Reflü, bazı dönemlerde çekilmez hale gelerek yemek tüketimi gibi hususlarda sıkıntı oluşturabilmektedir. Yemekten sonra hazımsızlık, midenin ağza gelmesi, hıçkırık ve ileri düzeyde istifra, reflü için sıkıntı oluşturabilmektedir. Peki, reflüye ne iyi gelir ve tedavisi nasıl gerçekleştirilir? İşte, reflü nasıl geçer sorusunun cevabı
#ReflüOldukça yaygın olarak görülen reflüyü yanlış beslenme tetikliyor. Uzmanlar reflü hastalarının kahve, çay, turşu, acı pul biber, soğan, sarımsak, çiğ salata gibi yiyecek ve içecekleri dikkatli tüketmeleri konusunda uyarıyor. Reflünün göğüs ağrısı ve göğüs yanması gibi şikayetlerle kendini gösterdiğine değinen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor.
#Reflü Nasıl GeçerHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkKronik gaz ve şişkinlik şikayeti olan kişilerde çölyak hastalığının akla gelmesi gerektiğini anlatan Gastroenteroloji Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Şişkinlik ve gaz şikayetlerine gece uykudan uyandıran karın ağrısı, kilo kaybı, kanama, uzun süren ishal, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ve kusma eşlik ediyor ise ciddi bir hastalık habercisi olabilir" dedi.
#ŞişkinlikBesin alerjileri son yıllarda en yoğun artış gösteren alerji türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde büyük şehirlerde daha sık, kırsal kesimde daha nadir görülmekle birlikte, besin alerjili çocuk oranı %6 olarak bildirilmektedir. Besin alerjilerinde en sık gördüğümüz alerji türü inek sütü alerjisidir.
#İnek Sütü AlerjisiAlerji ve astım günümüzde gittikçe daha sık rastladığımız, hastaların hayat kalitesini bozan ve yaşamı birçok yönden kısıtlayan kronik bir hastalık haline gelmiştir. Astımdaki bu hızlı artışın doğrudan beslenme ile bir ilişkisi vardır. Toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, modern beslenme diye tanımlanan fastfood yemek yeme alışkanlıklarının ve gıdalarda azalan vitamin ve mineral miktarının bu artışta rolü görülmektedir.
#Bebeklerde AstımBayramda reflü ve mide rahatsızlıkları tatlı ve hamur işi tüketimine bağlı olarak artıyor. Özellikle ülser, gastrit, iltihabi bağırsak hastalıkları ve karaciğer rahatsızlığı olanların abartılı miktarlarda ve sıklıkta yeme içme faaliyetinden uzak durmaları gerektiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Reflüyü tetikleyen unsurlar arasında yenilen gıdaların türü kadar miktarı bulunuyor. Miktar olarak az yemeyi başarabilirsek şikayetler de azalır” dedi.
#BayramBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu