Rasathane haberleri sayfasında Rasathane hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 415 Rasathane haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Osmanlı döneminde hava tahminleri için 1868'de faaliyetlerine başlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 150. yılını kutlarken, hem gözlem hem de eğitim açısından öne çıkıyor. İlk hedefi depreme yönelik çalışmalar olan enstitü, deprem konusunda gözlem, eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini tek bir bünye altında toplayan ilk kuruluş olma özelliğini kazanıyor
#KandilliKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Şu anda 7,2'lik bir deprem enerjisi birikmiş durumda. Dolayısıyla Marmara'da şu anda da bir deprem olabilir, belki 1, belki 5, belki 10 yıl sonra da olabilir ama olacağı kesin" dedi.
#KandilliYeşilin binbir tonu ve muhteşem doğasıyla, karanlık ve kasvetli gotik binalarıyla, her daim değişken havasıyla, hayalet hikâyeleriyle, şövalyeleri, büyücüleri, cadıları, tek boynuzlu atlarıyla, entrikalı taht savaşlarıyla akla gelen İskoçya’dayız. Gölleri ve ormanlarıyla çok geniş bu coğrafyayı gezmeye başkent Edinburgh’dan başlayalım.
#Serda BÜYÜKKOYUNCUSamsun'un İlkadım ilçesinde doktor İnci Yurt'un evinden 2,5 milyon lira değerinde ziynet eşyası ve para çalan 2 kadın, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarının ardından yapılan itiraz üzerine tutuklandı.
#SamsunSamsun'un İlkadım ilçesinde doktor İnci Yurt'un evinden 2,5 milyon lira değerinde ziynet eşyası ve para çalan 2 kadın, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarının ardından yapılan itiraz üzerine tutuklandı.
#HırsızlıkKaradeniz'deki gizemli ses, merak konusu olmaya devam ediyor. Karadeniz’in kıyı şeridindeki kentlerde duyulan ve sosyal medyanın gündemine oturan esrarengiz sesin kaynağı 48 saattir çözülemedi. Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, "Sesin, savaş uçaklarının yol açtığı sonik patlamalardan olabileceği ihtimali görülüyor" dedi.
#Karadenizdeki Sesİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. Rasathane Müdürü Prof. Dr. Haluk Özdener’den deprem brifingi alan Kurum, burada yaptığı konuşmasında “Çalışmalarımızı bilimin ışığında, bilim insanlarıyla beraber yapacağız.” dedi. Acil dönüştürülmesi gereken 650 bin konutun 5 yıl içerisinde bitirileceğini ifade eden Kurum, 1.5 milyon olduğu tespit edilen riskli konutların da önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamen dönüşmesi hedefiyle çalışacaklarını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Haluk Özdener ise “İstanbul yönetimine talip Sayın Murat Kurum’un deprem konusunu önceleyerek bizi ziyaret etmesi, bu konuya özel ilgi göstermesi çok değerli” diyerek teşekkür etti.
#Murat Kurumİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nü ziyaret etti. Rasathane Müdürü Prof. Dr. Haluk Özdener’den deprem brifingi alan Kurum, burada yaptığı konuşmasında “Çalışmalarımızı bilimin ışığında, bilim insanlarıyla beraber yapacağız.” dedi. Acil dönüştürülmesi gereken 650 bin konutun 5 yıl içerisinde bitirileceğini ifade eden Kurum, 1.5 milyon olduğu tespit edilen riskli konutların da önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamen dönüşmesi hedefiyle çalışacaklarını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Haluk Özdener ise “İstanbul yönetimine talip Sayın Murat Kurum’un deprem konusunu önceleyerek bizi ziyaret etmesi, bu konuya özel ilgi göstermesi çok değerli” diyerek teşekkür etti.
