Courtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVProgesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
#SağlıkÜlkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen miyomlar genellikle sinsice ilerlerken, bazen de aşırı ve uzun süreli adet kanaması, yoğun kramplar, geçmeyen yorgunluk ya da anne olmanın önündeki engel olarak kendini gösterebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fırat Tülek, rahim miyomları hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim Miyomlarıİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkRahmin kas hücrelerinde kökü bulunan iyi huylu kas tümörleri miyom olarak tanımlanır. Bulundukları bölgeye göre gruplara ayrılan miyomlar dört kadından birinde görülme oranına sahiptir. Miyomlar bazı durumlarda kişinin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir; tekrarlayan düşük, erken doğum veya kısırlığa yol açabilir. Herhangi bir şikayete yol açmayan miyomların yıllık periyotlarda takip edilmesi önerilir ancak kişide ağrı ve yoğun kanamalara yol açan ya da kişinin üreme kabiliyetini etkileyen miyomların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisinde uygulanan cerrahi girişimler sayesinde miyomlar çıkarılabilir. Operasyon sonrası doktorun kontrolü ve onayıyla birlikte gebelik planlanabilir.
#MiyomlarHamilelik döneminde kadınlarda görülen pek çok değişiklik farklı soruları da beraberinde getirmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bel ağrıları ile birlikte kanamaların görülmesi bazı durumlarda normal iken bazı durumlarda sıkıntı oluşturabilir. Bazı kadınlarda ise hiçbir belirti vermeme gibi durumlarda görülmektedir. İşte, 5 haftalık hamileyim belim çok ağrıyor, hiç belirtim yok, kanamam var ve kese var bebek yok sorularının cevapları.
Kadınlarda yumurtlama dönemi adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşen bir durumdur. Bazı kadınlarda yoğun hissedilirken bazı kadınlarda hissedilmez. Adet döngüsü kadınlarda 21 ve 35 günde bir gerçekleşir ve tam ortasında da yumurtlama dönemi gerçekleşir. Kadınlarda yumurtlama döneminin nasıl anlaşılacağı ve nasıl hesaplandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Yumurtlama DönemiVajinal akıntı, rahim ve vajina ağzındaki küçük bezlerden sıvı salgılanması sonucu oluşur. Bu sıvı, üreme sistemini ve vajinayı temizler ve sağlıklı tutar. Her gün eski kalıntıları ve hücreleri temizlemek için vajinadan sızar. Peki, kadınlarda akıntı neden olur ve hamilelik belirtisi midir? Kadınlarda akıntı ne kadar sürer sizler için derledik.
#KadınCivanperçemi çayının yararları oldukça fazladır. Aynı zamanda kadınlar adına çok fazla yararı bulunan bir çaydır. Civanperçemi çayı kadınlarda sık sık karşılaşılan beyaz akıntıyı önler. Bunun dışında yumurtalık, genital bölge ve rahim enfeksiyonlarını önleyen özelliğe sahiptir. Civanperçemi çayının diğer faydaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
Yumurtlama dönemi, bebek sahibi olmak için en uygun zamanı gösterir. Bu süreç kişiden kişiye değişir. Yumurtlama döneminin hesaplanması için de belli yöntemler kullanılır. Peki Yumurtlama dönemi ne zaman başlar? Yumurtlama dönemi kaç gün sürer? Yumurtlama dönemi hesaplama
#Yumurtlama Dönemi Ne Zaman BaşlarCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikHer kadın ayın belirli günlerinde regl dönemi yaşamaktadır. Bu dönem ile ilgili pek çok konu kadınlar tarafından araştırılmaktadır. Bunlardan birisi de adet döneminde ilişkiye girilip girilmemesidir. Peki, adetliyken ilişkiye girilir mi, girilirse ne olur ve kanamayı keser mi? Regl iken ilişkiye girmek zararlı mı? Sizlere adet döneminde ilişkiye girmenin zararı olup olmadığını detayları ile derledik.
