Paylaş
Uygun olmayan bir gözlük takarken düşerseniz, gözlüğün camı ya da çerçevesi kırılarak gözlerinize zarar verebilir. Gözlük takmadığınızda ise; kar yağışı veya güneşin parlaklığı nedeniyle iyi göremeyebilirsiniz. Gözlük olmadığında pistteki alçak dallar gözünüze çarpabilir veya başka birinin kayak sopası kazayla gözünüze isabet edebilir.
Kayak gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler
1. UV Koruması:
Güneşin UV ışınları, bulutlu bir günde bile kardan yansır; üstelik UV ışınlarının etkisi rakım arttıkça artar. Bu nedenle gözlükte %100 UVA ve UVB koruması olması şarttır. Gözlüğün üzerinde UV koruması olduğu belirtilmemişse o gözlüğü satın almayın.
2. Polikarbonat/NXT Camlar:
Kayak veya snowboard için yalnızca polikarbonat camlar veya çok daha sağlam olan NXT camlar seçilmelidir. Polikarbonat ve NXT camlar darbelere karşı dayanıklıdır ve yere çarptığında parçalanmaz. Ayrıca polikarbonat hafiftir ve buğulanmaya karşı diğer camlardan daha dayanıklıdır.
3. Malzeme ve Stil:
Plastik çerçeveler, soğuk koşullarda metal çerçevelerden çok daha iyi performans gösterir. Metal çerçeveler soğukta kırılgan hale gelebilir ve kırılabilir, burun yastıkları göze çarpabilir ve genel olarak çerçeve tasarımındaki sınırlamalar bunların yüze tam oturmasını zorlaştırır. Plastik çerçeveler, kayak veya snowboard yaparken gözlerinizi tam saracak şekilde tasarlanabilir. Ekstra geniş görüş alanı ve mükemmel kapsama alanı sağlarlar ve etkinlik sırasında sıçramaz veya kaymazlar. Ayrıca kontakt lens kullanıcıları için önemli olan bir özellikleri; rüzgarı ve karı dışarıda tutmaları ve yanlardan gelen ışığı engelleyerek parlamayı en aza indirmeleridir.
Seçtiğiniz çerçevenin hafif olmasına dikkat edin. Camlarda buğulanma veya yoğuşma sorunu yaşıyorsanız, havanın çerçeve içinde hareket etmesini sağlayan havalandırma sistemli çerçeve modellerini tercih edin.
4. Polarize Camlar:
Polarize camlar, kayakçı veya snowboardculara avantaj ve dezavantajlar sunar. Polarize camlar, kardan yansıyan parlamanın yaklaşık %98'ini emer. Ancak buz parçalarını normal kardan ayırt etmenizi engelleyebilir. Buzlanma koşullarından endişeleniyorsanız polarize gözlüklerden kaçınmak ve bunun yerine aynalı camları seçmek daha doğru olacaktır.
5. Fotokromatik Camlar:
Bu camlar, ışık miktarına göre renk değiştirirler. Parlak güneş ışığında daha koyu, bulutlu bir gökyüzünde ise daha açık renk olurlar. Mevcut ışık için size en uygun görüşü sağlayacak şekilde ayarlanacakları için, farklı ışık şartlarında gözlüklerinizi değiştirmenize gerek kalmaz.
6. Ayna Kaplama:
Ayna kaplama, parlamanın tamamını değil ama bir kısmını keser. Böylece buzlu bölgeleri fark edebilirsiniz. Ayna kullanıldığında, özellikle koyu renkli merceklerde arka yansımanın daha belirgin olacağını unutmayın. O nedenle arka yüzeyde yansıma önleyici kaplama kullanılması gerekir.
7. Buğu Önleyiciler:
Çift/üçlü cam, buğu önleyici kaplama veya gözlükteki geniş havalandırma delikleri gibi özellikler buğulanmayı önler.
8. Cam rengi:
Gri Tonları
Gri, duman ve gri-yeşil renk tonları, renkli camların en yaygın olanlarıdır. Genel renk algısını değiştirmeden parlamayı engellerler ve her türlü hava koşulunda kullanım için mükemmeldirler.
Kahverengi Tonları
Kahverengi, parlak güneşli koşullar için daha iyidir. Kehribar ve gül tonları ise, düşük ışık koşulları için (örn. güneş bulutların arkasına geçtiğinde) daha iyidir.
Sarı
Sarı renk tonları, sis gibi çok bulutlu ve az ışıklı durumlar için iyidir. Tümsekleri daha iyi görebilmenizi sağlar. Genel olarak kontrastı artırır ve daha yüksek bir görme keskinliği hissi verir.
9. Reçeteli Camlar:
Numaralı camlar, çoğu güneş gözlüğüne doğrudan takılabilir. Ayrıca kayak gözlüklerinizin içine tam olarak oturan optik adaptör sunan modeller de vardır. Optik adaptöre sahip olmanın bir avantajı, kontakt lens takarken adaptörü çıkarma seçeneğinin olmasıdır. Numaralı gözlüklerinizin üzerine sığacak şekilde yapılmış gözlükler de vardır; ancak bunlarda camlar daha kolay buğulanır.
Paylaş