Cumhuriyet tarihi boyunca popüler müzik alanında kurulan önemli orkestraların, grupların öykülerini 'Günlerin İçinden Canım: 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022)'nde bir araya getiren Cumhur Canbazoğlu, “Tuğla gibi kitap hayal etmiştim, yayımcı bulamayınca internette erişime açtım” diyor. 2 bin 300 biyografiden oluşan 'Orkestra ve Gruplar Tarihi' adlı web sitesi okurların sağlayacağı bilgi ve belgelerle genişleyecek.
#Cumhur CanbazoğluMüzik terimlerinin birçoğu İtalyanca ve İngilizce kökenlidir. Bununla birlikte sanatın diğer dalları gibi müzik de evrensel olduğu için bu terimler dünya genelinde aynı anlama gelir. Kelimelerin telaffuzu ise ülkeden ülkeye, yöreden yöreye değişir. Bulmacada bir müzik terimi sorusuna verilebilecek en kısa ve en uzun yanıtları sizler için derledik.
Bodrum’da önceki gün kalp krizi geçirerek hayata veda eden Hasan Saltık, Anadolu’nun kayıp seslerini kazıyıp ortaya çıkararak kayıt altına alan bir kültür arkeoloğuydu. Saltık, 30 yıl önce kurduğu Kalan Müzik ile bu toprakların çok dilli ses hazinesini derleyip bütün dünyaya ulaştıran bir elçi oldu.
#Hasan SaltıkYavuz Bingöl'ün hayatı ve şarkıları, katıldığı televizyon programları ile gündeme gelmeye devam ediyor. Çok sayıda albüme imza atan ve oyunculuk da yapan Türk Halk Müziği’nin usta ismi Yavuz Bingöl, 1995’te Sen Türkülerini Söyle adlı ilk solo albümünü çıkardı. Üç Maymun'’daki rolü ile 61. Cannes Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülüne aday olan usta isim kadın, çocuk hakları gibi konulara destek verdi. Sinema oyunculuğunun yanı sıra çeşitli dizi filmlerde başrol oyuncusu olarak yer aldı. Peki, Yavuz Bingöl kimdir? İşte, sanatçı Yavuz Bingöl'ün hayatı ve şarkıları ile ilgili merak edilenler.
#Yavuz Bingöl KimdirDünyanın en büyük dijital müzik platformu Spotify, 1980 ile 2010 yılları arasında piyasaya çıkan ancak bugün hala Türkiye’deki müzikseverlerin dinlemekten sıkılmadığı yerli yabancı 30 hit şarkıyı yıl bazında açıkladı. Aralarında artık aramızda olmayan sanatçılar da var, yeni şarkılarıyla hala duygularımıza eşlik edenler de. Listenin en önemli yanı ise bugün hala dillerden düşmeyen birbirinden farklı müzik janrlarına ait 30 hit şarkının kendi döneminde müzik dünyası adına bir çığır açması.
#MüzikSelda Bağcan iki hafta önce BBC Türkçe’ye verdiği röportajıyla sosyal medyada en çok konuşulan isim oldu. Bir anda karşımıza kendini öven, egosu tavan yapmış, sesini mükemmel bulan, alışmadığımız bir Selda Bağcan çıktı. “40 yıldır sizi böyle bilmezdik” diye dayandım kapısına. “Gel işin perde arkasını anlatayım” dedi... Aleyna Tilki’nin yaşlısı yorumlarından, 80’lerdeki yasaklı yıllara uzanan bir sohbete daldık. Tarık Akan’a aşkından, çocuk isteğine kadar uzandık. Sol kesimdeki mahalle baskısından, her kesimdeki trollere kadar meğer ne çok dertliymiş. “Yaz Gazeteci” dedi, ben de yazdım.
#Cengiz SemercioğluKonserleri birçok ülkede onbinler tarafından izleniyor. Şarkıları gençlerin dilinde. Dünyaca ünlü müzisyenler onunla çalışmak istiyor. En popüler müzik festivallerinin aranan ismi... Geçenlerde bir remix albümü de çıkaran Selda Bağcan müzikte adeta ikinci baharını yaşıyor. Bağcan’la sahne alacağı Zorlu PSM’deki ‘Mix Festival’ öncesinde buluştuk; hayatını, geçmişi ve günümüz Türkiye’sini konuştuk.