Regl döneminde meydana gelen ağrılar tamamen doğal bir süreç altında gerçekleşir. Zaman içerisinde ise ağrılar şiddetine bağlı olarak farklı süreler içerisinde azalır. Peki, adetliyken bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer ve ne iyi gelir? Adetliyken bacak ağrısına iyi gelen şeyleri sizler için derledik.
Herkesin adetleri farklıdır, ancak ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ve her 21 ila 35 günde bir ortaya çıkar. Bu dönem bazen sizin için uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.
Hamilelik sürecinde oluşan kanamalar, anne adayı için endişe verici olabiliyor. Yerleşme kanamasıyla da (İmplantasyon) bu süreçte karşılaşılabiliyor. Bu nedenle anne adaylarının en merak ettiği konular arasında geliyor. Peki yerleşme kanaması ne zaman olur? Yerleşme kanaması kaç gün sürer? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Yerleşme Kanaması Ne Zaman OlurAdet görmek kadınlarda ergenlik çağı ile başlayan ve menopozla sona eren doğal bir süreçtir. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilir fakat bazı hormonal bozukluklar, stres, polikistik over ve aşırı kilo problemleri adet döngüsünde değişikliklere ya da hiç adet görmemeye yol açabilir. Adet görmeyi engelleyen problem tespit edilip doğru bir tedavi yolu izlendiğinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınların anne olması mümkündür. Hormonal bozukluk söz konusuysa birtakım ilaçlarla adet döngüsü düzenlenir ve yumurtlama sağlanır; erken menopoz kaynaklı yaşanan adet düzensizliği tespit edildiyse çiftler tüp bebek tedavisine başvurabilir.
#Adet Görmeyen KadınlarTüp bebek tedavileri genellikle adet dönemiyle başlayan tedavilerdir ve kişiye özel yaklaşım gerektirir. Kullanılan iğnelerin süresi ve hasta takipleriyle birlikte toplam tedavi 15-18 gün arasında sürmektedir. Tedavinin son aşaması olarak nitelendirdiğimiz embriyo transferi standart tedavilerimizde yumurta toplama işleminden birkaç gün sonra gerçekleştirilmektedir. Fakat endometrium kalınlığı yetersizse, polip tespit edildiyse, transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduysa ya da başarı şansını etkileyen faktörler gözlemleniyorsa embriyolar dondurularak daha sonra transfer edilebilir. Bu gibi durumlarda tedavi sürecinin zamanlamasında ve seyrinde farklılıklar yaşanabilir. Şehir dışında yaşayan hastalar için günlük gidiş-dönüşler ve ara kontrollerle tedaviler planlanabilir. Embriyo transferi sonrası bir günlük istirahatin ardından ise çiftler yaşadıkları şehre dönüş yapabilir.
#Tüp Bebek TedavisiAdet kanaması, hormonal etkiler ile, rahim iç kısmında bulunan endometrium tabakasındaki döngüsel değişimler sonucu oluşur. Eğer normal döngüden daha erken veya daha geç adet olma durumu varsa adet düzensizliği söz konsudur. Peki adet düzensizliği neden olur? Adet düzensizliği sebepleri ve tedavisi
#Adet Düzensizliği Neden OlurYerleşme kanaması genellikle hamileliğin ilk aylarında görülen kanamalardır. Günümüzde pek çok anne adayı yerleşme kanaması durumuyla karşılaşıyor. Düşük kanaması ve adet kanaması ile karıştırılan yerleşme kanaması nasıl ayırt edilir, nasıl olur? İşte yerleşme kanaması hakkında merak edilen soruların yanıtları...
#Yerleşme KanamasıHalk arasında üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması hamileliklerinin ilk dönemlerindeki gebeler tarafından merak edilen konulardan biridir. Üstüne görme durumu gerçekleştiğinde normal regl dönemlerine devam eden anne adayları, hamile olup olmadıklarını anlamakta zorluk çekebilirler. Peki, üstüne görme nasıl olur, kaç gün sürer? İşte gebelikte üstüne görme belirtileri ve detayları...
#Üstüne GörmeBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19