Güncelleme Tarihi:
Mutlu YUCA- Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA) - BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) üretilen 'Milli Nükleer Radyasyon Dedektörleri', ilk kez polis ekipleri tarafından TEM'de durdurulan araçların aranmasında kullanıldı.
AİBÜ bünyesinde uygun maliyetlerle yerli radyasyon algılayıcı sistemlerin geliştirilmesi amacıyla kurulan Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (NÜRDAM) tamamen yerli imkanlarla 'Milli Nükleer Radyasyon Dedektörleri' üretildi. Savunma, sağlık, kurumsal ve özel sektör gibi alanlarda kullanılabilen dedektörlerden 20'si geçen ay Bolu Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edildi. Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polislere, dedektörlerin kullanımına ilişkin eğitim verildi.
Eğitimlerin tamamlanması ardından dedektörler ilk kez TEM yolunda asayiş uygulamasında kullanıldı. TEM'in Batı Kavşağı'nda oluşturulan kontrol noktasında durdurulan araçlar, milli dedektörlerle arandı. Polislerin uzun namlulu silahlarla önlem alarak gerçekleştirdiği uygulamada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı.
Nükleer radrasyon dedektörü, 'nükleer silah' ve 'kirli silah' diye nitelendirilen, nükleer başlık içeren mermilerin tespit edilmesinde kullanılabilecek.
Öte yandan NÜRDAM'da, ulusal sanayi için teknolojik altyapı oluşturmak ve teşvik sistemlerinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak, ulusal ve ulaslararası düzeyde yayın yapmak ve etkileşim sağlamak, toplumun radyasyon algılama teknolojileri üzerine ilgisini çekmek, gerekli uzman kadroları eğitme ve geliştirmeye yönelik çalışmalar sürüyor.
FOTOĞRAFLI