ABD’nin Minnesota eyaletindeki nükleer santralde 21 Kasım 2022’de radyoaktif su sızıntısı yaşanmış ancak 16 Mart’a kadar kamuya bu sızıntı hakkında açıklanma yapılmamıştı. Yetkililer, sızan radyoaktif suyun kontrol altında olduğunu ve halk sağlığı için tehlike içermediğini belirtti.
#ABDOlimpiyatlar için Türkiye'yle yarışan Japonya’ya kötü haber. Fukuşima’da radyasyon seviyesinin, hatalı ölçüm nedeniyle sanılandan yüzde 20 fazla olduğu anlaşıldı. Bu insanı 4 saatte öldürebilen bir seviye... Japonya Başbakanı Abe de, G20 zirvesini erken terk edip, Arjantin’deki törene gidecek ve Olimpiyat Komitesi’ni “Fukuşima zarar vermez” diye iknaya çalışacak.
#FukuşimaNükleer güç santrallerinin tsunami, deprem gibi senaryolara dayanıp dayanamayacaklarına dair endişeler gündemde tartışmalara sebep oluyor. Akkuyu NGS'deki dört güç ünitesinin her biri VVER-1200 adı verilen Rus reaktör teknolojisine dayanıyor. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Yücel, “VVER-1200 reaktörleri uçak çarpması, deprem vs. gibi durumlarda reaktörden radyasyon sızıntı olmasını engelleyen bariyerlere, güvenli sistemlere sahiptir. VVER-1200 teknolojisinin 9 büyüklüğündeki bir depremde bile devreye girebilecek aktif ve pasif güvenlik sistemleri sayesinde reaktör, güvenli bir şekilde durur ve herhangi bir sızıntı olmaz” dedi.
#Akkuyu NGSJaponya'da 2011'de meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve tsunami sonucu hasar gören Fukushima Daiichi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyun kontrollü olarak denize boşaltılması planını eleştiren Kuzey Kore, Tokyo'nun planını "insanlığa karşı nükleer soykırım" olarak nitelendirdi.
#KUZEY KOREAvrupa’nın en büyük nükleer santralı Zaporijya, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta ateş hattının tam ortasında yer alıyor. Dünyayı nükleer tesiste yaşanabilecek bir felaketin korkusu sarmışken Ruslar santralin fişini çekti! Santralde arızaya ve bununla birlikte de nükleer sızıntıya yol açabilecek bu hamleyle birlikte Putin'in yeni imzaladığı kararname de gözdağı olarak yorumlandı...
#RUSYAYıldırım çarpması gibi talihsiz olaylardan sonra uçakların yeniden havalanabilmesi için 2 kişilik teknisyen ekibin ortalama 15 saat boyunca çalışması gerekiyor. Bu sorun için ise Türk girişimciler, ‘Ravinspect’ adında bir startup’ı hayata geçirdi. Drone’lara yerleştirilen kameralardaki görüntü tanıma teknolojileri sayesinde uçaklardaki hasarlar dakikalar içerinde tespit edilebiliyor.
#GazetehaberleriCoğrafi konum, toprak yapısı, iklim koşulları ve radyoaktif elementler gibi maruz kaldığımız doğal radyasyon seviyesinin büyüklüğünü belirleyen birçok faktör vardır. Buna ek olarak, dünya genelinde her geçen gün enerji üretimi, tıp, endüstri, araştırma, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda kullanılan yapay radyasyona da maruz kalıyoruz. Son yüzyılda ise bu radyasyon maruziyeti, nükleer bomba denemeleri ve bazı teknolojik ürünlerin kullanımı ile birlikte artış göstermiştir.
#Nükleer EnerjiJAPONYA, Fransa ve Türkiye ortaklığında Sinop’a nükleer santral yapılacağını öğrenen Japon sanat yönetmeni Kouki Tange’nin Türkiye’yi nükleer tehdit hakkında uyardığı videonun, nükleer enerjiye destek veriyor gibi seslendirilerek yayınlanmasının ardından hukuk mücadelesi başlatan çevreciler, sahte videoya erişimin engellenmesi kararı verilmesine rağmen görüntünün kaldırılmaması üzerine kampanya başlattı.