Sabun alerjisi cildin kimyasal ürünlere karşı verdiği reaksiyonlar arasında bulunmaktadır. Sabun alerjisi, kişinin sabun kullanımı sonrasında ciltte meydana gelen döküntü, kaşıntı ve kızarıklık gibi hassasiyet durumlarıdır. Sabun alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Sabun alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Sabun AlerjisiYaz mevsiminde genellikle hastalık çeşidi birbirinden farklı olabilir. Özellikle eşek arısı sokmasında doğru yöntemler kullanılmalıdır. Eşek Arısı Sokmasına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Eşek Arısı Sokması öldürür mü? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Eşek Arısı Sokmasına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Ped alerjisi, doğru ped seçimi yapılmadığı takdir de kadınların yaşadığı önemli bir sorun olarak bilinmektedir. Ped alerjisi sorunu yaşayan kişiler genel olarak buna sebep olan etkenler hakkında bilgi sahibi olmak ister. Ped alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Ped alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ped AlerjisiAnanas alerjisi, ananas yedikten sonra vücutta görülen bir alerji türü olarak bilinir. Ananastan çıkan suyu ya da ananas içeren besinler ve yiyecekler tüketildiğinde de belirti gösterir. Çok yaygın görülen bir alerji türü değildir. Ananas alerjisi, diğer gıda alerji türlerinde de olduğu gibi, vücutta bulunan bağışıklık sistemi ile ananas içinde bulunan proteinin uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşamasından doğan bir alerji türü olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ananas AlerjisiBesinlerin sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Birbirinden önemli yararlar sağlayan bu besinler tohumlama yöntemi ile ekildiği takdirde verim oldukça olumlu olacaktır. Susamın ise birbirinden önemli faydaları bulunuyor. Susam tohumu nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Genellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetiştirilen rezene tohumu sodyum ve potasyum bakımından zengindir. Yağı faydalı olan rezene bitkisinin çayı da yapılabiliyor. Son yıllarda, dünya genelinde tüketim oranı artan bitki, aromatik bir kokuya sahiptir. Rezene tohumunun faydaları ve özellikleri nelerdir? Fazla tüketilmesi zararlı mıdır? Merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Atopik egzamanın bebeklerde de çok sık görüldüğüne dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, ailelere uyarılarda bulundu. Nacaroğlu, “Pamuklu ve yumuşak dokulu giysiler tercih edilmelidir. Atopik dermatitin alevlenmesine neden olan besin ve solunum yolu alerjenleri belirlenmeli, bu faktörlerle temastan kaçınılmalıdır” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluKoronavirüs vakalarının hala yüksek seyrettiği bu günlerde aşılanma da hızla devam ediyor. Son olarak 65 yaş üstü vatandaşların da aşılanmasıyla, aşılanan kişi sayısı 8 milyonu aştı. İkinci doz uygulamalarında ise yaklaşık 2 milyon kişi aşı ile buluştu. Peki aşı yaptırmadan önce ve yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
#KoronavirüsKarıncaların sizi ısırabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle ateş karıncaları sizi ısırırsa canınızı yakabilir. Hatta alerjiniz varsa bu durum çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Isırığın mümkün olduğunca çabuk iyileşmesine, acıyı ve kaşıntıyı azaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey var. İşte, tüm detaylar.
#Karınca Isırığı Nasıl OlurSağlık Bilimleri Üniversitesi, Dermatoloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Selda Pelin Kartal, koronavirüs önlemleri kapsamında kullanılan maskelerin yapımında kullanılan bazı maddelerin alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini söyledi. Kartal, "O yüzden vatandaşlarımız bakanlık onaylı maskeleri tercih etsinler" dedi.
#Doç. Dr. Selda Pelin KartalCovid-19 döneminde maske kullanımına bağlı deride oluşan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Saraç, “Özellikle N95, FFP2 gibi yüze iyice oturması için tasarlanan maske kullananlarda bası yerlerinde kızarıklıklar ve açık yaralar oluşabilir. Bu deri hastalıkları maskenin metaline ya da içerdiği maddeye bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” dedi.
