Şanlıurfa’daki, 11 bin 500 yıllık geçmişi ile Göbeklitepe yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Göbeklitepe'nin bulunduğu arazinin eski sahibi Mahmut Yıldız bölgenin keşfini anlattı. Yıldız, 1986 yılında tarlayı sürerken buldukları 2 eseri at arabasıyla müzeye götürdüklerini, ancak dönemin arkeolog olmayan müze müdürünün 'bunlar kireç taşı' dediğini belirterek, "Biz de bulduğumuz 50 kilo ağırlığındaki 2 taşı, yeniden getirmeyip müze bahçesinde bıraktık. 1992 yılında buranın keşfini sağlayan merhum Alman arkeolog müzede taşı görünce bölgeye geldi ve kazı çalışmaları başlayarak burası ortaya çıkarıldı. Belki o gün eserleri müzede bırakmayıp geri getirseydik, Göbeklitepe bulunamayacaktı" ifadelirini kullandı.
#ŞANLIURFAVirüs nedeniyle uzun yolculuklara çıkmayı göze alamıyorsanız merak ettiğiniz yerleri internet üzerinden gezebilirsiniz. Gizemleriyle insanlığın bildiklerini altüst eden ‘Göbeklitepe’de ‘sanal tur’u gerçek bir geziyle kıyasladık. Sanal turun en büyük avantajı, bölgenin yaz sıcağı yerine evinizin serinliğinde olması.
#GöbeklitepeBerlin Büyükelçiliği’de düzenlenen ‘Anadolu’da Yerleşikliğin Kökeni ve Göbeklitepe’ konulu konferans büyük ilgi gördü. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı konferansta konuşan Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Göbeklitepe Bilim Danışma ve Eşgüdüm Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe ve çevresinde uygarlık tarihinin önemli kırılmalarının izlerinin görüldüğünü söyledi.
#GöbeklitepeCumhurbaşkanı Erdoğan, Göbeklitepe Ören Yeri Resmi Açılış Töreni'nde katılımcılara hitap etti. Erdoğan, "Vatandaşlarımızın sahip çıkmadığı, devletin destek vermediği, özel sektörün de inisiyatif alıp elini taşın altına koymadığı bir çalışmanın başarıya ulaşma şansı çok zayıftır. Şu anda perdede gördüğümüz gibi bu görüntüler inanıyorum ki dünya kamuoyuna çok ama çok tesir edecek şekilde yansıyacaktır." dedi.
#Erdoğan2018 Troya Yılı çok başarılı geçince, 2019 da Göbeklitepe Yılı ilan edildi. 12 bin yıl öncesinden kalma Göbeklitepe, 2019 yılında Türkiye’nin tanıtıldığı tüm organizasyonlarda yer alacak. Arkeolojik kazılara önem verilerek yerli ve yabancı ziyaretçiler için özel turlar düzenlenecek.
#GazetehaberleriDünyanın orijinal hâliyle günümüze kalmış en eski tapınağı Göbeklitepe… Tarih sahnesinde ‘devrim’ niteliğinde bir keşif olarak tanımlanıyor. Sonunda UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alındı. Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden ise 7 bin 500 yıl daha eski. Geçmişi günümüzden 11 bin 600 yıl öncesine dayanıyor. En önemlisi ise bizlere insanlığın geçmişi ile ilgili yeni şeyler öğretirken, merak duygumuzu da kamçılıyor.
#Göbeklitepe NeredeGöbeklitepe’nin sırlarını belki de çözemeyeceğiz ama ondan şimdiye kadar öğrendiklerimiz çok şey ifade ediyor. Bu tapınak buz devrinin sonlarına dek uzanan çok uzun soluklu bir düşünce ve sanatkârlık geleneğinin doruk noktası… Temsil ettiği anlam itibari ile toplumları bir arada tutan sosyal bir bağ. İnsanlık için dev bir sıçrama tahtası. Kendimizi tabiatın bir parçası görmek yerine ona hükmetmeye başladığımızın resmi. Belki de burası tanrıların doğuşuna şahitlik etti ama bildiğimiz bir gerçek var ki o da; Göbeklitepe’nin kültürel evrimimizin doruk noktası olduğu. Burada insan toplulukları topluma dönüşmeye başladı. Burası insanlık tarihinde taş devrinden uzay çağına uzanan dev bir adımın ilk ve en eski ayak izi.
#Göbeklitepe- Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygulanan çevre düzenlemesi kapsamında ören yerine özel araç girişine izin verilmeyecek - Kazı alanını ziyaret etmek isteyenler, elektrikli otobüslerle bölgeye ulaştırılacak - Kazı ekibi başkanı Ercan: "Ören yerinin araçlardan soyutlanması, ziyaretçilerin ortamı ve dönemi biraz daha iyi teneffüs etmesini sağlayacaktır"
Neolitik Dönem'e ait 11 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe'nin 1995 yılından bu yana kazı başkanlığını yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt, ülkesinde havuzda yüzerken geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.