#Murat KurumGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremMatematikçiler, felsefeciler, astronomlar gibi çok önemli biliminsanları geçmişte astrolojinin gelişimine büyük katkıda bulundular. Eğer astrolojiyle ilgiliyseniz bu isimlerin eserlerini araştırmanızı tavsiye ederim. Bu hafta gökyüzünün büyüsüne kapılan ünlü düşünürleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
#AristotelesTürkiye’de 2019 yılı ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ ilan edilmişti. Adına gümüş ve bronz hatıra para çıkarıldı. 1924 Bitlis doğumlu hoca 2018’de İstanbul’da vefat etti. Cenazesi de özel izin ile İstanbul Gülhane Parkı içindeki İslam Tarihi ve Teknolojisi bahçesine defnedildi. Ömrünü İslam bilim tarihine vakfetmişti. Şöyle diyordu: “Biz, bilim tarihindeki eksik halkalardan birini yerine koymak istiyoruz; burada eksik kelimesi ile kastedilen, Rönesans’ı doğrudan doğruya Antik Çağ’a bağlayan yanlış düşünce ile oluşan boşluktur. Biz, İslam kültür çevresinin yaratıcı bilginlerinin, 900-1600 yılları arasında gösterdikleri başarılarını ortaya koymak istiyoruz.”
#İstanbul ÜniversitesiBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ekipleri, 10 yıldır 7-24 deprem ve tsunami ölçümü yapıyor. Prof. Dr. Haluk Özener, "Son 10 yılda 38 tsunami mesajı yayınladık. Bunlardan 5'i en üst seviyede oldu. Depremin ardından 7 dakika içinde tsunami uyarısını yetkililere gönderiyoruz" dedi.
#Depremİnsanların daha bilinçli bir şekilde yaşamalarına hizmet eden birçok farklı alet bulunmaktadır. Bu aletlerin olması birçok açıdan fayda elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Sismografta bu aletlerden birisidir. Sismograf nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Sismograf neyi ölçer ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Sismograf NedirBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından geliştirilen 'Rasathane' mobil uygulamasının tanıtımı yapıldı. Uygulama sayesinde Türkiye ve çevresindeki depremlerle ilgili güncel, tarihi ve ayrıntılı bilgiye kesintisiz erişilebiliyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiDeprem Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’nin her yerinin deprem tehlikesine maruz olduğunu belirterek, "Marmara Depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Biriken enerji arttıkça depremin büyüklüğü de artar. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde bir deprem ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz" dedi. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, istatistikler yaptıklarına dikkat çekerek, "Marmara’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 64" dedi.
#DepremDeprem Haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye’nin her yerinin deprem tehlikesine maruz olduğunu belirterek, "Marmara Depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Biriken enerji arttıkça depremin büyüklüğü de artar. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde bir deprem ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz" dedi. Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, istatistikler yaptıklarına dikkat çekerek, "Marmara’da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğünde bir depremin olma olasılığı yüzde 64" dedi.
#Deprem‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulBu hafta size çocukluğumun geçtiği ve İstanbul aşkımın başladığı yerden, bana göre hâlâ İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Kandilli’den bahsetmek istiyorum. Günümüzde modern şehrin içinde kaybolmuş gibi dursa da geçmişinde Osmanlı’nın en şaşaalı dönemlerine, romantik kayık gezilerine ve âşıkların söylediği şarkılara şahitlik etmiş bu semt.
#KandilliZinciriye Medresesi, 1385 yılında Mardin'de hüküm süren Artuklu Sultanı olan Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından yaptırıldı. Zinciriye Medresesi, anıtsal giriş kapısı ve dilimli kubbeleri ile Mardin'in en önemli yapılarından biri haline geldi. Zinciriye Medresesi nerede ve nasıl gidilir? İşte merak edilen tüm detaylar.
Uluğ Bey Medresesi en çok ziyaret edilen medreseler arasında yer almaktadır. Uluğ Bey Medresesi gerek mimarisi ile gerekse de tarihi ile dikkat çekmektedir. Uluğ bey Medresesi Azeri mimarinin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Uluğ bey Medresesi internette de son aylarda en çok araştırılan meslekler arasında yer almaktadır. Peki Uluğ Bey Medresesi nerededir? Uluğ Bey Medresesi'ne nasıl gidilir? Uluğ Bey Medresesi'nin tarihi nedir? Uluğ Bey Medresesi özellikleri nelerdir? İşte Uluğ Bey Medresesi ile ilgili bilinmesi gereken bütün bilgiler.
İstanbul, özellikle şehir içi yeşil alanları ile bilinmektedir. Korular bu yeşil alanlar içerisinde en önemli rolü üstlenen park olarak dikkat çekmektedir. Cemile Sultan Korusu'da bu alanlardan bir tanesi olarak görülmektedir. Cemile sultan korusu nerede ve nasıl gidilir? Cemile sultan korusu tarihi, giriş ve kahvaltı ücreti hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.