İstanbul’da iki kadının psikiyatrik tedavi gören biri tarafından vahşice öldürülmesi, Şeyda polisin suç makinesince şehit edilmesi, sokak ortasında taciz görüntüleri... Sorun yasalarda mı, uygulamada mı? Ne yapılmalı, hukukçulara sorduk...
#İstanbulBu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘Uluslarlarası Suç ve Ceza Film Festivali’ başladı. Etkinliğin kurucusu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Türk Ceza Hukuku Reformu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer’le buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem bu yılın teması ‘Herkes için adalet’i konuştuk hem de Adem Hoca’dan suç ve cezayı en iyi anlatan filmler listesi aldık.Prof. Sözüer’in bir de bireysel ‘Anayasa’ teklifi var: “1. Mutlu olmak temel hakkınızdır. 2. Mutlu olma hakkınız sınırlandırılamaz. 3. Mutlu olma hakkınızı kullanınız.”
#Uluslarlarası Suç Ve Ceza Film FestivaliDepremin olduğu ilk günden beri sosyal medyada “Yağmacılar gene işbaşında” başlığıyla videolar dolaştı. Bu görüntülerde camları kırılmış marketlerden yiyecek, öteberi alan insanlar vardı. Her ne kadar televizyon, ütü masası vb. malzemeleri alanları görsek de sosyal medya kullanıcılarının bir kısmı bunların çoğunun yağma değil, insanların yiyecek bir şey bulma çabası olduğu fikrindeydi. Biz de uzmanlara ‘Yağma nedir, ne değildir’ diye sorduk.
#DepremYSK’ya hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Başım dik alnım açık. Göğsümü gere gere söylüyorum. 2023 yılı çok güzel olacak. İstanbul’da işimizi yapmaya devam edeceğiz, işimizin başındayız” dedi.
#YSKTBMM’deki kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve cezaların artırılmasına ilişkin teklifteki ‘kadına karşı’ ibaresinin çıkarılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Adem Sözüer, “Bu teklif kadına şiddetin faili erkekleri perdeleyen, eşitlik ilkesine aykırı düzenleme getiriyor” dedi.
#TBMMSiyaset yaz ortasında giderek hareketleniyor. Yeni partiler ortaya çıkarken, daha bu partilerin ne kadar etkisi olacağı tartışılırken, bundan başka yeniler de yolda... Sağda ve solda yeni parti girişimleri artarak devam edeceğe benziyor. Çünkü mevcut seçim sisteminde artık ‘yarım puanlar’ bile önem arz ediyor. Tabii ki pazarlık masasına oturmak için gücünüz varsa...
#YazarTürk Ceza Kanunu’nun mimarı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Ceren Özdemir cinayetinin ardından eleştirilen infaz sistemindeki sorunları ve çözüm önerilerini Hürriyet’e anlattı.“İNFAZ değil, saldım çayıra mevlam kayıra kaosuna dönüştü. Ceren’ler öldüğünde ve bunu da kamuoyu duyduğunda bir gündem olur. Siyasetçilerin popülist söylemleri, doğrudan ve dolaylı aflar sonucu sistem doldur-boşalta döndü.
#GazetehaberleriArkadaşımız İpek Özbey’in önceki günkü Hürriyet’te söyleşi yaptığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, şiddet ve kadın cinayetleri önleme konusunda İstanbul Sözleşmesi’ne işaret ediyor.
#YazarEmine Bulut’un eşi tarafından öldürülmesiyle gözler yine kadın cinayetlerine çevrildi. Toplumsal tepkinin ardından yeniden cezaların azlığı/çokluğu tartışılmaya başlandı. Prof. Dr. Adem Sözüer’e göre kadın ve aileyi koruyan kanunları suçlamak tam bir çarpıtma. Bunun arka planındaysa kadın-erkek eşitliğine karşı çıkan bir zihniyet var. Peki ne yapmalı?
#GazetehaberleriAdalet Bakanlığı’nın AB üyelik müzakereleri çerçevesinde ilkini 2009’da, ikincisini 2015’te kamuoyuna duyurduğu Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nin üçüncüsü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Belge hazırlanırken görüşüne başvurulan isimlerden biri de 2004’te yapılan Türk Ceza Hukuku reformunun mimarlarından, İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer’di. “Türkiye’nin yaptığı reformları ne kadar hayata geçirdiği önemli. Bunun için başta siyasi irade olmak üzere, tüm yargı ve ilgili devlet kurumlarının isteği gerekiyor” diyen Prof. Sözüer’e göre Cumhuriyet savcıları ile avukatlar aynı şartlarda ve aynı süreçlerden geçerek mahkeme ve adliyelere erişebildiklerinde sistem bir dengeye kavuşacak.
#GazetehaberleriMHP’nin af teklifine sıcak bakmayan AK Parti’nin düzenlemesindeki ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Peki bu değişiklikler ne getirecek? Af hangi koşullarda tartışılmalı? “Sorun kanunlarda değil, uygulamada” diyen İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer akademisyenlere yönelik göz altıları da değerlendirdi: “Yetkili makamlar hukukun gerektirdiği şekilde, zamanında ve etkin müdahale yapmaz ise, işte o zaman "provokasyonlara" uygun zemin doğar.”
#GazetehaberleriTürkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan ‘çocuklara cinsel istismar suçu’yla ilgili kanun tasarısı geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılıyor. En çok 12 yaş ile ilgili düzenleme tartışılıyor. Ancak Türk Ceza Kanunu gibi birçok kanunun hazırlanmasında yer alan İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer başka bir konuya dikkat çekmek istiyor: “15 yaşından küçük çocukların kendi aralarındaki zora dayalı olmayan cinsel davranışları nedeniyle verilecek cezalar arttırılıyor. Yani diyelim ki 14 yaşında iki çocuk var. Cebir, tehdit yok. Hatta cinsel ilişkiye bile girmediler. Bir merakla birbirlerine karşı öpüşme gibi bir takım cinsel davranışlarda bulundular. Bunun cezası 8 yıldan 15 yıla kadar hapis oluyor.” Prof. Sözüer ile yasa tasarısının detaylarını konuştuk.
#Gazetehaberleriİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” bu yıl 7. yaşını kutluyor. 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 7. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin program tanıtımı önceki akşam Swissotel’de yapıldı.
#FestivalCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bir FETÖ sanığının duruşmaya üzerinde ‘Hero’ (Kahraman) yazılı tişörtle çıkmasına tepki gösterirken “Artık bunları (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım” sözleri tartışma yarattı. Hukukçuların görüşleri şöyle:
#GazetehaberleriDoğan Yayın İlkeleri Kurulu toplantısı İstanbul Hilton Oteli’nde gerçekleştirilirken, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, konuşmasında medyaya çağrıda bulundu. “Gelin hep birlikte teröre karşı bir ve beraber olalım, bu güzel vatana sahip çıkalım. Hiçbirimizin gidecek başka vatanı yok. Milletçe kenetlenip ülkemize, insanımıza, demokrasimize ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkacağız” diyen Aydın Doğan, şunları söyledi:
#Aydın Doğan