#MaskeBağışıklık sisteminin zararsız bir maddeye zararlıymış gibi tepki vermesi sonucu oluşan alerjiler, her yaş grubunda görülebiliyor. Çok sayıda alerji türünden biri olan evcil hayvan alerjisi; evcil bir kedi veya köpeğin, kürk, deri veya tükürüğü ile temasta, bağışıklık sisteminin anormal bir tepkisi olarak ortaya çıkıyor. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay evcil hayvan alerjilerinin belirtilerini anlattı ve alerji aşısı hakkında bilgiler verdi.
#AlerjiSonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor.
#BetaSonbaharın gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi ve kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi boğaz enfeksiyonlarının görülme sıklığında artışa neden oluyor. Özellikle 5-15 yaş arası okul çağı çocukları etkileyen Beta enfeksiyonu, solunum yoluyla bulaşıyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Levent İlarslan, Beta enfeksiyonu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#BetaYaz aylarında kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış görülebiliyor. Su içerisinde yapılan aktivitelerin, sıcak havanın ve klimaların dış kulak yolu enfeksiyonu, burun kanaması ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkAlerji ve astım hastalarının virüs riskini azaltmaları için önerilerde bulunan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Sarıman, alerji ve astım hastası olmanın tek başına koronavirüs bulaşması açısından fazladan bir risk yaratmadığını ancak orta ve ağır dereceli astım hastalarının “Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi” tarafından risk grubuna dahil edildiğini söyledi.
#Maltepe Üniversitesi Tıp FakültesiSemra BİCİK soruyor: Bayan giyim mağazamızı belirtilen koruma kuralları doğrultusunda açacağız. Birkaç sorumuz var... Müşterinin, el dezenfektanı kullanarak raflarda veya askıda dokunduğu giysilerde sorun olur mu? Giysileri kabindeki denemeler sonrasında ne kadar süre kaldırmalıyız? Bu ürünler 100 derecelik buharlı ütü ile dezenfekte olabilir mi? Ne şekilde dezenfekte ile satışa sunabiliriz? UV ile dezenfeksiyon deniyor, bu nasıl olacak? Çalışanlarımızı nasıl koruyacağız?
#GazetehaberleriHer gün aşırı dezenfektan kullanımı, eldiven, maske ve hava almayan saçların koronavirüs salgınının cilt üzerine bir çeşit yan etkisi olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nilhan Atsü, salgın döneminde oluşabilecek dermatolojik risklere dikkat çekti.
#KoronavirüsBahar mevsimini yaşadığımız şu dönemde, özellikle polen alerjisi olanlar, sık sık ellerini burun ve gözleriyle temas ettirebiliyorlar. Peki, koronavirüs alerji hastaları için risk oluşturuyor mu? Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüse karşı hijyen sağlamak amacıyla gün içinde ellerimizi defalarca yıkıyoruz. Ancak bu durum el egzamasına yol açabilir. Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato, ellerde egzamanın oluşmaması için alınacak önlemleri sıraladı, önemli bilgiler verdi.
#EgzamaVajinal kaşıntı, rahatsız edici maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeniyle sıklıkla ortaya çıkan rahatsız edici ve bazen ağrılı bir semptomdur. Birçok kadının başına gelen bu sorunu, nedenlerini ve tedavisini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özay Oral anlattı.
#Vajinal KaşıntıKış aylarında cildimiz soğuk, nemsiz ve kirli havaya maruz kalıp kuruyor, parlaklığını ve canlılığını yitiriyor. Özellikle sorunlu bir cilde sahipsek ya da cildimizin bakımına ve beslenmemize özen göstermiyorsak cildimiz daha da sorunlu hale geliyor; bazı cilt hastalıklarının şiddeti artıyor. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Savaş İyigün, içinde bulunduğumuz bahar aylarının cildimizi yenilemek için altın bir fırsat olduğunu belirterek önerilerini paylaştı.
#Baharda Cilt BakımıArı, kene, böcek, sivrisinek sokmalarına karşı hazırlıklı olmanın ve önlem almanın tam zamanı… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yıldız, bebek ve çocukları sivrisinekten korumak için lavanta yağının en doğal ve etkili yöntem olduğunu söyledi.
#Lavanta Yağı