Yurdun büyük bir bölümü, kutuplardan gelen soğuk havaların etkisi altına girmiş durumda. Meteoroloji uzmanları, kar yağışının beklenenden daha yoğun olabileceğini öngörüyor. Hatta aşırı soğuk hava, Akdeniz’e kadar inecek. Peki yoğun kar yağışı ne zaman yurda giriş yapacak? Kaç gün sürecek ve İstanbul’da ne kadar etkili olacak? Meteoroloji Mühendisi Adil Tek ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr'ye önümüzdeki dört-beş günle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Hava Durumu6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte hemen herkes yaşadığı şehrin depreme ne kadar hazır olduğu konusunda endişelerini dile getirdi. Uzmanların dikkat çektiği şehirlerin belediyeleriyle konuştuk, geçen iki yılda olası bir depreme karşı ne gibi hazırlıklar yaptıklarını sorduk.
#Melis YılmazDijitalleşmenin iş hayatına hızla girişi ile işgücü talebinde değişimler yaşandığını belirten QNB Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, “Dijital çağın ilk fazını yaşadığımız bu dönemde bile insanların bilgiye ulaşmaktan ziyade onu yönetmekte ve yorumlamakta zorlandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle proje yönetimi, analiz etme, risk yönetimi, problem çözme, karar alma, müşteri yönetimi gibi alanlarda yetkinliklerin geliştirilmesi ve buna yönelik aksiyonların alınması gerekiyor” dedi.
#QNB TürkiyeGaranti BBVA, 2024 yılı S&P Global Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi (Corporate Sustainability Assessment-CSA) sonucu 85 başarı notuyla ESG değerlendirme platformundaki en yüksek puanını elde etti. Bu değerlendirmeyle Banka, geçmiş yıllarda olduğu gibi Türkiye bankacılık sektöründe en yüksek puana sahip olma başarısını bir kez daha pekiştirdi. Bu başarıyla aynı zamanda küresel ölçekte değerlendirmeye giren 668 finans kuruluşu arasında en yük-sek 15. puanı elde etti.
#Sponsorlu İçerikİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "6 Şubat öncesi 623 bin olan AFAD gönüllü sayımız, bugün 1 milyon 545 bine yükseldi. Yine AFAD Başkanlığımız tarafından afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla 1 milyon 800 bini aşkın aileye afete hazır aile eğitimleri, 3 milyonu aşkın öğrenciye okullarda afet farkındalık eğitimi verildi" dedi.
#Bakan YerlikayaÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANÇukurova Sanayi ve İş Dünyası (ÇUKUROVA SİFED), Türk iş dünyasında bir ilki gerçekleştirdi. ÇUKUROVA SİFED’e bağlı derneklerin üyesi olan iş insanları arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmeyi, yeni iş fırsatları oluşturmayı, yeni iş modelleri geliştirmeyi amaçlayan ÇS BUSINESS NETWORK, üyelerine ve iş dünyasına ‘merhaba’ dedi. Adana Hilton Otel’de gerçekleşen ÇS BUSINESS NETWORK ’ün tanıtıldığı lansmanın açılışında konuşan ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, günümüzde birçok mesleğin yok olacağı ve henüz şu an isimlerini bilemediğimiz onlarca yeni nesil işlerin türeyeceği hakikat ötesi bir evrende olunduğuna dikkat çekti.
#AdanaBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bilişim sektöründe faaliyet gösteren scale-up ölçeğindeki şirketlerin büyüme ve birer unicorn olma yolculuklarında onlara rehberlik etmek amacıyla tasarlanan TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı’nı 17 Eylül’de gerçekleştirdiği lansmanla tanıttı. Etkinlikte KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu açılış konuşmacıları arasında yer aldı.
#TÜBİSADİyi bir iş fikrine sahip olmak girişimciliğin ilk kuralı olsa da tek başına bir anlam ifade etmiyor. Pazar araştırmasından geri bildirimlere, finansal desteklerden risk yönetimine kadar birçok süreci doğru yönetmek kritik önem taşıyor. Peki yola yeni çıkan bir girişimci hangi adımları atmalı ve nelere dikkat etmeli? Finansal Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç, 10 adımda başarılı girişimin yol haritasını anlattı...
#Başarılı GirişimAlmanya’da yapılan bir araştırmaya göre, önümüzdeki yıllarda yaklaşık 400 bin kişi sel felaketinden doğrudan etkilenecek. Özellikle Ren ve Elbe nehirleri çevresinde yaşayanlar büyük risk altında. Bağımsız Çevre Araştırmaları Enstitüsü (UFA) tarafından hazırlanan rapora göre, artan sel felaketleri iklim değişikliğinin bir sonucu ve ciddi önlemler alınması gerekiyor.
#AlmanyaDoğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Garanti BBVA desteğiyle yürüttüğü Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı yararlanıcılarından Sivil Alan Hareket Ağı Derneği, ‘Mahalle Afet Risk ve Kaynak Çalışmaları Projesi’ni hayata geçiriyor.
#Mahalle Afet Risk Ve Kaynak Çalışmaları ProjesiMarmara Depremi’nin 25. yılı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ve İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından “Türkiye’de Depremin 25 Yılı” başlıklı rapor hazırlandı.
#Marmara Depremi200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarBaşta yapay zekâ, makine öğrenimi, dijital eğitim ve gelişim platformları olmak üzere “yeni teknolojiler” olarak adlandırılan yöntemlerin, insan kaynakları profesyonellerine stratejik bir güç kazandırdığını söyleyen Açık Holding İK Direktörü Arzu Şafak, “Yeni teknolojiler, insan kaynakları alanını birçok açıdan dönüştürmektedir. İnsan kaynakları yaşanan bu dönüşüme ayak uydurarak, yeni teknolojileri etik ve sorumlu bir şekilde kullanmak zorundadır” dedi.
#Açık Holding6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş Gücü