İnsanlık var olduğu günden beri ölümü yenmenin ve genç kalmanın yollarını arıyor. Sağlıklı bir yaşam sürerek, iyi beslenerek, bunlar yetmezse çeşitli tıbbi müdahaleler ve kozmetik endüstrisinden yardım alarak yaşlanmanın etkilerini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Peki bu gerçekten mümkün mü?
#Bryan Johnsonİngiltere'de yayımlanan tıp dergisi British Medical Journal'da yer verilen bir araştırma, iyileşmiş Covid-19 hastalarının kanlarından alınan plazma ile yapılan tedavinin etkisinin sınırlı olduğunu, hastaların ölümünü azaltmadığını ve hastalığın ilerlemesini önlemediğini gösterdi. Ancak uzmanlar, plazmanın tedavi potansiyeli olabileceğine ve bu konuda daha fazla araştırma ihtiyacına vurgu yapıyor.
#KoronavirüsKoronavirüsle mücadelede halen tıp dünyasının elindeki en iyi seçenek olan immün plazma konusunda Türkiye'de artık bir sıkıntı yaşanmıyor. Çünkü ülkemizde iyileşen Kovid-19 hastalarından tıbben bağışçı olmaya uygun olanların yüzde 95'i seve seve bağış yapıyor. Günlük ihtiyacın haricinde 5 bin ünite immün plazma, Kızılay'ın Türkiye genelindeki 18 biyobankasında eksi 40 derecedeki özel depolarda saklanıyor ve 3 yıl boyunca da kullanılabiliyor. Dondurulmuş immün plazmaların gönüllü bağışçıdan biyobankaya kadar uzanan yolculuğunun tüm detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı tarafından görüntülendi.
#İstanbulTÜRK Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü, yeni tip koronavirüs (covid-19) tedavisini tamamlayıp, iyileşen hastaların immün plazma bağışı için seferberlik düzenledi. Bölge müdürlüğünde kurulan özel ekip, tedavisi tamamlanan hastaları bağışa ikna ettikten sonra araçla evlerinden alarak kuruma getiriyor. Burada yapılan işlemle plazma alınıyor.
#Türk Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi MüdürlüğüKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye’de koronavirüs(Kovid-19) hastaları için plazma arayışına gerek kalmadığını söyleyerek “Stoklarımızda da 3 bin ünite dondurulmuş plazma var. Türkiye, koronavirüs salgınında plazma bağışı konusunda dünyada birinci sırada. Hastalarımızın yüzde 95’i bağış yaptı. Plazmanın para karşılığı satılması kanunen suçtur" dedi. Dr. Kınık bir de müjde verdi. Kınık, “Pasif bağışıklık olarak bilinen hiperimmünglobulin’in endüstriyel üretimine başlayacağız. Yani plazma içinden saflaştırarak elde ettiğimiz antikorlarla ‘pasif aşı’ üreteceğiz. İlk çalışmalarımızı tamamladık. Artık yeni bir salgın durumunda dahi elimizde yeterli sayıda dondurulmuş plazma ve pasif aşı olacak" diye konuştu.
#İstanbulTürk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kan bağışları, koronavirüsle mücadele ve ramazan yardımları konusunda hurriyet.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu. Kınık, şu ana kadar 76 milyon liralık bir yardım bütçesi ile ulaşılan ihtiyaç sahibi sayısının 5 milyonu geçtiğini söyledi. Koronavirüs sürecinde kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlar için, ''Önümüzdeki günlerde Kızılay’ın www.kanver.org internet sitesi üzerinden elektronik olarak da bu randevu ve bildirim sistemini kendileri de doldurabilecekler. Böylece sokağa çıkmama uygulamasına takılmaksızın Türkiye’nin 300 noktasındaki kan merkezlerine gelebilirler.'' dedi.
#KızılayMalatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, Türkiye'de immün plazma naklinin ilk yapıldığı hasta olan Abidin Aybar (58), 38 gün sonra taburcu edildi. Aybar, kendisinin de immün plazma bağışlayacağını söyledi.
