Mutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMÇolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment işbirliğiyle sahnelenen “Amadeus” sezonu açtı. Bu ay Zorlu PSM’de seyirciyle buluşacak oyun, kasım ayında ise Türkiye turnesine çıkacak. Sahne önünde 35, sahne arkasında da 20 kişiden oluşan dev kadrosuyla sezonun en çok ses getiren prodüksiyonlarından olan “Amadeus”u başrol oyuncuları Selçuk Yöntem, Okan Bayülgen ve Özlem Öçalmaz’la konuştuk.
#Selçuk YöntemTürk tarihinde birbirinden farklı alanlarda çeşitli sanatlar kullanılmıştır. Önemli temsilciler tarafından tanıtılan bu sanatların özellikleri ve eserleri de çok önem taşır. Tezhip sanatı ise Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Tezhip nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Tezhip Nedir Ve Nasıl Yapılır?Lale devri, Osmanlı Tarihinin etkileri ile konuşulan dönemlerinden biridir. Bu dikkat çekici döneme ismini veren laleler günümüzde de onlara bakıldığında akıllarda bu dönemi çağrıştırmaktadır. Lale devrine dair merak edilenler arasında devrin ıslahatları, nedenleri, sonuçları ve devrin padişahı yer almaktadır. İnternet üzerinden bu konuları araştıranlara kaynak olması amacı ile yazımızı derledik.
#Lale Devri Nedir?Üsküdar’ın bendeki yeri ayrıdır. Mimar Sinan genim ve bu tip turları düzenleyen Şerif Yenen ile birlikte bu semtte kısa ve etkili bir geziye çıktık. Mihrimah Sultan Cami, Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Şemsi Ahmet Paşa Camini gezerken koca bir tarih içinde kaybolduk. Her adım başında Üsküdar’ı solurken aklıma gençken modellik yaptığım Tokyo günleri de geldi. İşte size Üsküdar gezi rehberi…
#Üsküdar GezisiDoğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Art Nouveau 1890 ile 1910 yılları arasında Avrupa ve ABD’deki birçok sanatçı tarafından yaratılan ve kullanılan bir stil. Eşyalarda, resimde, mimaride ve giyimde, hatta duvar kağıtlarında karşımıza çıktı. Yıldızı kısa sürede parladı, kısa sürede de söndü. Bir anda unutuldu. 1960’lı yıllarda yine hatırlandı, 10-15 yıl sonra yine unutuldu. Ortaya çıkışının üzerinden 100 yıla yakın bir zaman geçti.