Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarSafranbolu, Karabük iline bağlı, kendine has doğal ve kültürel dokusunu korumuş şirin bir yerleşim yeri. Safranbolu’ya giderken yolunuz üzerinde karşınıza simsiyah ve tozduman görüntüsüyle çıkan demirçelik tesisleri sizi endişelendirse de Karabük’ü geride bırakıp doğal vadi içindeki kent merkezine inerken Safranbolu’nun bembeyaz evleri “Hoş geldiniz” der; ama insan asıl olarak Safranbolu’yu yaşayarak öğrenir
#BursaUzak Doğu'nun şifa dolu bitkisi safran, antik çağlarda ağrıyı, sindirim sorunlarını ve hatta yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılmaktaydı. Günümüzün en pahalı baharatlarından biri olan safranın faydalarını Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım anlattı.
#SafranSafranın nasıl elde edildiği ve safranın faydaları, bitkilerle ilgilenenlerin merak ettiği konuların başında geliyor. Gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safran bitkisi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilme özelliğine sahip. Ana vatanı Güneybatı Asya olan safran baharatı keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu ile akıllara geliyor. Güçlü ve doğrudan güneş ışığını ne kadar severse safran bitkisi gölgede kalmaktan da o kadar hoşlanmıyor. İşte, safranın kullanım alanları ve faydaları.
#Safran Nerede KullanıkırTürkiye’nin en fazla endemik bitki türlerinin yer aldığı Muğla’ya endemik türler arasına Safran bitkisi de eklendi. Keskin ve acımsı bir tadının yanında parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilen Safran bitkisinin hasadı başladı. Safran hasadına Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak da katıldı.
#SafranAna vatanı Güneybatı Asya olan safran, genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılıyor. Keskin ve acımsı bir tada sahip olan safran, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilir. Peki, safranın diğer faydaları neler?
#Safran NedirHaşlanmış patates suyunun içerisinde birçok faydalı madensel tuzlar ile çeşitli vitaminlerde bulunmaktadır. Patates suyunun insan sağlığı açısından çeşitli faydaları vardır. Özellikle içeriğinde bulunan antienflamatuar özelliği nedeniyle iltihapları yok edici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda da eklemlerdeki ağrıyı da geçirdiği bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Haşlanmış Patates SuyuKarbonhidratlar sadece çok yediğinizde kilo almanıza sebep olur. Yeterli ve dengeli tüketimde kilo yapmaz. Özellikle lif açısından zengin beslenebilmek için karbonhidratlara ihtiyaç duyarız. Vücudun başlıca enerji kaynağı olması da yine bizim için önemli bir etmendir.
#KarbonhidratlarAğırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Dünyada da safran mutluluk iksiri olarak bilinir. Peki, safran nedir? Safran nerede yetişir? İşte safran bitkisinin faydaları…
#Safran NedirBazı hastalıklar hayatımızın merkezinde yer alır. Gazetede ve haberlerde sıklıkla duyar, çeşitli uzmanların açıklamalarına şahit olur. Ancak çoğu bilgi çelişkili olması sebebiyle bilgilendirmekten ziyade kafa karıştırmaktan öteye gidemez. Bu hastalıkların başında ise kolesterol gelir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, kolesterol ile ilgili kafa karışıklığı gidererek önemli bilgiler veriyor.
#Genel Sağlık"Bu köşeyi ilk günden beri takip edenler bilecektir" diye başlamak isterdim bu yazıya ama annem ve birkaç yakın arkadaşım dışında yazdıklarımı ilk günden beri hiç kaçırmadan okuyan birileri olduğunu zannetmiyorum. Yine de hasbelkader yazılara denk gelmiş olanlar genellikle beden sağlığını destekleyen yiyeceklerden bahsettiğimi fark etmiştir.
#Depresyon