Bolu Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından yapılan asayiş kontrolünde radyasyon dedektörleri de kullanıldı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) NükleerRadyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) tarafından üretilen nükleer radyasyon dedektörlerinden 20 adet alan Boluİl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, verilen eğitimlerin ardından dedektörleri kullanmaya başladı. TEM otoyolunun Batı Gişeleri kent merkezi girişinde, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM), Terörle Mücadele (TEM), Trafik ve Asayiş birimlerinin yer aldığı çok sayıda polis ile asayiş kontrolü yapıldı. Geniş güvenlik önlemi altındaki uygulamada, kimlik kontrolü yapan ekipler araçlarda ve şahıslarda üst araması yaparak trafik bilgilerini sorguladı.
#Nükleer RadyasyonRusya Ulusal Araştırmalar Nükleer Üniversitesinden Rus fizikçiler, nükleer reaktörlerin uzaktan izlenmesinin doğruluğunu neredeyse bin kat artıran bir dedektör geliştiriyor. Fizikçiler, eylül ayında gerçekleştirdikleri bir dizi deneyle elastik tutarlı nötrino saçılımının ağır çekirdekler üzerindeki etkisine dayanan bir yaklaşımla yeni iki aşamalı emisyon dedektör ile nötrino kontrol yöntemini iyileştirmeyi başardı. Yeni dedektörle evrenin sırlarını keşfetmek için bir adım daha atıldı.
#FizikçiBilim dünyasının merakla beklediği açıklama yapıldı: Einstein’ın 100 yıl önce ortaya attığı, uzayı ve zamanı büken yerçekimsel dalgaların varlığı kanıtlandı. Son 50 yılın en büyük keşiflerinden biri olarak nitelenen bu olay, bir bilim insanının deyişiyle “kainata yeni bir pencere açıyor.”
#Albert EinsteinSAĞLIK Bakanlığı akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerini belirlemek amacıyla çalışma başlattı. 81 ilde yürütülen uygulama kapsamında Manisa'da da 950 hanede dedektörlerle ev içerisindeki radon gazı miktarının 2 ay boyunca ölçüleceği bildirildi.
ÇİFT kol, yüz ve kadavradan rahim nakilleriyle adını duyuran Akdeniz Üniversitesi’nde Türkiye’de ilk kez nükleer alanda bir çalışmaya imza atıldığı açıklandı. Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun, alüminyum, bakır, çinko gibi elementlerin birbirine dönüştürülmesini sağlayan, ’foto nükleer reaksiyon’ adı verilen ve gama ışınlarıyla atom çekirdeğinden nötron ve proton koparma deneylerinin başarıyla gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanlığı yapılan açıklamada, Türkiye'nin Ermenistan sınırına yakın bir bölgede bulunan Metsamor Nükleer Santralinde sızıntı olduğu haberleriyle ilgili olarak, “24 saat kesintisiz olarak çalışan radyasyon ölçüm sistemlerimizden doğal düzey üzerinde herhangi bir doz hızı değeri ölçülmemiş olup radyasyon doz hızı seviyesinde herhangi bir artış olmamıştır” denildi.
Bilim insanları, bugüne kadar bilinen teorilere uymayan, çok sayıda olay gözlemledi. Bu olaylar kabul edilen kurallara aykırı duruyor; ama yanlışlıkları da ispat edilmiş değil. Bu nedenle önemli sorunlar hanesinde, çözülmeyi bekleyen problemler olarak bir kenarda duruyorlar. Bunlardan bir veya bir kaçının doğruluğunun kanıtlanması halinde, belki de fizik yeniden yazılacak!