Mersin'in Silifke ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzuncaburç Mahallesi'nde M.Ö. 2'nci yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan Rahip Krallar Hanedanlığı'nın yaşadığı Diocaesarea Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, ortaya çıkarılan Roma dönemine ait 32 mezar ve 2 kilometrelik yol, düzenlenerek gezi parkuru haline getirildi.
#Uzuncaburç MahallesiHer şeyden önce İstanbullu Türk yazar olarak kaldı. Kaybolan İstanbul’u onun eserlerinde, yine kaybolan folklor ve dili onun kişilerinde görüyoruz. Canlı karakterlerin yanında sayısız tipler onun sayesinde oradadır. Ve günün birinde inanıyoruz ki Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u tamamıyla değilse de kısmen dirilecek.
#YazarGündüzü ayrı güzel, gecesi ayrı… Burası taş diyarlar şehri: Mardin. Dünyada iki şehir tamamı sit alanı olarak ilan edilmiş. Biri Venedik diğeri Mardin… Şehir UNESCO koruması altında. Mimari güzelliği, tarihi ve aşık eden görselliğiyle Mardin’i gezmenin şimdi tam zamanı… İşte size Mardin gezi rehberi…
#Mardin GezisiMÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurularak bir uygarlığa dönüşen Mısır'ın hikayesi, gizemini koruyor. Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunlar, mumyalar, lahit mezarları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. Mısır'a gittiğinizde bu medeniyetin geçmiş dönemlerde bir başka medeniyetlerin etkisi altında kalmadığını kendi gözleriniz ile tanıklık edebilirsiniz. İşte size gizemli Mısır Uygarlığı...
#MısırBazı şehirler vardır, şehir olmaktan ötedir; gelir gönül tahtınıza oturur. İşte Roma benim için o şehirlerden biri... Başınızı çevirdiğiniz her noktada, döndüğünüz her köşede büyüleyici bir eser ya da antik kalıntı barındıran, bir ‘açıkhava müzesi’ni andıran bu şehir, Sophia Loren’li, Anna Magnani’li, Marcello Mastroianni’li siyah beyaz filmlerin sıcacık atmosferli dekorudur aynı zamanda...
#RomaSantigo de Compostela ortaçağ dokusunu koruyan efsaneler şehri. Her yıl 250 bin kişi 700 kilometrelik Camino Yolu’nu aşıp bu şehre ulaşıyor, yolculuk sürecinde yaşadığı meditasyondan sonra yeni bir hayata başlıyor. Sokakları birbirinden ilginç öykülerle dolu… 25 Temmuz’daysa şehrin tarihi bölgesi bir hafta süreyle festival sahnesine dönüşüyor.
#İspanyaŞikoku, Japonya’nın kurulduğu dört büyük adadan en küçüğü, ücrası. Esoterik Budizm’in ünlü mezhebi Shingon’un doğuş yeri. Yılda 100 bin Budist hacı adayı bu adaya geliyor, 88 tapınağı tavaf ediyor. 1200 kilometrelik rotada yürürken ruhlarının tekamül ettiğine inanıyorlar. Gezgin okurumuz Selman Arınç geçen ay gitti, izlenimlerini yazdı.
Bilinen tüm eski uygarlıkların içinde Eski Mısır´ın önemi ve ayrıcalığı vardır. Çok uzak geçmişin içinden birdenbire fışkıran Mısırlılar, belki de ölüm ve ötesiyle ilgili kendilerinden sonraki tüm inançların kaynağı oldular. Hatta bir dönem, tek bir Allah´a inanan tek ulustular. İnançlarıyla, yaşamlarıyla, lanetleriyle Mısır´ın gizemi hala çözülemiyor.
Geçen ağustos ayından beri, bütün Avrupa’nın gözü Midyat’ta. Buradaki Mor Gabriel Manastırı ile komşusu iki köy ve Hazine arasında bir arazi davası sürüyor. Ama olay, arazi anlaşmazlığının çok ötesinde. Çünkü bir yanda Süryaniler var, bir yanda da Müslümanlar. Köylüler, manastırın topraklarının bir bölümünde hak iddia ediyor; savcılığa yazdıkları dilekçede araziden çok, Manastır’a yönelik "irticai faaliyet içindeler, Hıristiyanlık eğitimi veriyorlar, yurtdışından paralar geliyor" gibi iddialar var.