“Görsel karlanma”, nadir görülen bir nörolojik durumdur. Etkilenen bireyler, görme alanlarında beyaz, siyah, şeffaf veya renkli noktalar görürler. Bu görünüm eski televizyon ekranlarındaki karlanmaya benzer. Etkilenen bireylerde migren ve kulak çınlaması gibi ek problemler de sıklıkla görülür.
#Görsel KarlanmaUltraviyole ışınları canlı dokular için son derece zararlıdır ve bu zararlı ışınlara maruz kalan gözlerde kanser riski artmaktadır” diyen Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fadime Nuhoğlu, güneş gözlüğü kullanmanın gerekliliğini vurgulayarak doğru güneş gözlüğü seçimi ile ilgili önemli ipuçları verdi.
#GözGiydiğimiz kıyafetler, seçtiğimiz renkler karakterimizle ilgili ipuçları veriyor. Aynı şekilde dışarıya vermek istediğimiz mesajları da giysilerimiz üzerinden verebiliyoruz. Mesela girişimci, motive bir insan imajı vermek için canlı renkleri tercih etmek gerekiyor. Özgür görünmek isteyenler papyon takıp, ekoseli gömlek, boğazlı kazak, deri ceket giyerken, arkadaş canlısı imajı vermek isteyenler de kravatı ve ceketi çıkarıp gömleğin kollarını sıvıyor.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Refika Hande Karakahya, güneş gözlüğü alırken, gözlüklerin kalite belgesinde, yüzde 99 ve üzerinde ultraviyole koruması olduğuna ya da 400 nanometre altındaki ışınları geçirmediğine dair bilginin varlığının araştırılması gerektiğini belirtti.
Yerli bir firmanın geliştirdiği filtre sistemi, cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi cihazların ekranlarındaki görüntülerin kullanıcısı dışında görülmesini engelliyor. Bu sayede cep telefonlarındaki mesaj ve numaralar ya da bilgisayar ekranındaki yazışmalar başkaları tarafından okunamıyor. AVM Sağlık Hizmetleri yöneticisi Dr. Mehmet Yağmur, ilginç buluşun, endoskopi cihazının görüntüleme ayarlarıyla uğraşan firma teknisyeni tarafından tesadüfen yapıldığını anlattı.
Cat-eye (kedi gözü) modellerden pilot gözlüklerine, maskeyi andıran tasarımlardan renkli cam ve çerçevelere, her zevke uygun güneş gözlüğü var. Seçim yaparken güneşten korumasının yanı sıra tarzımıza olan katkısını da elbette göz önünde bulundurmak gerek.
#Neslişah AygörenTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinŞeker hastalığında (diyabet), vücudumuz ya insülin üretemez ya da insüline tepki vermez. İnsülin vücudumuzdaki hücrelere glikoz (şeker) sağlayan bir hormondur. İnsülin olmadığında glikoz hücrelere alınamaz ve kan damarlarında birikerek vücudumuzun -gözler dahil- her yerindeki kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.
#ŞekerTürkiye’yi etkisi altına alan "Eyyam-ı Bahur" olarak adlandırılan sıcak hava dalgası etkisini göstermeye başladı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Pro. Dr. Şen canlı yayında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şen, "Sağlık açısından risk teşkil ediyor. Geçen kesinlikle dışarı çıkmayın demiştik. Bugünkünde ise hakikaten dışarı çıkmayın işiniz yoksa, haftaya erteleyin işlerinizi" dedi. Öte yandan Şen, "Salı günü ise soğuk hava geliyor. Serinleyeceğiz hepimiz. Serinleyeceğiz derken ortalamanın 1-2 derece aşağısına düşecek" ifadelerini kullandı.
#Eyyamı Bahur