GeriTatlı Tarifleri Revani tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Revani tarifi

Revani tarifi

Revani tarifi içerisinde evde kolay ve pratik bir şekilde Revani nasıl hazırlanır sırasıyla anlattık. Revani yapımı oldukça basit olmakla birlikte akşam yemeklerinizden sonrası için ideal. Arzu ederseniz hamuruna portakal ya da limon kabuğu rendesi de ekleyebilir ve daha farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. Dar zamanların kurtarıcı tatlısı olmaya aday revaninin yapılışı hemen aşağıda. Afiyet olsun!

  • Fırında
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbet için:

  • 3 fincan şeker
  • 3 fincan su

Revani tarifi Nasıl yapılır?

  • Revani yapımı için önce karıştırma kabına şeker ve yumurtaları alıp çırpın.
  • Kalan malzemeleri sırası ile alıp karıştırın.
  • Kek kıvamına gelince yağlanmış fırın kabına dökün.
  • 175 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Şerbet için tencereye şekeri ve suyu koyun, karıştırarak kaynatın.
  • Yaklaşık 10-15 dakika kaynatın.
  • Ocaktan almadan birkaç dakika önce limon suyunu ekleyin.
  • Pişen revaninin üzerine fırından çıkar çıkmaz bir çay fincanı soğuk suyu gezdirerek dökün.
  • Daha sonra ılık şerbetini dökün.

Revani Çeşitleri

En çok tercih edilen şerbetli tatlılardan birisi olan revani lezzeti ve görüntüsü ile beğeni topluyor. Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen revaninin yapılışı da oldukça kolaydır. Çay saati ve gün menülerinde de sık sık yapılan revani pişirilirken de çok dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra revaninin pek çok farklı çeşidi de bulunmaktadır.

Klasik sade revaninin yanı sıra haşhaşlı revani de yapılabilir. Özellikle portakallı revani de en çok tercih edilen revaniler arasında yer alıyor. Revani ile muhallebinin eşsiz uyumu ile muhallebili revaninin yanı sıra limonlu revani de yapılabilir. Bu revanilerden birisi damak zevkine göre tercih edilebilir.

Revani Püf Noktaları

Revani yapılırken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle revani kekinin kıvamı doğru olmalıdır.

Revani keki yapılmadan önce mutlaka şerbeti yapılmalıdır. Revani şerbetinin içine birkaç damla limon suyu sıkılmalıdır.

Revani kekinin kabarması çok önemlidir. Bunun için de kek malzemeleri mutlaka oda sıcaklığında bekletilmelidir. Özellikle margarinin oda sıcaklığında olması da çok önemlidir.

Revani tatlısı şerbetini iyice çekmelidir. Bu nedenle şerbet dökülmeden önce revani de düzgün bir şekilde dilimlenmelidir.

Revani tatlısının şerbeti dökülürken kek sıcak şerbet ise soğuk olmalıdır. Bu sayede revani tatlısı hamur olmaz.

Revaniyi Daha Nefis Yapacak Lezzet Öneriler

Revani tatlısının daha lezzetli olması için bazı detaylara çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle revaninin şerbeti dökülürken dikkat edilmelidir. Fırından çıkan revaninin ilk sıcağı çıktıktan hemen sonra soğuk şerbeti dökülmelidir. Bunun yanı sıra revani keki için tüm malzemeler iyice çırpılmalıdır. Bu sayede topaklanma olmamasına dikkat edilir. Revani tatlısının lezzetini pekiştiren genellikle kullanılan yoğurttur.

Revaninin şerbetini iyice çekmesi için revani keki dilimlendikten sonra şerbeti dökülmelidir. Revani hazırlanırken kullanılan irmik miktarı da çok önemlidir. Revani keki için öncelikle şeker ve yumurta öncelikle iyice çırpılmalıdır. Un ise bu karışıma mutlaka elenerek konulur.

Revani Sunumları

En beğenilen tatlılardan birisi olan revani tatlısının sunumu da farklı şekillerde yapılabilir. Özellikle damak zevkine göre revaninin üzerine Hindistan cevizi ve ya toz Antep fıstığı serpilebilir. Ayrıca revaninin üzerine kremşanti de yapılarak eklenmelidir. Revani şerbetini çekip soğuduktan sonra servis edilmelidir. Sıcak servis edilen revani hamur kıvamında olabilir.

Revani servis tabağına alındıktan sonra dondurma ve ya kaymak ile de servis edilebilir. Bu şekilde revani şık ve zarif bir şekilde sunulabilir. Revani genellikle çay davetlerinde ve gün menülerinde sunulur. Ayrıca damak zevkine göre revani tatlısının üzerine fındık kırıkları ve ya file badem konularak da servis edilebilir. Özellikle haşhaşlı revaninin üzerine beyaz vanilyalı kremşanti konularak sunum yapılabilir. Portakallı revani tatlısı için revani tatlısının üzerine Hindistan cevizi ve portakal rendesi de eklenebilir. Bu şekilde birbirinden farklı revani tatlısı çeşitleri güzel sunumlar ile servis edilebilir.

Revaninin Faydaları Var mıdır?

Osmanlı mutfağından günümüze kadar orijinal tarifi bozulmadan gelen revani tatlısının sağlığa da pek çok yararı bulunmaktadır. Revani tatlısı vücuda yüksek miktarda enerji sağlamaktadır. Ayrıca revani tatlısı kişinin günlük karbonhidrat ihtiyacını da karşılaması ile bilinir. Uzun süre tok tutan şerbetli tatlılardan birisi olan revani tatlısı kan şekerini de hızlı bir şekilde yükseltmektedir. Bu nedenle revani tatlısı belli aralıklar ile tüketilmelidir.

Revani Kaç Kalori?

Geleneksel Türk tatlıları arasında yer alan revani tatlısının kalori miktarı oldukça yüksektir. Buna göre orta büyüklüktedir dilim revani tatlısı yaklaşık 350 kaloridir. Bunun yanı sıra revaninin süslemesinde kullanılan besinler de bu tatlının kalori miktarını arttıran unsurlar arasında yer alır. Özellikle kremşanti ile süslenen revaninin kalorisi de oldukça artacaktır. Bu yüzden revani dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

Revani Kilo Aldırır mı?

Herkes tarafından çok sevilerek tüketilen revani yüksek kalorili bir şerbetli tatlıdır. İçerisinde önemli miktarda un, yağ ve şeker bulunan revani günlük karbonhidrat ihtiyacını da karşılar. Bunun yanı sıra yüksek kaloriye sahip olan revani kilo aldırabilir. Revani mutlaka dikkatli bir şekilde azar azar tüketilmelidir. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler revaniden uzak durmalılar. Yaklaşık bir dilim revani 350 kalori olduğu için küçük porsiyonlar halinde tüketilmesi gerekir. Revani yüksek kalorili olduğu için diyet listelerinde yer almaz.