Sararıp dökülen yapraklar her yeri sarı ve turuncuya boyuyor. Ormanların, dağların, park ve bahçelerin fonu yeşilden kızıla dönüyor. Bu büyülü geçiş en çok fotoğraf meraklılarını heyecanlandırıyor. Jürimize bu mevsimde fotoğraf çekmek için en iyi adresleri sorduk...
#SeyahatRagıp Paşa Köşkü, İstanbul da bulunan tarihi bir yer olarak bilinmektedir. Oldukça eski bir yapıya sahip olan Ragıp Paşa Köşkü günümüzde de insanların ilgisini çeken bir yapı olarak bilinmektedir. Ragıp paşa köşküne gitmeyi düşünen kişiler öncesinde bilgi edinmek isteyebilir. Ragıp Paşa Köşkü nerede ve nasıl gidilir? Ragıp Paşa Köşkü tarihi, özellikleri ve giriş ücreti hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
İMKB 100 şirketlerinin yönetim kurul başkanları, başka şirketlerin yönetim kurullarına aday olabilecek nitelikteki üst düzey kadın yöneticilere mentorluk yapacak. Programa Türkiye’den katılmayı kabul eden isimlerden bazıları şöyle: Cem Boyner, Güler Sabancı, Suzan Sabancı, Mustafa Koç, Hamdi Akın, Bülent Eczacıbaşı...
Bağdat Caddesi’nden sahile doğru yürüyorsunuz. Apartmanların arasından ansızın deniz görünüyor. Kıyıda öbeklenmiş birkaç alışveriş merkezini aştıktan sonra, başka bir ülkeye ışınlanmış gibi hissediyorsunuz kendinizi. Sanki New York’un Central Park’ındasınız.
Bağdat Caddesi’nden sahile doğru yürüyorsunuz. Apartmanların arasından ansızın deniz görünüyor. Kıyıda öbeklenmiş birkaç alışveriş merkezini aştıktan sonra, başka bir ülkeye ışınlanmış gibi hissediyorsunuz kendinizi. Sanki New York’un Central Park’ındasınız.
Çiftçiler Holding'in sahibi Tahsin Çiftçi'nin ölümünden sonra ortaya çıkan 300 trilyon liralık miras kavgasına son noktayı Adli Tıp Kurumu koydu. Adli Tıp, mirasını yazdığı sırada Tahsin Çiftçi'nin akli dengesinin yerinde olduğu sonucuna vardı ve 35 várisi mirastan mahrum etti.
Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan ve ilki 1975 yılında çekilen ‘‘Hababam sınıfı’’, önceki gün yedinci kez ders başı yaptı. Çamlıca'daki tarihi Ahmet Ragıp Paşa Köşkü'nde bir araya gelen sınıfın yeni öğrencileri, Hababam Sınıfı şarkısını hep birlikte söylediler.
Geçen hafta ekipçe İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki en güzel semtleri adım adım gezdik, nerede ne yapılması gerektiğini yazdık. Bu hafta hedefimizde Anadolu Yakası var. Önce bir vapur turu yapıp Boğaz’ın iki yakasındaki ‘en havalı’ semtlere uğradık, sonra da Bağdat Caddesi’nden Kalamış’a, Moda’ya baharın tadını çıkarabileceğimiz en güzel yerleri ve buralardaki önemli noktaları anlattık. Haftaya Adalar, Beykoz, Anadolukavağı ve Rumelikavağı’ndayız; İstanbul’dan çıkmadan kendinizi tatilde hissedebileceğiniz yerleri sıralayacağız.
#ModaSiyasetin en kıdemli isimlerinden Hasan Aksay, Atatürk’ün ardından göreve gelen 11 cumhurbaşkanıyla ilişkilerini Hürriyet’e anlattı. 91 yaşındaki Aksay, öğrenciyken ziyaret ettikleri Celal Bayar’ın bir ‘mehter meselesi’ yüzünden kendilerini nasıl kovduğunu hiç unutamamış...
#Hasan AksayTürkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, vefatının 97'nci yılında anılıyor. Naaşı İzmir’de bulunan Zübeyde Hanım için sandukalı ve uzun hitabeli mezar yapımına Mustafa Kemal Paşa'nın "İzmir'in bir taşı yeter" diyerek karşı çıktığı biliniyor. Peki, Zübeyde Hanım ne zaman, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zübeyde Hanım’ın hayatı ve vefatıyla ilgili bilgiler…
#Atatürk'ün Annesi Zübeyde HanımSemtin adını anınca akla hemen dondurmacısı, çay bahçesi ya da yeni popüler mekânları geliyor ama ben size şimdi başka bir yüzünü anlatmak istiyorum. Geçenlerde yayımlanan bir habere göre Tubini ailesine ait tarihi bir köşk 16 milyon 500 bin liraya satışa çıkmış. Haber sıradan gibi görünüyor belki ama bu ailenin hikâyesi aslında Moda’nın da hikâyesi demek... ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımı hazırlarken buradaki köşkler beni büyülemişti. Eminim sizi de çok etkileyecek...
#Yazar‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser27 Mayıs 1960 darbesinin lideri ve Türkiye’nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel hastaydı. 27 Ekim 1965’te 12. Başbakan olarak göreve başlayan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı’yla Çankaya Köşkü’nde yaptığı ilk devlet görüşmesinde bu duruma yakından tanık oldu. Toplantının amacı, ülke sorunlarını görüşmekti. Ama Gürsel’in sağlık durumu buna izin vermiyordu.
#Süleyman DemirelOsmanlı döneminde özellikle serçe, kumru, güvercin gibi kuşların soğuk kış günlerinde barınması için cami, medrese, türbe, kilise ve sinagogların dış cephesine yapılan ve zarif mimarileriyle göz okşayan kuş evleri günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.