Profesör haberleri sayfasında Profesör hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 15028 Profesör haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Batman’ın Kozluk ilçesinde yaralı halde bulunan ve tedavi için sevk edildiği Diyarbakır Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ölen kızıl akbabanın (Gyps fulvus), yapılan incelemesinde, ateşli silahla vurulduğu belirlendi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, akbabaların ‘sağlık polisi’ olarak kabul edildiğini belirterek, “Bu yırtıcılarımız, istenmeyen, aşırı kemirgenlerin üremesinin önüne geçer. Bölgemizde ve ülke genelinde maalesef cahilce diyebileceğimiz, avcılıkla ilgisi olmayan faaliyetler görmekteyiz. Kayıtlarda avlanılmayacak türlerin avlandığını biliyoruz ve görüyoruz. Bu cehaleti gösterir. Bu avcılık değil. Avcılığın da kendine göre bir asaleti var” dedi.
#AkbabaHastalarından ‘bıçak parası’ adı altında para talep ettiği iddiasıyla gözaltına alınan ortopedi doktoru B.E., “Bir hasta yakını, elindeki poşeti masama bıraktı. İçinde yiyecek ya da hediye olduğunu düşündüğümden kabul ettim. Para olduğunu bilsem kesinlikle kabul etmezdim” dedi.
#Bıçak Parasıİstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. B.A., eski doktora öğrencisi olan ve şu an Kocaeli Üniversitesi’nde görev yapan Ş.K. isimli kadın akademisyenin odasını basarak, iddiaya göre "Benim olacaksın, benimle evleneceksin, yoksa seni işsiz bırakırım" diyerek tehditte bulundu. Polis tarafından gözaltına alınan B.A., işlemlerin ardından serbest bırakıldı.
#İstanbul ÜniversitesiAnkara Barosu avukatlarından N.S.'ye (38) yönelik 'cinsel taciz', 'tehdit', 'şantaj' suçlarından hakkında 6 dava açılan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerafettin D. (53) için yürütülen idari soruşturmada dekanlık, soruşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Konya İdare Mahkemesi, N.S.'nin açtığı davada eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığı kararını iptal etti.
#TacizAnkara Barosu avukatlarından N.S. (38), 2006'da Konya'da avukatlık stajı sırasında tanıştığı Necmettin Erbakan Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerafettin D. (53) hakkında 'taciz', 'tehdit', 'şantaj' dahil 7 suçtan 9 suç duyurusunda bulundu. Şerafettin D. hakkında 'şantaj' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılırken, diğer suçlarla ilgili soruşturmalar ise sürüyor. Şerafettin D. hakkında ayrıca 6 ay N.S.'ye yaklaşmama tedbiri uygulandı. N.S., dava dilekçesinde yaşadığı kâbusu şu sözlerle anlattı: '' Telefonda bana ağza alınmayacak sözler sarf etti, 'Senin beynini dağıtacağım, o da olmazsa diri diri yakacağım' diyerek tehdit etti.''
#AnkaraDünyaca ünlü Cambridge Sözlüğü, 2024 yılının kelimesini "Manifest" olarak seçtiğini duyurdu. Cambridge Sözlüğü Yayın Müdürü Wendalyn Nichols, "manifest" kelimesinin, 2024 yılında sözlükte 130 binden fazla kez arandığını belirtti. İngiliz şair ve yazar William Shakespeare'inde kullandığı kelime, ünlü isimlerin kullanımıyla popüler hale geldi.
#Cambridgeİsviçre'deki ve Belçika'daki bilim insanları, dünyadaki buzulların yarısının yüzyılın sonuna kadar erimiş olacağı uyarısında bulundu. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
#Bilim İnsanları84 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, ‘yaşayan en yenilikçi 20 çocuk cerrahı’ listesinde yer alıyordu. Karaciğer nakillerinde ilkleri gerçekleştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, bugüne kadar 1500’ün üzerinde organ nakli yapmıştı.
#Münci KalayoğluKaraciğer nakli yapan ilk Türk doktor Prof. Dr. Münci Kalayoğlu' biyografisi ve hayatı, ölümünün ardından gündeme geldi. Son dakika haberine göre Münci Kalayoğlu 84 yaşında hayatını kaybetti. Dünya'nın önde gelen karaciğer nakli otoritelerinden biri olarak kabul edilen ve 50 yılı aşkın mesleki kariyerinde binlerce nakil gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi mezunu Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, tıp dünyasında ‘Altın neşter’ olarak anılıyordu. 1977'de profesör unvanını alan Kalayoğlu, ABD'de organ transplantasyonu konusunda uzmanlık eğitimi aldıktan sonra oradaki nakillerle de karaciğer naklini yapan ilk Türk hekim unvanına sahip oldu. Peki, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu kimdir, kaç yaşında, neden öldü? İşte, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'nun hayatı hakkında bilgiler.