#İmmün Plazma Tedavisiİzmir'de, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden iş insanı Süleyman Avinca'nın (50) yakınları, virüsün paradan bulaştığı iddialarına yanıt verdi. Avinca'nın genellikle nakit para taşımadığını belirten yakınları, virüsün nereden bulaştığının bilinmediğini söyledi.
#İzmirMalatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Türkiye'de immün plazma naklinin ilk yapıldığı hasta olan ve yoğun bakımdan normal servise alınan Abidin Aybar (58), "Şu an kritik dönemdeyim ama çok mutluyum. Vatandaşlar da evlerinde kalsınlar, hayatta kalsınlar" dedi.
#Abidin AybarMalatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Türkiye'de immün plazma naklinin ilk yapıldığı hasta olan ve yoğun bakımdan normal servise alınan Abidin Aybar (58), "Şu an kritik dönemdeyim ama çok mutluyum. Vatandaşlar da evlerinde kalsınlar, hayatta kalsınlar" dedi.
#MalatyaKAYSERİ'de, koronavirüsü yenen doktor Ali Abdülrezzak, plazma bağışında bulunduğu hastası polis memuru Mehmet Ali Geçgil'in (47) 19 gün sonra yoğun bakımdan çıkmasını sağladı. Plazma tedavisi olumlu sonuç veren Geçgil, "Doktorumun sayesinde hastalığı yendim" dedi.
#KayseriAkdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alphan Küpesiz, konvelesan plazma tedavisi uygulanan 78 yaşındaki hastanın yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) test sonucunun negatif çıkmasına ilişkin, "Hastaya plazma naklettikten sonra sonucun negatife dönmesi, bilim insanları olarak bizi çok heyecanlandırdı. Bu, verdiğimiz immün plazmanın o hasta için işe yaradığını, umut vadeden bir tedavi olduğunu gösteriyor" dedi.
#Prof. Dr. Alphan KüpesizAkdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alphan Küpesiz, konvelesan plazma tedavisi uygulanan 78 yaşındaki hastanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test sonucunun negatif çıkmasına ilişkin, "Bu, verdiğimiz immün plazmanın o hasta için işe yaradığını, umut vadeden bir tedavi olduğunu gösteriyor." dedi.
#CoronavirüsSağlık Bakanlığı ve Kızılay harekete geçti, üniversiteler destek verdi; Corona Virüs salgınıyla mücadelede iyileşmiş hastalardan alınacak plazma kan ürünü ile kritik durumda olan hastaların tedavisine başlanacak.
#Sağlık BakanlığıYaşlanmayı durdurduğu ya da yavaşlattığı iddia edilen ürün ve tedavilere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak geçen hafta, bu konuya 'takıntılı' olmasıyla tanınan teknoloji milyarderi Bryan Johnson'ın Instagram'da paylaştığı bir yöntem gündem oldu. Peki normal koşullarda hayatı tehdit eden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem yaşlanmayı durdurabilir mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHenüz 14 yaşındayken geçirdiği ameliyatla yaşamı değişen bir adam... Anne karnındaki bebekleri tehdit eden bir hastalık... Ve kurtulan milyonlarca hayat... James Harrison'ın hikâyesi genelde bu üç cümleyle özetleniyor ama fazlası da var. İşte ayrıntılar...
#Rhesus HastalığıProtrombin Time testinin kısaltması olan PT, INR testi olarak da biliniyor. PT testi özellikle ameliyat öncesinde sağlık taramasının yapılması için gerekli olabiliyor. PT nedir, değeri kaç olmalı, yüksekliği ve düşüklüğü ile belirtileri neler gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#PT NedirYardım kuruluşu Kızılay, 153 yılı geride bıraktı. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Kızılay 153 yıldır büyüyen bir ‘iyilik’ hareketidir. Milyonlarca gönüllünün tarih boyunca verdiği su ile büyüyen bu ‘iyilik çınarı’ bugün kurduğu çağdaş sistemlerle dünyada ‘iyilik’ var olduğu sürece insan acısını dindirmeye devam edecektir” dedi.
#Haber