipsiz ve güçten düşen hayvanları öldürenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek.
İzinsiz hayvan ticareti yapanlar ve bu konudaki yasaklara uymayanlar, 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakanlara 2 yıldan 4 yıla kadar; hayvanlara işkence yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar, bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal ettiği, onlara acı veya zarar verdiği denetim elemanlarınca tespit edilenlere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Dini amaç ve et hayvanı olarak tüketim amacı dışında bir amaçla bir hayvanı öldürenlere, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek.