Roman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriTürk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) cinsiyet eşitliği konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla başlattığı üniversite öğrencilerine yönelik "Kadın-Erkek Eşitliği Hakkında Her Şey" isimli kısa film yarışmasında finale kalan isimler belli oldu.
TÜSİAD, kadın-erkek eşitliğinin önemine dikkat çekmek, eşitsizliğin yarattığı sıkıntılar konusunda farkındalığı artırmak amacıyla bir kısa film yarışması düzenliyor. Üniversite öğrencilerine yönelik yarışmada başvurular 14 Kasım’da sona erecek, 1 ya da 5 dakikalık kısa filmler yarışacak.
TÜSİAD, üniversite öğrencilerine yönelik, "Kadın-Erkek Eşitliği" temalı kısa film yarışması başlattı. Yarışma, genç nesillerin toplumsal zihniyet dönüşümünü hızlandırıcı gücünden hareketle, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Antalya’da düzenlenen 2’nci Kadın Zirvesi’nde konuşan Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, sadece merkez Muratpaşa İlçesi’nde 1500 kadın hakkında koruma kararı olmasına rağmen 750 polisin görev yaptığını açıkladı. Cevheroğlu, "Takdirini size bırakıyorum" dedi.
Sabancı Vakfı ile Uçan Süpürge’nin “Çocuk Gelinler Projesi”nin 54 ilde elde ettiği sonuçları değerlendiren Prof. Dr. Yıldız Ecevit, “Erken evlilikler toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini pekiştiriyor. Eşitsiz başlayan evlilik ilişkisi hayat boyu devam ediyor” dedi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in, ’İşsizlikteki artışın nedeni kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınların işgücüne katılımı artıyor" sözleri kadınları kızdırdı. Muhalefet partisi kadın milletvekilleri, ’Bakan özür dilemeli’ çağrısı yaptı.
Türkiye’de 10 bini aşkın böbrek, karaciğer ve pankreas naklini gerçekleştiren ve 28 yılda binlerce aileye hayat veren Prof. Dr. Alper Demirtaş’ı geçen hafta sonu kaybettik. Böbrek ameliyatında ilk cerrah sayılırdı. Prof. Dr. Haberal’ın öğrencisiydi.
#Alper DemirtaşKuzeyinde tarih ve deniz, güneyinde şelale ve yaylalar var ama asıl en önemlisi akşam evlerde, uykuda huzur var… 1999 depreminden sonra, bugün kentsel dönüşüm modeliyle örnek olan şehir Düzce’de Belediye Başkanı Faruk Özlü ile beraberiz. Hem mühendis-bakan-belediye başkanı olma hikâyesini dinledik hem de geçmişten bugüne çıkarılan derslerle güncel konulara eğildik. Gündem deprem. Başkan Özlü, “Bugün Düzce yüzde 75 oranında yeni konut stokuna sahip bir şehir. Konutunuz yeniyse rahat uyuyacaksınız. Düzce halkı geceleri rahat uyuyor” diyor.
#Düzce