Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Deprem bölgesi riskli değilmiş" başlığıyla yayınlanan haberin yalan, asılsız ve mesnetsiz olduğunu açıkladı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıİSTANBUL’da Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe bölgesi kentsel dönüşümün en sancılı yaşandığı alanlardan. Yaklaşık 7 yıl önce başlayan dönüşüm devam ederken önemli bir gelişme yaşandı. Mayıs 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile alınan riskli alan kararına karşı dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
#Gazetehaberleriİstanbul’da Çamlıca Tepesi’nin eteklerinde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarında dümene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçti. Mayıs ayında temel atılması beklenen projede 1500 birim yerine 2 bin 200 birim yapılacak. Henüz 800 hak sahibinin 200’ü ile anlaşma sağlandı. Projede konutun yanı sıra Çamlıca Camisi yakınlarına çarşı aksı da inşa edilecek.
#Gazetehaberleriİstanbul Gaziosmanpaşa’da 120 bin nüfusun yaşadığı alanda kentsel dönüşüm planlanıyor. Birçok ilçenin aksine bu bölgede çalışmalar belediyenin öncülüğünde ilerliyor. Bölge halkı ise sürece dahil edilmemekten şikayetçi. Vatandaşlar, “Ev benim, sopa belediyede. Benim mülkiyetim adına başkaları pazarlık yapıp karar veriyor. Kimse bize nasıl bir proje istersiniz demiyor. Bize karşı değil bizimle dönüşüm olmalı” diyor. Bölgede 30 bin konutun yıkılması planlanıyor.
#Gaziosmanpaşa28 Haziran 2016 tarihinde İstanbul ili Beyoğlu ilçesindeki 6 mahallenin Bakanlar Kurulu tarafından "riskli alan" ilan edilmesi üzerine konuyu yazılı soru önergesi ve bilgi edinme başvurusu yoluyla Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den gelen cevabı kamuoyu ile paylaştı.
#Riskli Alan KararıSaraçoğlu Mahallesi’ndeki bakımsızlığa tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi’ni zorla tahliyelerle insansızlaştırdılar. Şimdi de bakımını yapmayarak çöküntü haline getiriyorlar. Sonrada kentsel dönüşüm yaparak itibar vermeye çalışacaklar. Hükümet Devlet Mahallesi olarak bilinen Saraçoğlu Mahallesi’nde suç işliyor” dedi.
#Saraçoğlu MahallesiMalatya Darende’deki bir mahalle için ilginç bir ‘riskli alan’ kararı alındı. Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen bölge, bir süre önce afetzedelerin yerleştirildiği evleri kapsıyor. Üstelik, riskli alan ilan edilen alanın 10 metre uzağında okul, 20 metre uzağında hastane 100 metre uzağında ise toplu konut bulunuyor. Adeta cetvelle çizilen alana ilişkin Danıştay’a dava açıldı.
#Malatya DarendeDanıştay, İstanbul Gaziosmanpaşa’daki 4 büyük mahalle için Bakanlar Kurulunun aldığı ‘riskli alan’ kararının yürütmesini durdurdu. 100 bini aşkın insanı ilgilendiren kararlara, davalı kurumların itiraz hakkı da bulunmuyor.
#Bakanlar Kuruluİstanbul Sultangazi’de 6 bin kişinin yaşadığı bir site için Bakanlar Kurulunun verdiği ‘riskli alan’ kararı Danıştay’dan döndü. Danıştay Ondördüncü Daire, 18 hektarlık alan için verilen kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay kararında, “mülkiyet hakkı” vurgusu yapılarak, alınan ‘riskli alan’ kararının soyut bilgiler dayalı olduğu kaydedildi.
#Danıştay Ondördüncü DaireSaraçoğlu Mahallesi’nde tahliye gerginliği devam ederken, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, lojmanların atıl görünmesinin sağlanarak, satılacağını iddia etti. Candan, Pazartesi günü de lojmanlarda oturanların tahliye edilmeye çalışılması halinde Saraçoğlu’nun direniş mekanı haline geleceğini söyledi.
BAKIRKÖY Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun, “Bakırköy'de 7 mahallede acilen dönüşüm başlaması için riskli alan ilanı bekliyoruz" açıklaması üzerine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği basın toplantısı düzenledi.
Kızılay’ın yanı başındaki tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceği halen belirsizliğini korurken mahalle sakinleri ise proje tartışmaları arasında tedirginliğini koruyor. Verilen sözlere güvenmediklerini söyleyen Saraçoğlu sakinleri, “Kullanıma açacağız diyorlar ama zaten burası Ankaralının kullanımına açıktır. Kamuoyu tepkisi nedeniyle bu açıklamaları yumuşattılar” dedi.
Bakanlar Kurulu’nun Danıştay’ın iptal gerekçelerini dikkate alarak, Saraçoğlu’nda ikinci kez aldığı ‘riskli alan’ kararı da mahkemelik olurken, bilirkişi raporu tamamlandı. Avukat Asım Özcan, bilirkişinin ‘mahallenin riskli yapıların bulunduğu bir alan niteliği taşımadığı, bu konuda yeterli tespit bulunmadığı’ yönünde rapor hazırladığını söyledi.
Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi için harekete geçen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Ticaret Odası’nın işbirliği yaptığı projeye dahil olmayacaklarını açıkladı.