Hayatımızın internet kablo kablosuz bağlayıcılar Wi-Fi telefon televizyon gibi sürekli uyaran altında olması bedenimizi manyetik alanını ciddi oranda zayıflatıyor. Bu kadar zihinsel uyaranın yanında, birçok radyo frekansla da mücadele etmekteyiz. Enerji Tıbbı Uzmanı Emine Baran elektronik cihazların bile işleyişini bozan bu radyo frekanslar ve elektromanyetik alanların uyku sağlığına etkisi konusunda uyarıyor.
#Radyo FrekanslarGündemdeki haberlerin ardından serebral palsi (SP) hastalığına ilişkin bilgiler merak konusu oldu. Tam aydınlatılmamakla birlikte prematürite, düşük doğum ağırlığı, enfeksiyon, travma, beyin kanaması, doğumda yaşanan komplikasyonlar ve ilaç/madde bağımlısı anne gebeliği serebral palsinin risk faktörleri olarak sıralanmaktadır. İşte, serebral palsi hakkında detaylı bilgi...
#Serebral Palsi2000’li yılların başına kadar en popüler kablosuz iletişim kanalı olan çağrı cihazları, Lübnan’daki saldırıların ardından yeniden gündeme geldi. Günümüzde ABD, Rusya gibi ülkelerde sadece sağlık, güvenlik gibi sektörlerde kullanılan bu cihazlar Macaristan, Tayvan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde siparişe yönelik üretiliyor. Türkiye ise yaklaşık 20 yıl önce bu cihazlara veda etti. Ancak, gizlilik ve güvenlik isteyen Hizbullah gibi gruplar eski cihazları temin ederek kullanmayı sürdürüyor.
#LübnanKahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere 11 şehirde yıkıma neden olan depremler sonrası, bölgede ilk etapta iletişim çok zorlaştı. Telefon ve internet bağlantılarında kesintiler oluştu. Bu noktada devreye unutulan iletişim aracı telsiz girdi. Peki bundan sonra deprem ve benzeri afetlerde telsizlerin işlevi ne olabilir?
#Kahramanmaraş DepremiBarış Sehlikoğlu ‘Bin Yaşındayım’ şarkısı ile kadrajıma girdi. Kendisini o günden beri de ilgiyle takip ediyorum. Şu sıralar yeni çalışması ‘Artık Yol Yok’ dinleyiciyle buluştu. Pop ve elektronik öğeleri kullanarak ürettikleri şarkılar özellikle dijital platformlarda ilgi görüyor. Şarkıların genel teması için espriyle karışık ‘dertli dans’ diye bir tabir kullanıyorlar. Bu tabiri çok sevdim. Sevgili Barış müziğiyle ilgili sorularımı yanıtladı.
#Barış SehlikoğluDiyot elektrik devrelerinde kullanılır. Elektrik devreleri açısından oldukça önemlidir ve iyi bir şekilde bilinmesi gerekir. Diyot nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, sembolü, kullanım alanları, ölçümü ve sağlamlık testi ile alakalı bilgileri bulabilirsiniz.
#Diyot Nedir?Pek çok farklı alanda frekans kullanılmakta ve üstelik grafik üzerinden de ele alınmaktadır. Belli başlı bazı titreşimleri ve etkilerin gücünü belirleyebilmek için frekans kullanılır. O yüzden siz öğrencilerin mutlaka frekansı özellikleri ile beraber bilmeniz önemlidir. Peki, frekans nedir? Frekans birimi, çeşitleri ve ölçümü hakkında bilgileri derledik.
#Frekans Nedir?‘Elektrik, elektrik, elektrik …Düşünsenize kullanmadığımızda bile odanın içindeki kablolarda akan bir elektrik dalgası. Bu elektrik dalgası vücudumuza ne tür zararlar verecek kim biliyor? Özellikle bu elektrik dalgalarına sürekli maruz kaldığımızda neler olacağını bilmek imkansız. Evet, kesinlikle insanlık ilerliyor bu modern zamanlarda, ama nereye gittiğimizi kim bana söyleyebilir’ diyordu bir ABD’li yazar 1900 yılında Portsmouth, New Hampshire’da yayınlanan bir yazıda.
#YazarÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şenay Çetinkaya, ’Bebeklerin ağlamasını önceden tespit edip, beyaz gürültü dinleterek sakinleşmelerini sağlayan cihaz’ projesiyle ikinci oldu.
#UykuÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şenay Çetinkaya, bebeklerin ağlamasını önceden tespit edip, beyaz gürültü dinleterek sakinleşmelerini sağlayan cihaz geliştirdi.
#Bebek AğlamasıBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 5G internet teknolojisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 5G ile ilgili frekansların 2019 yılında netlik kazanacağına kaydetti. Sayan, 6 ghz ile 100 ghz arasındaki farklı frekans aralıklarının değerlendirilerek 5G’ye tahsis edilebilecek aday frekansların burada belirlendiğini belirtti. Sayan, “24-27, 31-33, 37-40, 45-47 ve 50-52 daha da yukarı da 66-76 ve 81-86 geçtiğimiz ihale 384 aralık bir frekans tahsis yaptığımızı düşünürsek 5G’de tahsisi yapılacak frekanslarda artık ghz’ler seviyesinde olacak.” diye konuştu.
#5GADIYAMAN Üniversitesi TRT’ye başvurarak, radyo kurma isteğini iletti. TRT de RTÜK’e bir yazı yazarak “ek frekans” talebinde bulundu ve bu frekansın, üniversiteye kullandırılmak üzere kendilerine tahsis edilmesini istedi. Bazı kamu kurum ve kuruluşları dışında kanunen radyo kurulamamasına rağmen Üst Kurul 95.3 frekansını TRT’ye Adıyaman Üniversitesi’ne kullandırılmak üzere verdi. RTÜK, TRT’nin 81 ilde kurmak istediği “kent radyosu” başvurusunu ise reddetti.