Meslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre TonguçGazetemizde her hafta yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde ödül kazanan okurlarımızla, Saffet Emre Tonguç’un ‘İstanbul Boğazı ve Yalıları’ turunda bir araya geldik. Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarla birlikte geziye katılan 200’den fazla kişi, Boğaz’ın keyfini çıkardı.
#Boğaziçi TuruTürk seyircisini en iyi tanıyan isim Türker İnanoğlu’dur. Bugüne kadar yaptığı yüzlerce film, onlarca TV programı, binlerce bölüm TV dizisinin yakaladığı başarının altında da bu yatar... İşte çektiği “Arka Sokaklar” dizisi 21 Aralık’ta 500. bölümüyle ekrana gelecek. 14 bölüm sonra da 514 bölümlük “Çiçek Taksi”nin rekorunu kıracak... Bugüne kadar yaptığı 11 dizisi 100 bölümü geçti... Yeni dizisi “İkizler Memo-Can” yayınladığı cumartesi gününün birincisi. “Halkın nabzına göre şerbet veririm” diye özetliyor işin sırrını...
#EMRETürk seyircisini en iyi tanıyan isim Türker İnanoğlu’dur. Bugüne kadar yaptığı yüzlerce film, onlarca TV programı, binlerce bölüm TV dizisinin yakaladığı başarının altında da bu yatar... İşte çektiği “Arka Sokaklar” dizisi 21 Aralık’ta 500. bölümüyle ekrana gelecek. 14 bölüm sonra da 514 bölümlük “Çiçek Taksi”nin rekorunu kıracak... Bugüne kadar yaptığı 11 dizisi 100 bölümü geçti... Yeni dizisi “İkizler Memo-Can” yayınladığı cumartesi gününün birincisi. “Halkın nabzına göre şerbet veririm” diye özetliyor işin sırrını...
#Türker İnanoğluİstanbul Boğazı'nın değiştirilmemiş nadir yalılarından biri olan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı, Boğaz'da yaşanan gemi kazasında büyük çapta zarar gördü. 'İnsanın içi acıyor' diyen tarihçi ve seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç yalının öyküsünü anlattı. Geminin yalıya çarpmadan önceki telsiz konuşmaları da ortaya çıktı. Yalı son olarak 'İstanbul Kırmızısı' filminde kullanılmıştı.
#Yalı‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserBir yılı aşkın süredir gazetemizde yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde, ödül kazanan okurlarımızla ikinci kez Boğaz’da buluştuk. Saffet Emre Tonguç’un ‘İstanbul Boğazı’nı, erguvanları ve yalıları’nı anlattığı turda Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarıyla birlikte geziye katılan 200’den fazla kişi Boğaz’ın tadını çıkardı.
#Boğaz TuruGazetemizde her hafta yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde ödül kazanan okurlarımızla Saffet Emre Tonguç’un ‘İstanbul Boğazı ve yalıları’nı anlattığı turda bir araya geldik. Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarla birlikte geziye katılan 200’den fazla kişi Boğaz’ın keyfini çıkardı.
#Seyahat OkurlarıAmerika’nın ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright dünyada en favori şehrinin İstanbul olduğunu söyledi. Oprah Winfrey, Efes’e bayıldı. Colin Powell, Boğaz’ı çok sevdi. Candice Bergen, Büyükada’yı cennetten bir köşe olarak tanımladı. Google CEO’su Eric Schmidt, Ayasofya’ya hayran kaldı. Top model ve Las Vegas TV dizisi oyuncusu Molly Sims, Tophane’de nargile keyfi yaptı. İşte size dünyaca ünlü isimlerin gözüyle İstanbul ve dahası...
#Oprah WinfreyGeçen yıl ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright ile İstanbul’u keşfetmiştik. Albright bana “Önümüzdeki yıl arkadaşım Robert Redford’u getireceğim, birlikte şehri gezebilir miyiz?” diye sordu. Kim böyle bir teklife hayır der ki? İşte Redford’la iki günlük İstanbul turumuz.
İstanbul’un laleden önceki simgesiydi erguvan. Çiçek açtığı ay Bizans’ın kuruluş günlerine rastladığı için imparatorluğa rengini vermişti. Sadece saraydaki soylular erguvan rengini giysilerinde kullanabilir, bir deniz canlısından elde edilen boyası altın fiyatına satılırdı. Osmanlı döneminde de sevildi erguvanlar, çiçekleri şairlere, ressamlara ilham verdi. Cumhuriyet döneminde Süheyl Ünver gibi erguvanı tutkuyla seven aydınlar şehrin ağaçlarına sahip çıktı, çoğalması için çalıştı. Son yıllarda erguvan tekrar eski itibarını kazandı. Boğaziçi’nde tekneyle düzenlenen erguvan turlarına katılanların sayısı hızla artıyor. Önümüzdeki günlerde bu güzelliği yaşamak isteyenler için bir rehber hazırladık. İşte şehrin en güzel 12 erguvan gözlemi noktası.
Hürriyet Seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, ünlü seyahat yazarlarından Pat Yale ile birlikte tam üç sene boyunca İstanbul sokaklarını karış karış gezdi, 15 bin kilometreden fazla yol kat etti ve ortaya “İstanbul Hakkında Her şey” ismini verdiği süper kullanışlı, kapsamlı bir rehber çıkardı.