Rönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıTemel eğitimin tüm kademelerinde 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatili 8 Kasım Cuma günü başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre, 11-18 Kasım arasında okula ara veren öğrencileri hafta boyunca renkli ve eğlenceli aktiviteler bekliyor.
#ÇocuklarDeprem bölgesi dışındaki 71 ildeki okullarda ikinci dönemin ilk ders zili 20 Şubat’ta çaldı. Öğrencilerin 24 Nisan’a kadar 9 gün sürecek ara tatiliyse bugün başlıyor. Bayramlarla birleşen ara tatilde hem öğrencileri hem de velileri birbirinden farklı ve eğlenceli etkinlikler bekliyor.
#ÖğrenciManş Denizi’ni geçen arabadan üç tekerlekli çocuk bisikletine, bilinen en eski gök küreden zoetropa kadar ilginç objeler Rahmi M. Koç Müzesi’nin zengin koleksiyonunda yer alıyor. Ziyaretçilerini geçmişte kısa bir yolculuğa çıkaran müze; ulaşım, bilim ve teknoloji tarihini aktarıyor.
#Tuhaf Objeler Sergisi18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, ilk ve ortaokul ile lise öğrencilerine tatili iyi değerlendirmeleri için önerilerde bulundu. Müzeler ve tiyatrolar da sömestre özel birçok etkinlik düzenliyor. Çocukların izleyebileceği filmler de sinema salonlarında gösterime girdi. Bu etkinliklerden birkaçını sizler için derledik.
#GazetehaberiDışarısı buz gibiyken evde battaniyenin altında, sıcacık bir kahve kupasıyla güzel film veya belgesel, kulağınıza nasıl geliyor? Akşama ne pişireceksiniz? Bu sefer yaratıcı bir tarife ne dersiniz? Bunları düşünürken birkaç tuşla panda sahiplenmeye ne dersiniz? Çocuğunuz, aileniz, çevreniz için yapmanız gerekenler... Konserler, tiyatrolar, sergiler... Heyecanla beklenen teknolojik yenilikler, ufuk açacak seyahatler... İşte size kışı keyifli hale getirecek, birbirinden farklı fikirler!
#KışBodrum denildiğinde aklımıza hep deniz, kum, güneş gelse de bu eşsiz yarımada aslında medeniyetlerin muhteşem buluşmalarına da ev sahipliği yapmış yüzyıllardır. Bu kadim toprakların dili olsa da konuşşa derler ya aynen o hesap. Kimler geldi, kimler geçti… Mesela Bodrum’un merkezinden yarımadanın en batısındaki Gümüşlük'e kadar uzanan bölgede müthiş bir tarihi zenginlik yatıyor aslında. Ve bu eşsiz mirasın büyük bir kısmı toprak altında. Yaklaşık 3 bin 500 yıldır orada duruyor. Evet duruyor, durmasına ama yıllar yıllar önce birinci dereceden sit alanıyken üçüncü derece sit alanına çevrilerek imara açılan yerlerde artık o Antik Çağ'dan kalma değerleri bulmanız ya olanaksız ya da çok ama çok zor.
#YazarYaz tatilinin başlamasına az kaldı. 18 milyon öğrenci, 14 Haziran’da karnelerini alarak üç aylık tatile çıkacak. Karnenin anne-babayı da değerlendirdiğini vurgulayan uzmanlar, notları iyi olan çocuklar kadar ‘zayıfı’ bulunanların da teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: “Ancak bu pahalı bir ödül olmamalı.” Ayrıca yazı verimli geçirmek için önerilerde bulunmayı da ihmal etmiyorlar.
#GazetehaberleriKoç Üniversitesi tarafından, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan, ‘Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yıl üçüncüsü sahibini buldu.
#ÜniversiteÜç yıl önce iflas erteleme kararı alan ve otellerini bir bir satarak turizm sektöründen çekilen Silkar, kirada olan Manavgat’taki tesisi Lykia World otel ve golf tesislerini icra yoluyla geri alarak yeni bir başlangıç yapıyor. Silahtaroğlu ailesinin hedefi 1200 yataklı tesisi 4 bin yatağa çıkaracak farklı turizm yatırımcılarıyla ortak olarak, borçlarını ödemeye devam etmek.
#Jale ÖzgentürkDünyanın önde gelen ekonomistlerinden biri olarak görülen, dünyada makalelerinden en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomistten biri olan İstanbul doğumlu Prof. Daron Acemoğlu, Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası Ödülü’ne layık görüldü. Acemoğlu, “Nobel’e yürüyen ekonomist” olarak da tanımlanıyor.
#Gila BenmayorNobel ödüllü Aziz Sancar’ın hayatından ilham alınarak başlatılan ‘Anadolu’ya Bilim Göçü’ isimli projenin tanıtımında konuşan Ali Koç, “Türkiye eğitimin niteliğini yükseltmek zorunda. Bugün hangi pencereden bakarsanız bakın 4. sanayi devrimini kaçırma lüksümüz yok. Çocuklarımızın bilimi sevmeye, anlamaya ve hayal etmeye ihtiyaçları var” dedi.
#Anadolu’Ya Bilim GöçüHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiBu yıl ilk kez verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Ödülü’nü laboratuvarı cep telefonuna sığdıran Prof. Aydoğan Özcan aldı. Popular Science dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen Özcan, “Az gelişmiş ülkelerdeki sorunları çözmek için de cep telefonlarıyla sağlanan tıbbi platforma ihtiyaç var” dedi.
#Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ÖdülüKoç Üniversitesi, bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin yetiştirdiği yurt içinde veya dışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek üzere, “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” programını başlattı. Bu yıl ilk kez verilen ödül, “Fen, Mühendislik ve Tıp” alanında dünya çapında ses getiren çalışmaları ile Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın oldu.
#Madalya