Angelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaAdenomyozis, genellikle kadınların yaşı arttıkça görülen bazı hastalıklardan birisidir. Myomlar gibi kırk yaş üzerinde olan kadınlarda daha sıkça görülen hastalıklardan birisi de adenomyozisdir. Adenomyozis, genellikle semptomları fazla miktarda ve sancılı adet görür. Aşırı kanama, günlük hayatta bazı kısıtlamalara yol açar. Adenomyozis nedir? Nasıl geçer merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.
#AdenomyozisRahmin düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörler olan miyomlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalık. Öyle ki ülkemizde her 5 kadından birinde, çapı ufak veya büyük, az ya da çok sayıda ‘miyom’ tespit ediliyor! Vücuttaki östrojen seviyelerinin daha yüksek olması nedeniyle sıklıkla üreme çağındaki 18-45 yaş grubundaki kadınlarda görülen miyomlar, rahim alınması operasyonlarının en sık nedenini oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomların tedavisi ve V-Notes yöntemi hakkında bilgiler verdi.
#V-NOTES YöntemiMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikMol gebelik hatalı döllenme sonucu oluşan anormal bir gebeliktir. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Peki mol gebelik neden oluşur? Mol gebelikte riskler nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, tüm merak edilenleri yanıtladı.
#HamilelikRahim ağzı kanserinde anne olma şansını koruyan cerrahiler… Akıllı ilaçlarla doğrudan tümörü hedef alan tedaviler… Tümörün genomunun incelenmesiyle karar verilen medikal yöntemler… Tıbbın baş döndürücü bir hızla geliştirdiği bu yeni yöntemler kanser hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzattığı gibi geleceğe dair umutları da artırıyor.
#KadınRahim ağzı kanserinde anne olma şansını koruyan cerrahiler… Akıllı ilaçlarla doğrudan tümörü hedef alan tedaviler… Tümörün genomunun incelenmesiyle karar verilen medikal yöntemler… Tıbbın baş döndürücü bir hızla geliştirdiği bu yeni yöntemler kanser hastaların yaşam kalitesini ve yaşam süresini uzattığı gibi geleceğe dair umutları da artırıyor.
#Kadın KanserleriHisterektomi (rahim alma ameliyatı) hakkında bilgilendirmede bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Abdullah Kurhan, rahim alma ameliyatı sonrasında hastalar normal hayatlarına daha erken sürede dönebileceğini belirterek, "Hastaların karın içerisine doğrudan müdahale olmayacağı için genel anestezi ihtiyacı azalır ve komplikasyonlar ortadan kalkar” dedi.
#RahimKadınlarda rahmin alınması gereken durumlar nelerdir? Rahim alındıktan sonra cinsel yaşam nasıl etkilenir? Doç. Dr. Hasan Onur Topçu, kadınlarda rahmin alınması gereken durumları ve cerrahi yöntemleri ile ilgili bilgi aklımıza takılan soruları yanıtlıyor.
#RahimSon yıllarda sezaryen oranlarının artması, bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. En önemli risk yaratan durum ise plasenta previa ve plasentanın yapışma anomalileri olan plasenta akreata, plasenta inkreata ve plasenta perkreata durumudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel konu ile ilgili bilmemiz gerekenleri anlatıyor.
#Plasenta PreviaMiyom, uterusun (rahmin) düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu (kanser olmayan) tümördür. Kadın üreme çağının her döneminde görülebilse de sıklıkla reprodüktif (üreme çağı) döneminde görülmektedir. Görülme sıklığı oldukça fazla olup yaklaşık her üç kadından birinde yaşam boyunca görülebilmektedir. Her ne kadar iyi huylu lezyonlar olmakla birlikte %0.1 (binde bir) oranında malignite potansiyeli mevcuttur.
#Miyom.Miyom TedavisiLaparoskopi, kelime anlamı olarak karın içerisinin gözlenmesi demektir. Tanım olarak ise karın içerisinin gaz (karbondioksit; CO2) ile şişirilerek optik kamera yardımı ile karın içi organların gözlenmesi ve gerekli durumlarda ise cerrahi işlemlerin yapılması prosedürüdür. Jinekolojide laparoskopi kadın iç genital organlarının gözlenmesi ve gerekli cerrahi işlemlerin yapılmasıdır.
#LaparoskopiSon 50 yılda değişen yaşam tarzı ve kalitesiz beslenme, kanserin katlanarak artmasına sebep oldu. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Can, kadınlara özel bir kanser türü olan ve geç teşhis edilebilen “yumurtalık kanseri” ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı.
#Kadın HastalıklarıSon 50 yılda değişen yaşam tarzı ve kalitesiz beslenme, kanserin katlanarak artmasına sebep oldu. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Can, kadınlara özel bir kanser türü olan ve geç teşhis edilebilen “yumurtalık kanseri” ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı.
#Yumurtalık KanseriKadınlar tarafından utanıp çekinilerek saklanan ve çoğu zaman görmezden gelinen idrar kaçırma sorunu, günlük yaşamı olduğu kadar psikolojiyi de olumsuz etkiliyor. Ülkemizde kadınların yüzde 28'inde görülen idrar kaçırma; sorunun kaynağının belirlenmesi, doğru tedavi yaklaşımları ve pratik önlemlerle önlenebiliyor. Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Emrah Yakut, kadınlarda idrar kaçırma ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#İdrar Kaçırmaülkemizde yaklaşık her 4 kadından birinde miyom tespit ediliyor. En sık üreme çağında olan 25-45 yaş grubundaki kadınlarda rastlanıyor. Bunun nedeni ise üreme çağında salgılanan östrojen hormonu. Menopozla birlikte östrojenin vücuttan çekilmesiyle birlikte miyomun büyümesi duruyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci anlattı...
#Genel SağlıkHer 3 kadından birinde görülen miyomlar özellikle üreme çağında sık görülüyor. Adet düzensizliğinden ağrıya, kısırlıktan düşüğe kadar pek çok olumsuz tabloya neden olan miyomlar, kişiye özel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, miyom ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Miyom