#Selda BağcanBugün 28 Ekim 2017. Merhum şarkıcı Ahmet Kaya’nın doğum günü. Tam 60 yıl önce bugün dünyaya gelen Ahmet Kaya’yı en iyi tanıyanlardan biri olan ağabeyi Mustafa Kaya ile buluştuk. Kaya, 1999 yılında kardeşine çatal-bıçak fırlatıldığı o anları hatırlamak istemediğini söyledi ve ekledi: "Kardeşim bugün hayatta olsa Serdar Ortaç'ı karşısına alır, 'Önemli değil Serdar; insanlar hata yapa yapa büyür' derdi ve bir kardeş edasıyla severdi. Çünkü Ahmet hümanist bir insandı." Mustafa Kaya, kardeşinin Fransa'ya giderken "“Abi oraya ölmeye gidiyorum, ben 6 ay 1 yıl içinde öleceğim, bunu hissedebiliyorum” dediğini de söyledi. Kendisini kaynak gösterip "Ahmet Kaya aslında hala yaşıyor, kimliğini değiştirdi" gibi teoriler ortaya atanlara da cevap verdi. #AhmetKaya60yaşında
#Ahmet KayaGeçen hafta Hürriyet Pazar’da yayımlanan ‘Türkiye’nin en iyi 100 albümü’ başlıklı dosya çok ses getirdi. Bu hafta; müzisyenlerden yorumculara, eleştirmenlerden prodüktörlere 100 kişilik jürinin seçkisinde ilk 10’a giren albümlerin hikâyelerini dinledik. Mazhar Alanson, Bülent Ortaçgil, Sezen Aksu, Levent Yüksel, Harun Tekin, Şebnem Ferah ve Nur Yoldaş o efsanevi albümleri anlattı. Tarkan’ın albümünü, yapımcısı Ozan Çolakoğlu’yla, Fikret Kızılok’un albümünü eşi Şeyda Kızılok ve oğlu Yağmur Kızılok’la konuştuk. Kimi prodüktöre zorla kabul ettirilmiş, kimi yıllarca dinleyiciyle buluşmayı beklemiş... Her biri; daha önce yapılmamışı yapma hedefiyle, maddi beklentilerden uzak bir ruh haliyle üretilmiş ve kendi dönemi içinde çığır açmış... İşte o 10 albümün hikâyesi...
#En İyi 10 AlbümYazının başlığını beni çok etkilediği için Selda Bağcan ile yaptığımız söyleşiden, kendi sözlerinden aldım. 24 Eylül Cumartesi akşamı Babylon sahnesinde ‘Güneşin Kadınları’ konserleri kapsamında Selda Bağcan performansı vardı. Tel Aviv çıkışlı Boom Pam ile birlikte Selda Bağcan Babylon’un yeni sezonunda biletleri günler öncesi tükenen nefis bir konsere imza attı.
#Selda BağcanÜnlü sanatçı Selda Bağcan, politikaya atılması konusunda teklif gelse bunun ancak CHP’den olabileceğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kurucu partisinde bir sürü yanlış yapıldığını ancak yine de kendisi için tek seçenek konumunda bulunduğunu ifade etti.
#Selda BağcanŞarkılarını ezberleten bir şarkıcı Mehmet Erdem... Tarzı, sesi ve yorumuyla illa bir şarkısını size de ezberletmiştir; Hakim Bey, Herkes Aynı Hayatta ya da seslendirdiği bir cover’ı illa söyletmiştir size... Hayır, hâlâ ezbere bildiğim bir şarkısı yok diyorsanız, hazır olun “Hepsi Benim Yüzümden” adlı üçüncü stüdyo albümü çıktı. Baktım da “Olur O Zaman”, “Hepsi Benim Yüzümden”, “Gidesim Var”ı mırıldanmaya başlamışım bile...
#Cengiz Semercioğlu