‘Yaşarken eseri en yüksek fiyata satılan sanatçı’ Jeff Koons geçen hafta İstanbul’daydı. Şehrin tarihine, kültürel yapısına, mimari eserlerine hayranlığını dile getiren Koons ve eşi Justine’le İstanbul’da sıradışı bir tur yaptık. Perşembe Pazarı’nı da Perili Köşk’ü de gezdik, Çinili Hamam’a da girdik, Çukurcuma’ya da uğradık, Valens Su Kemerleri’nin altından da geçtik... Gittiğimiz her yerde bolca fotoğraf çeken Koons, tarih ve sanat dolu bu geziden çok keyif aldı. Yakın zamanda da Türkiye’de bir sergi yapmayı arzu ediyor.
#Saffet Emre TonguçCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. "Hayat pahalılığının yükünü azaltmak amacıyla gerekli tüm adımları atıyoruz" diye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve ekonomi yönetimimiz çalışıyor. Hedef odaklı hayata geçirdiğimiz bu adımlarla zorlu koşullara karşı ülkemizin direnci artırmayı hedefliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya ile yapılan NATO muhtırası sonrasında somut bir adım atılmadığını belirterek, "Kesinlikle Türkiye'den bu konuda taviz beklenmesin" ifadelerini kullandı. Öte yandan Yunanistan provokatif adımlarına tepki gösteren Erdoğan, "Ne gerekiyorsa vakti, saati geldiğinde Türkiye olarak yaparız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak'ın kuzeyindeki sivillere yapılan saldırıyla ilgili olarak ise "Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak. Buna biz yabancı değiliz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’nin en köklü sanat ve kültür dergisi Milliyet Sanat’ın düzenlediği ‘II. Heykelde Yeni Keşifler’ yarışmasına başvurular yoğun ilgiden dolayı uzatıldı. Yarışmaya son katılım tarihi 30 Haziran. Bu yıl Mesa Holding’in sponsorluğunu üstlendiği yarışmada amaç, henüz keşfedilmemiş yetenekleri desteklemek, özellikle galerilerde temsiliyeti olmayan sanatçılara yeni kapılar açmak ve Türkiye’de heykel sanatının gelişmesini sağlamak.
#II. Heykelde Yeni KeşiflerTrabzon’da 1300 metre yükseklikteki sarp kayalıklara kurulu, Anadolu’nun en etkileyici yapılarından Sümela Manastırı’nın bir bölümü, dört yıllık restorasyonun ardından 25 Mayıs’ta açıldı. Açıldığı gibi de ziyaretçi akınına uğradı. Tamamını gezmek için en az bir yıl daha beklememiz gerekecek. Ancak içinde bulunduğu muhteşem coğrafyayı görmek ve kapısının aralığından hayallere dalmak için Sümela Manastırı’nı yeniden rotaya koymaya kesinlikle değer.
#Sümela ManastırıKorkunun ecele faydası yok: Önümüz kar, soğuk, tipi, boran... Tiril tiril giyindiğimiz, her yere yürüyerek gittiğimiz, gittiğimiz yerde açık havada oturduğumuz, mehtaplara, guruplara doymadığımız zamanlar artık çok uzakta. Yine de evlere kapanmanın, kapansak da enseyi karartmanın, neşemizden, müziğimizden, sporumuzdan, eğlencemizden geri kalmanın âlemi yok. Güzel, keyifli, gustolu bir kış geçirmemiz için, hatta bu zamana kadarkilerin en iyisi olması için elimizde bir sürü sebep var. O sebepleri, haberdar olmamız gereken trendleri, önümüzdeki üç ayın en heyecanlı tarihlerini kendi alanlarının uzmanlarından derledik.
#Kış‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserBiri Türkiye’de halkla ilişkiler mesleğinin kurucusu Betûl Mardin, öteki büyük ustanın ‘el verdiği’ yeni kuşak PR’cıların duayeni Berna Sağlam Naipoğlu. Ama sakın bu iki ismi duyunca bir halkla ilişkiler röportajı yaptığımızı zannetmeyin. Bu sohbette İsmet Paşa’nın Almanları korkutmak için yaptırdığı ‘sel baskını geliyor’ haberleri de var, şimdilerde Cumhurbaşkanlığı Rezidansı olarak kullanılan Huber Köşkü’nün pek bilinmeyen hikâyesi de...
#YazarEn çok fırça yediğim ve bir o kadar da keyif aldığım röportajlardan biriydi bu haftaki. Bütün ezberleri bozan, bunu sadece söyledikleriyle değil, hayatıyla da ortaya koyan, kendisini asla bir sanatçı olarak görmeyen dünya çapında bir sanatçıyla karşılıklı üç saat geçirdim. Değil üç saat, üç gün anlatsa yine nefes almadan dinlerdim. O yüzden de lafı hiç uzatmadan sözü ona, sanatın simyacısı Ara Usta’ya bırakıyorum...
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu sabah Kapadokya turuna çıktı. Merkel'in gezisi sırasında Alman korumalar, basın mensuplarının önüne bir halat çektiler. Bu sırada basın mensupları ile Alman korumalar arasında arbede yaşandı. Korumalar Merkel yürüdükçe ellerinde iple yanında yürüyerek basın mensuplarının yaklaşmasını önlediler.
Kendi şov formatının mucidi, asla modası geçmeyen bir kahkaha starı o... Hafta Sonu dergisi, son dönemde “Benzemez Kimse Sana” yarışmasında jüri olarak izlediğimiz Seyfi Dursunoğlu’yla Çengelköy sırtlarındaki evinde buluştu, memuriyet günlerinden Huysuz Virjin’in bir Ramazan gecesinde nasıl doğduğuna her şeyi konuştu.
Prof. Dr. Kurthan Fişek, nam-ı diğer 'Sıfırcı Hoca' neredeyse bir asırdır Ankaralı. Makedon dedeleri Kurtuluş Savaşı sırasında taşınıyor Ankara'ya. Erdal İnönü, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Turgut Özal'ın öğrencisi, Mehmet Ağar ve dersinden sıfır alan tek öğrenci Abdullah Öcalan'ın hocası Fişek, 'Burası Ankara' kitabında kişisel tarihi içinde Ankara tarihini anlatıyor
Meslekte 40 yılı geride bırakan gazeteci Hasan Cemal sekizinci kitabını yazdı: “Türkiye’nin Asker Sorunu.” Cemal’in kitabına göre e-muhtıranın verildiğini öğrenen dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül apar topar evden çıkarken yakın bir dostunu arayıp şöyle diyor: “Eğer bana bir şey olursa ailem sana emanet”