Kadınlarda akıntı neden olur ve hamilelik belirtisi midir? Kadınlarda akıntı ne kadar sürer?

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda akıntı neden olur ve hamilelik belirtisi midir Kadınlarda akıntı ne kadar sürer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 03:02

Vajinal akıntı, rahim ve vajina ağzındaki küçük bezlerden sıvı salgılanması sonucu oluşur. Bu sıvı, üreme sistemini ve vajinayı temizler ve sağlıklı tutar. Her gün eski kalıntıları ve hücreleri temizlemek için vajinadan sızar. Peki, kadınlarda akıntı neden olur ve hamilelik belirtisi midir? Kadınlarda akıntı ne kadar sürer sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kadınlarda görülen normal akıntı renksiz, kokusuz bir forma sahiptir. Anormal akıntının rengi ise sarı veya yeşil renktedir. Ayrıca koyu kıvamda ve genellikle kötü kokulu olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar genel olarak anormal akıntıya neden olur.

Kadınlarda Akıntı Neden Olur ve Hamilelik Belirtisi midir?

Normal olarak kabul edilen kokusuz ve renksiz vajinal akıntı sağlıklı olan bir vücut fonksiyonudur. Kadınlarda görülen akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir. Yumurtlama ve cinsel uyarılma gibi durumlarda akıntının belli bir miktar artması normaldir. Bununla birlikte egzersiz, duygusal stres, doğum kontrol haplarının kullanımı akıntıda artışa sebep olabilir. Ancak bazı durumlarda anormal akıntı da görülebilir. Genellikle bir enfeksiyondan ve ya mantardan kaynaklanır. Vajinanın normal dengesinde oluşan bir değişiklik akıntının renk, koku veya kıvamını etkileyebilir. Kadınlarda görülen akıntının nedenlerinden bazıları şu şekildedir;

Doğum kontrol hapları

Haberin Devamı

Antibiyotik ya da Steroid kullanımı

Rahim ağzı kanseri

Bakteriyel vajinozis: Hamile kadınlarda ya da çoklu cinsel partnerleri olan bayanlarda yaygın görülen bakteriyel bir enfeksiyon

Klamidya veya gonore

Banyo köpüğü, losyon, kokulu sabun kullanımı

Şeker hastalığı

Ameliyat sonrası yaşanan pelvik enfeksiyon

Vajinit: Vajina içerisinde ya da çevresinde yaşanan tahriş

Pelvik inflamatuar hastalık (PID)

Maya enfeksiyonları

Vajinal atrofi: Menopoz döneminde yaşanan vajinal duvarların kuruması ve incelmesi

Trichomonas enfeksiyonu

Kadınlarda yaşanan çoğu vajinal akıntı gebelikle ilişkili değildir. Fakat hamile kadınların birçoğu, ilk üç ayında ve hamilelikleri boyunca beyaz ve ya soluk sarı renkte yapışkan bir mukus salgılar. Yaşanan bu akıntının sebebi artan hormon seviyesidir. Gebelikte serviks ve vajina duvarları yumuşadıkça, vajinal akıntılar oluşabilecek enfeksiyonları önlemek adına artacaktır.

Vajinal akıntıdaki artış, gebelik sırasında en belirgin değişikliklerden biridir. Yüksek progesteron ve östrojen seviyelerinden kaynaklı akıntılar artış gösterir. Ayrıca kan hacmindeki ve kan akışındaki artışlar da akıntının artmasına neden olabilmektedir. Gebelik akıntısı genellikle ince, beyaz ve süt formunda olur.

Kadınlarda Akıntı Ne Kadar Sürer?

Vajinal akıntılar her kadında görülür ve son derece normal bir durumdur. Yaşanan akıntı miktarı değişkenlik gösterebilir. Vajinal akıntılar genellikle adet kanaması öncesi ve adet dönemleri arasında görülür. Bununla birlikte cinsel uyarı sonucu da artış göstermektedir. Ancak bu akıntılar çabuk geçen 1-3 gün süren akıntılardır.

Gebelikte yaşanan ve tüm hamilelik boyunca devam eden vajinal akıntılar gebeliği ve bebeği korumaktadır. Bunun dışında, enfeksiyona bağlı olan bazı akıntı tipleri vardır. Akıntının rengi genellikle sarı veya yeşil formda, koyu kıvamda, kötü kokulu olabilir. Bu durumda bir uzmana danışmak gerekir.

Normal görülen akıntı dışında anormal akıntı yılda 4 yada daha fazla yaşanıyorsa tekrarlayan vajinit olarak tanımlanır. Vajina temizliğine ve doğru beslenmeye dikkat ederek, uzman doktorun verdiği kremleri kullanmak gerekir. Geçmeyen vajinal akıntı sebepleri kontrolsüz şeker hastalığı, sık antibiyotik kullanımı, sigara kullanımı, partner değişimi ve ya birden fazla partner olması gibi nedenler olabilir.

Genel olarak enfeksiyona bağlı yaşanan vajinal akıntıya karşı önlemler alınabilir. Bu önlemlerin başında ise genital hijyenin en sağlanması gelmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren sebze, meyvelerin organik ve az işlenmiş besinlerin tercih edilmesi de faydalı olmaktadır. Bununla birlikte aşırı tatlı, yağlı yiyecekler gibi yüksek karbonhidratlı besinlerden uzak kalınması da tedavi başarısını artırmaktadır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!