Dünyada ilk kez halktan bir kadın olarak paranın üzerine fotoğrafı basılan etnolog, araştırmacı, yazar ve koleksiyoncu Sabiha Tansuğ, 88 yaşında hayatını kaybetti. Ömrünü Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasına adayan Sabiha Tansuğ bugün İzmir’in Bademler köyünde toprağa verilecek.
#Sabiha TansuğBUGÜN gazeteci, fotoğraf sanatçısı dostum Lütfü Dağtaş’ı dinliyoruz: “Bir zamanların İzmir’inin toplumsal yaşamında onca yoksunluğa karşın dayanışma görürüz. Yoksulluk ve yoksunluk denildiğinde barınma konusu önde gelir. Barınma, yoksul Müslümanlar için olduğu kadar, İzmir’in yerli halkından Yahudiler, Ermeni ve Rumlar için de büyük sorundu. Sorun ‘aile evleriyle’ çözüldü. Yoksul Müslümanlar aile evlerinde, Yahudiler yahudihanelerde, Rumlar rumhanelerde kalırdı. Bekar erkeklerin adresi bekar evleriydi. İzmirliler, yahudihaneye ‘Yavuthane’ derdi.
#1Yıldız Cıbıroğlu’nun yeme-içmeye dair söyleşilerinden oluşan ’İstanbul’da Mutfaklar’da, kadim kentin yemeklerinin, mutfaklarının tarihi yatıyor. Telefonumuzdan birkaç dakikada yemek siparişi verdiğimiz zamanlarda, kabartma tozunun pastane mutfağında yapıldığı zamanlara bakmak, enteresan bir deneyim...
#İstanbul'da MutfaklarEtnolog Sabiha Tansuğ, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden köy köy dolaşarak topladığı Anadolu takılarının çalınması nedeniyle yaşadığı sıkıntıları atlatmak amacıyla tedavi olduğu İzmir Balçova Termal Tesislerinde, çalınan Anadolu takılarının kitabını yazdığını söyledi.
Anadolu’daki yerel takı, başlık ve kıyafet kültürü üzerine uzun yıllar araştırma yapan 71 yaşındaki ünlü etnolog Sabiha Tansuğ’un Mecidiyeköy’deki evine giren hırsızlar, 2 bin parçalık dünyada eşi benzeri olmayan koleksiyonun en değerli 300 parçasını çaldılar.