plak haberleri sayfasında plak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6237 plak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’nın Köln şehrinde 2000 yılında kaset satışına başlayan Hasan Emektar’ın dükkânı hem Avrupalı hem de Türklerin akınına uğruyor. Dükkâna sadece fotoğraf çektirmek için gelenler bile var. Emektar, son 15 yılda kaset dükkânını bir müzik evi ve kitapçıya çevirmiş. Almanlar en çok Sezen Aksu, Ahmet Aslan, Tarkan ve Athena’ya; Türkler ise Ahmet Kaya, Müslüm Gürsel, Zeki Müren ve Selda Bağcan’a ilgi gösteriyor. Gençlerin plak sevdası ise plak reyonunun gittikçe daha da büyümesine neden olmuş.
#PlakKurucu üyeler Ozan Kotra, Ata Akdağ, Çağatay Kehribar ve gruba geçtiğimiz yıl katılan davulcu Bülent Ay’dan oluşan Flört’ün 8. stüdyo albümü ‘Bize Özel’ 4 Haziran 2021 tarihinde tüm dijital platformlarda yayınlandı. Albümde, çok çeşitli temaların işlendiği şarkı sözleri yer alıyor. ‘Bize Özel’den benim en sevdiklerim ‘Kolay mı Sanki’, ‘Senden Kalan’ ve ‘Sivas’tan Çıkmış Yola’ oldu. Meraklılarına burdan ‘Bize Özel’ albümünün plak formatında da yayınlanacağını duyurmak isterim.
#FlörtPlaklar tarih ve teknoloji olarak çok geçmişte kalmış olsalar da hala bir çok müzk sever müziği platan dinlemeyi tercih ediyor. Bunun herkes için farklı nedenleri var ancak bu nedenler dolayısıyla halen ciddi bir plak piyasası bulunuyor. Hatta zamanın değerinden on binlerce kat daha pahalıya satılan plaklar bile mevcut. O halde gelin bu plak merakının derin nedenlerine bakalım.
#PlakBursa'da yaşayan 24 yaşındaki Eray Vardar, çocukluğundan bu yana harçlıklarını biriktirerek satın aldığı plaklara gözü gibi bakıyor. Vardar, yaşıtları gibi dijital ortamda müzik dinlemek yerine antikacıların sıfır araba parası teklif ettiği plaklarını dinliyor. Bursa'da yaşayan 24 yaşındaki Eray Vardar, 7 yaşında başladığı plak merakını devam ettiriyor. İlkokulda ailesinden aldığı harçlıkları biriktirerek antikacılardan plak satın alan Eray Vardar, yaşıtları gibi dijital ortamda popüler müzikleri dinlemek yerine evinde bulunan 50 yıllık pikap ile plaklarını dinliyor.
#Plakİstanbul’un kültür mozaiği olan Balat’ta bulunan ve her ay birbirinden renkli müzayedeler düzenleyen Teos Antik, bir ilke imza atarak, Asya ve Avrupa kıtalarının arasında bir plak mezatı gerçekleştirdi. Teknede gerçekleşen mezat, 70’den 70’e sanatseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. 1970’ler ve 80’lerin yabancı müziklerinden, Türk müzisyenlere ait az bulunur kayıtlara kadar birçok plağın yer aldığı müzayedede, pikaptan yükselen nostaljik tınılar İstanbul Boğazı’nda yankılandı.
#AntikHip Hop'un 44. yılı üzerine Google pekte alışık olmadık tarzda bir doodle ile karşımıza çıktı. Bir DJ gibi size müzik çaldıran Google, çeşitli direktiflerle neler yapmanız gerektiğini size tarif ediyor. Ortaya çıkan müziğe ve görevleri yerine getirme oranınıza göre de size seviye atlatıyor. Peki Doodle'a konu olan Hip Hop müziğinin tarihinde neler var? İşte Hip Hop'a dair kısa bilgiler
#Hip HopIssız Adam filminden sonrasına mı denk geliyor tam emin değiliz ancak plaklar bir anda yeniden geniş bir kitlenin dikkati çekmeye başladı. Antikacılardan pikap peşine düşer olduk. Hatta müzik teknoloji marketlerinde bile yeni üretim pikaplar karşımıza çıkmaya başladı. CD’den müzik dinlemenin kolaylığına alışmış bizler için plaklar çok özel arzu nesneleri haline geldi. Tabii bunun çok geçerli nedenleri var.
#PlakSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraMüjde Ar’la rol aldığı 1982 yapımı “İffet” filmindeki ‘Cemil’ rolüyle hafızalara kazınan Faruk Peker, açtığı YouTube kanalında sinema, spor ve özel hayatıyla ilgili anılarını anlatıyor. Oyuncu, paylaştığı bir videoda Cem Yılmaz’a olan sevgisini de dile getirdi.
#Faruk PekerHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraGeçen yıl aramızdan ayrılan Özkan Uğur’un hiç bilinmeyen şarkıları gün yüzüne çıkıyor. İlk şarkı ‘Severim’ usta müzisyeni özleyenlere ilaç gibi geldi. Projeyi hazırlayan oyuncu ve müzisyen oğlu Alişan Uğur’la babasını ve annesiyle birlikte hazırladığı albümü konuştuk: “Babamın sesini tekrar duymak hem muhteşem hem de bir o kadar zor bir histi.”
#Özkan UğurAnkara Kalesi’ndeki Pirinç Han’da 34 yıldır gramofon tamiri yapan 69 yaşındaki Abdülkadir Akcan, gençlik yıllarında ‘kendi kendine öğrendiği ve geliştirdiği’ mesleğini devam ettiriyor. Nostaljinin en sadık taşıyıcısı Akcan, “Dünyada bu işi yapanlara baktığımda ‘Ben de fena usta değilmişim’ diyorum. Fransa’dan bile tamir için gramofon geliyor” dedi.
#Gramafoncu KadirTürk ezgilerini ilk kez dünyaya tanıtan, caz müziği ve vurmalı çalgıların ustası kültür elçimiz Okay Temiz’le ritmin psikolojik ve fizyolojik tedavi edici gücünü konuşmak için bir araya geldik. Temiz’le Galata’daki ritim atölyesinde hem çaldık hem sohbet ettik.
#Okay TemizSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarOnu “Az’cık göbek atalım ya” diye başlayan şarkısıyla tanıdık. ‘Bellydancing’ kısa sürede dillere düştü. İnji adıyla da dikkat çekti: “Amerika'da doğru okunsun diye böyle dedik, benim adım İnci. Ama burada da kimle tanışsam ‘Merhaba İnji’ diyor”. ABD’de yaşayan sanatçıyla ilki 10 Ekim’de Ankara’da gerçekleşecek Türkiye konserleri öncesinde buluştuk. “Ergenken anksiyeteli bir kızdım. Sonra neşeli olmayı seçtim” diyen İnji'yle hikâyesini ve yeni şarkılarını konuştuk.
#İnjiAlmanya’da son dönemlerde yapılan seçimlerde bazı eyaletlerde aşırı sağcı AfD’nin oy oranının artması, Türkler başta olmak üzere, ülkede yaşayan yabancı kökenliler arasında tedirginliğe yol açtı. Köln’de yaşayan Türkler, 22 Eylül’de Brandenburg’da yapılan seçimlerde AfD’nin yüzde 29.2 oy alarak ikinci parti olmasından duydukları endişeyi dile getirdi.
#AlmanyaDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkAvrupa Birliği’nin müzik pazarı, 2023’te de canlılığını korudu. Uluslararası Fonografi Endüstrisi Federasyonu’nun 2024’ün ilk yarısındaki Avrupa raporu, müziğin nasıl tüketildiği, sanatçıların nasıl desteklendiği ve sektörün genel gidişatı hakkında çarpıcı veriler sundu. Peki, bu veriler Türkiye’deki müzik endüstrisi için ne anlam ifade ediyor?
#Sinem VuralKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#Sağlık