Çoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkSağlık istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye’deki toplam kızamık vaka sayısı 5 bin 88’e yükseldi. Bebek ölüm hızı binde 9.8’e çıktı. Sezaryen doğum oranı yüzde 61.5, muayene sayısı ise 973 milyon 519 bin 87 oldu.
#Sağlık İstatistikleriHenüz 29 yaşındaydı... Evleneli 1,5 yıl olmuştu... Sağlıklı, mutlu bir insanken bir anda ağrıları nedeniyle yatağından çıkamaz hale geldi. Genç kadının hayatını yaşanmaz hale getiren gizemli hastalığın ne olduğunu uzmanlar bile çözemiyordu. Belirtilerinin psikolojik olduğunu düşünen doktorlar dahi vardı. Peki neydi bu hastalık?
#Kronik Yorgunluk SendromuErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVSağlık ve Çevre Birliği (HEAL:Health and Environment Alliance), 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde ‘Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak’ raporunu yayınladı. Rapor, termik santrallardan kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ve bunun mali yükünü gözler önüne seriyor.
#YazarKadınların günümüzde çocuk sahibi olma olasılığının on yıl öncesine göre daha yüksek olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Ertan Cevizci, “Ancak çoğu hayatın ilerleyen dönemlerini bekliyor. Bu nedenle, bir kadının ilk çocuğunu doğurduğu ortalama yaş, 1994'te 23 iken 2018'de 26'ya yükseldi” dedi.
#KadınKoronavirüs aşısı için Sağlık Bakanlığı'ndan önemli açıklama geldi. Geçtiğimiz hafta Çin'den Türkiye'ye gelen Sinovac'ın koronavirüs (corona virüs) aşısına ilişkin Sağlık Bakanlığı kalite, etkililik ve güvenilirliğinin kontrolünün yapıldığını bildirdi. Özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde yapılacak olan coronavirüs aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden önceden randevu alınabilecek. 65 yaş üstü ve kronik hastalar, sıranın kendilerine ne zaman geldiğini e-Nabız’dan görebilecek. İşte, ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman YapılacakSağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs (corona virüs) aşısı uygulama süreciyle birlikte ilk yaşandı. Aşı sürecinde özel hastaneler ve üniversite hastaneleri de Merkezi Hastane Randevu Sistemi'ne (MHRS) dahil edildi. Bu kapsamda MHRS işlemlerini yürütebilecek yetkinliğe sahip bir personelin MHRS sorumlusu olarak Bakanlığa bildirilmesi gerekecek.
#HaberDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporuna göre, aşı reddi nedeniyle kızamık vakaları 2016’dan 2017’ye dünya genelinde yüzde 31 arttı. Örgütün raporlarına göre, Türkiye’de kızamıklı hasta sayısı 2017’de 69, 2018’in ilk 9 ayında da 510 oldu. Uzmanlar, “Aşı reddinin devamı durumunda kızamıkla ilgili tüm kazanımlar kaybedilir” diye uyarıyor.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde ortalama yaşam süresinin 5 yıl uzadığını açıkladı. Örgütün, "Dünya Sağlık İstatistikleri" raporuna göre, dünya genelinde ortalama yaşam süresi son 15 yılda beş yıl uzadı ve 1960'lı yıllardan bu yana en hızlı artış yaşandı.
#Dünya Sağlık Örgütü (WHO)Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) alkolün zararları ve kamu sağlığına etkileriyle ilgili raporuna göre, OECD ülkelerinde, yıllık alkol tüketimi kişi başına 9,1 litre oldu. OECD'nin listesine göre Türkiye Endonezya'dan sonra 40 ülke içinde en az alkol tüketen ikinci ülke oldu. Türkiye'de bir yetişkin yılda 1.6 litre alkol tüketiyor. En çok alkolü ise yılda yaklaşık 11 litre alkol tüketen Estonyalılar kullanıyor.
#AlkolKanser hastalığıyla ilgili yapılan sağkalım süresi araştırmasının Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kanser Daire Başkanlığı'nın sitesinde yayınlanması bugün "Kanser hastalarına ömür biçtiler" başlığıyla haber olmuştu. Bakanlık bunun üzerine bir açıklama yaparak habere yanıt verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi;