Hava soğudu, grip salgınına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Hava soğudu, grip salgınına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2018 13:51

Hava soğudu, grip salgınına dikkat

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, havanın soğumasıyla birlikte grip salgınının başladığına dikkati çekerek, "Kullandığınız mendili yanınızda taşımayın çöpe atın, gripseniz evinizde dinlenin" dedi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, havanın soğumasıyla kış hastalıklarının da baş gösterdiğini söyledi. Özellikle grip ve nezle başta olmak üzere soğuk algınlığına bağlı hastalıklara karşı uyaran Dr. Berna Devrim Yağbasan, gribi 'influenza' denilen virüs nedeniyle etkili olduğunu söyledi. İnfluenza virüslerinin A, B ve C adında 3 ana tip ve birçok alt tipten oluştuğuna dikkati çeken Dr. Berna Devrim Yağbasan, "Bulaşıcı bir hastalık olan grip çok sayıda insanı etkileyen salgınlara yol açabilir. Grip temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen virüse bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalığa neden olan influenza virüsü; kişiden kişiye öksürük, hapşırma, konuşma sırasında saçılan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Genellikle aniden başlayan yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve ciddi halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığına neden olur. Çocuklarda nadiren karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir" dedi.

Gripten korunmak için hasta ile yakın temastan kaçınmak gerektiğini anlatan Dr. Yağbasan, "Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin. Öksürme, hapşırma esnasında burun ve ağzınızı kâğıt mendille kapatın ve kullanılan kâğıt mendili atın. Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayın. Virüs bulaşabileceği için ağız, burun ve gözlerinize kirli elle temas etmekten kaçının" dedi.

KALP VE ŞEKER HASTALARI ÖNLEMİNİZİ ALIN

Gribin olumsuzluklarını daha şiddetli yaşayan bazı risk grupları olduğuna değinen Dr. Berna Devrim Yağbasan, şöyle dedi:

"Bunlar; yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve böbrek hastalığı olanlar, kansızlığı olan veya kemoterapi alanlar, uzun süreli kortizon tedavisi gören hastalar gibi herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerdir. Ayrıca bakımevlerinde yaşayanlar, devamlı ilaç kullanmak zorunda olan çocuklar ve gençler, grip sezonunda hamile olan kadınlar ve tüm sağlık çalışanları da risk grubundadır. Risk grubunda olan kişilerin grip aşısı olmaları, kış aylarını daha sağlıklı geçirmelerini sağlayabilir."

GRİP AŞISI İÇİN GEÇ Mİ KALDIK?

Dr. Yağbasan, kış ayları başlamadan önce grip aşısı yapılması uyarısında da bulundu. Grip salgını başlamadan önce aşı yaptırılması gerektiğine değinen Dr. Berna Devrim Yağbasan, "Bunun için uygun dönem ekim- kasım-aralık aylarıdır. Grip aşısının etkisi yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle grip aşısının bir grip salgınından en az iki hafta önce yapılmış olması gerekir. Aşının koruyuculuğu genellikle 6-12 ay kadardır. Grip aşısı ideal şartlarda yüzde 70 ila yüzde 90 oranında koruma sağlar. Aşı yapılan kişinin yaşı önemlidir çünkü aşının koruyuculuğu gençlerde yaşlılara göre daha fazladır. Grip aşısı sadece gripten korur. Aşı olduğunuz halde basit nezle türü viral enfeksiyonları geçirebilirsiniz. Bu aşının etkisiz olduğu anlamına gelmez" diye konuştu.

KİMLERE AŞI YAPILMAZ?

Risk grubundaki kişilerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğine işaret eden Dr. Yağbasan, "6 aydan küçük bebekler, şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler, geçmişte grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olanlar, influenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian-Barre sendromu geçirme öyküsü olanlar ve orta derecede veya ağır ateşli hastalığı olanlar bu aşıyı yaptırmamalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!