Primer İmmün Yetmezliği, bağışıklık sisteminin az çalıştığı ve doğru çalışmadığı durumlarda ortaya çıkıyor. Hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan ve mikropları kontrol altında tutan immün sistem, yetersiz olması durumunda immün yetmezlik durumunu oluşturmaktadır. Peki Primer İmmün Yetmezliği nedir? Primer İmmün Yetmezliği belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenler...
#Primer İmmün Yetmezliği NedirKreşe ya da okula giden çocukların sık hastalanmasının normal karşılandığını söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, “Yılda 4 ya da daha fazla kulak iltihabı geçiren ya da yılda 2 ya da daha fazla sinüs iltihabı geçiren çocukların immün yetmezlik açısından değerlendirmesi gerekir” dedi.
#Prof. Dr. Hülya Ercan SarıçobanSon dakika haberi... Salgında son durum ne? Yeni tedbirler gündemde mi? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası merak edilen soruları yanıtladı. Öte yandan Bakan Koca'nın açıkladığı son tabloya göre Türkiye'de son 24 saatte 112 bin 645 Kovid-19 testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu. 'Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı?' sorusuna yanıt veren Bakan Koca 'Şu an için öyle bir durum söz konusu değil, Bilim Kurulu'nun bu yönde bir tavsiyesi olmadı' dedi.
#Fahrettin Kocaİmmün yetmezliği araştırılan konular arasında yer alıyor. 65 yaş üstü seyahat izin ile ilgili yeni bir açıklama yapıldı. Yayımlanan genelgeye göre 3 yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği bulunanlar ve diyaliz hastaları seyahat izin belgesine başvuramayacak. Peki immün yetmezliği nedir, belirtileri nelerdir?
#İmmün YetmezliğiBağışıklık sistemimizi oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da fonksiyon bozukluğu immün yetmezlik hastalıkları olarak adlandırılır. Bu hastalıklar kalıtsal ya da genetik nedenlere bağlı geliştiğinde primer immün yetmezlik (bağışıklık sistemi yetmezliği) olarak adlandırılır.
#CovidCorona virüsüne yönelik açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hastada immün yetmezliği olduğunu bildirdi. Bakan Koca'nın yaptığı immün yetmezliği ile ilgili açıklamanın ardından, immün yetmezliği nedir? İmmün yetmezliği belirtileri nelerdir? gibi sorular vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Primer immün yetmezlik ne demek? İşte, immün yetmezliği ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#İmmün Yetmezliği NedirÇevremizde mutlaka sık sık hastalanan çocuklara ve yetişkinlere rastlarız. Çoğu zaman hassas ve bünyelerinin zayıf olması şeklinde yorumlanan bu durum çok daha karmaşık bir sağlık probleminin en önemli belirtisidir. Binlerce çocuk ve yetişkini etkileyen Primer immün yetersizliğini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik anlattı.
#Primer İmmün YetmezliğiBeyzanur (3) bir ‘balon çocuk’. Nedeni, bağışıklık sistemi yetersizliğine sebep olan primer immün yetmezliği (PİY) ile dünyaya gelmesi. Beyzanur’daki PİY’in ağır bir formu. Beyzanur gibi çocukları yaşatmanın tek yolu ya tamamen steril bir balon içinde tutmak ya da erkenden tanı koyarak tedavi altına almak. Neyse ki Beyza hiç olmazsa bu konuda şanslı... Tanısı erkenden kondu ve gerekli tedavilere ulaştı.
2 doz mRNA aşısı olanların güçlendirici 3. dozu olmaları gerektiği konusu, yapılan araştırmalar sonrası netlik kazanmaya başladı. ABD, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde 65 yaş üstüne 3. doz mRNA aşısı yapılmaya başlandı. İki doz BioNTech sonrası 3. doz ne zaman ve kimlere yapılmalı?
#KoronavirüsHavaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Peki hastalıkların arttığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde çocukları enfeksiyon hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, sık sık hastalanan ve enfeksiyon geçiren çocuklar ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇOCUKCüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraHemofagositik sendrom olarak bilinen HLH hastalığı nedir sorusu birçok kişi tarafından merak içinde araştırılmaya devam ediyor. HLH hastalığı oldukça ciddi bir hastalık olup hayatı tümüyle etkileyebiliyor. Peki, hemofagositik sendrom HLH hastalığı nedir? Tedavisi var mı?
#HLH HastalığıSağlıklı beslenmek, hijyene dikkat etmek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, spor yapmak; hasta olmamak için yapılması gerekenlerin başında sayılıyor. Ancak bunların dışında önemli bir nokta daha var, o da bağışıklık sisteminiz. İşte onu güçlendirmek için yapabilecekleriniz.
#Bağışıklık SistemiSelçuk Üniversitesi (SÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Reisli, tıp literatüründe “bağışıklık sisteminde ağır eksiklik” anlamına gelen “ağır kombine immün yetmezliği” hastalığının daha çok erkek çocuklarda görülmesine rağmen, Konya'da akraba evliliklerinden dolayı kızlarda daha fazla görüldüğünü söyledi.