#Münci Kalayoğlu Kimdir1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat Dönemiİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Hafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeAnkara'da Prof. Dr. Meliha Yılmaz, yürüyüşten dönerken sokak köpeklerinin saldırısıyla yaralandı. Prof. Dr. Yılmaz, hastanedeki tedavisinden sonra taburcu edilirken, belediye ekipleri bölgede köpekleri toplamak için çalışma başlattı.
#Sokak Köpeğiİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasa dışı bahse teşvik iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mehmet Ali Erbil ile Serdar Ortaç'ın da aralarında bulunduğu 4 zanlı hakkında uygulanan adli kontrol tedbirine itiraz ederek tutuklanmalarını talep etmişti. Savcılığın talebi reddedildi.
#Serdar OrtaçBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimiİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasa dışı bahse teşvik iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mehmet Ali Erbil ile Serdar Ortaç'ın da aralarında bulunduğu 4 zanlı hakkında uygulanan adli kontrol tedbirine itiraz ederek tutuklanmalarını talep etti. Öte yandan CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasa dışı bet sitelerine erişim engelleme kararı talep edeceğini açıkladı.
#Mehmet Ali ErbilProf. Dr. Mehmet Durman, Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü görevini Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl’den devraldı. İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan’ın başkanlık ettiği devir teslim törenine, Mütevelli Heyeti Başkanı Yusuf Akgün, Mütevelli Heyeti Üyeleri, Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, akademisyenler ve yöneticiler katıldı.
#İSTEK VakfıBilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından birinci dönem ara tatil tarihleri 11-15 Kasım 2024 olarak belirlenmiş ve beklenen tarih de gelmiştir. Bu hafta itibariyle okullar bir hafta süreyle tatile girmiştir. Gerçekte eğitim öğretime verilen molalar çocuklar, öğretmenler ve aileler için rutinin bozulması, kısa süreliğine de olsa günlük yaşamın yeniden düzenlenmesi anlamına gelmesi olarak yorumlanabilir. Bu noktada tatil planlarının yapılması önemli.
#Konuk YazarDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriSağlık Bakanlığınca Türkiye'nin önde gelen yenidoğan yoğun bakım uzmanlarından oluşturulan 13 kişilik denetim ve bilimsel değerlendirme komisyonu, özel ve kamu hastanelerindeki tüm yenidoğan yoğun bakımların işleyişlerini baştan sona yeniden değerlendirecek.
#Sağlık BakanlığıNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfHarvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Michigan State Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacı Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvurdu. Doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkân tanıyan düzenlemelerin konuşulduğu “Nitelikli Araştırmacı Çalıştayı” Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) düzenlendi.
#Texas A&M ÜniversitesiMurat Balcı kimdir sorusu, Polis Akademisi Başkanlığına atanmasıyla birlikte gündeme geldi. Uzun yıllardır akademik kariyeriyle dikkat çeken Prof. Dr. Murat Balcı, ceza hukuku alanında uzmanlığı ve çok sayıda bilimsel çalışmasıyla tanınıyor. 2024 yılında Polis Akademisi Başkanı olarak görevlendirilen Balcı, Türkiye’de hukuk ve ceza muhakemesi alanında önemli akademik çalışmalara imza atmıştır. Peki, Murat Balcı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Prof. Dr. Murat Balcı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Murat BalcıTürkiye ve Türkler, çok iyi bir dostunu kaybetti... Türkiye ve Türkler, “Benim ikinci vatanım Türkiye” diyen Edzard Reuter’i kaybetti... Edzard Reuter’in babası Ernst Reuter, Sosyal Demokrat Partili (SPD) bir Alman politikacıydı. Birinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler’e esir düştü ve bir süre Moskova’da yaşadı.
#Edzard ReuterÇanakkale'de restoratör Tuğba Yavaş (39), 5'inci kattaki dairenin balkonundan düşüp hayatını kaybetti. Yavaş'ın ölümüne ilişkin cinayet şüphesiyle gözaltına alınan eşi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alptekin Yavaş (49), tutuklandı. Yavaş, ifadesinde, "Elleri ellerimden giderek kaymaya başladı. Birkaç saniye tuttum ancak çekemedim. Sonrasında benim de gücüm tükendi, ellerimin arasından kayarak aşağıya motosikletin üzerine düştü" dedi.
#Tuğba YavaşEsenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasının ardından CHP dün Esenyurt’ta miting yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ne yakınının ölümünde açılan taziye telefonu ne de 10 yıl önceki telefon görüşmesi terörle ilişkilendirilemez. Yaşanan süreç hukuksuzluk, usulsüzlük” dedi.
#Esenyurt BelediyesiGeçen yıl gösteri dünyasından gelen bir boşanma haberi gündeme kelimenin tam anlamıyla bir bomba gibi düşmüştü. Tam 27 yıldır evli olan, aralarındaki büyük yaş farkına rağmen birlikteliklerini mutlu ve uyumlu bir şekilde sürdüren çift yollarını ayırma kararı almıştı. Ortak bir açıklamanın dışında bu konuda tek kelime etmediler.
#Hugh Jackman