İstanbul’da 19 yaşındaki Semih Çelenk’in, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i vahşice öldürdükten sonra, tarihi surlardan atlayarak intihar ettiği olayı hatırlarsınız. Ve hatta 17 yaşındaki Arda Küçükyetim’in Eskişehir’de cami bahçesine düzenlediği saldırıda 5 kişiyi bıçakla yaralayıp, o anları sosyal medyada canlı yayınladığı olayı da... Toplumda infial yaratan bu saldırı ve cinayetlerin faillerinin incel gruplarla bağlantılı olduğunu yazmıştım. Hatta “incel” denilen ve kadınlar tarafından “dışlanmış” ya da “sevgiden mahrum bırakılmış” olduklarını düşünen bu grupların Türkiye’de de giderek yayıldığı, internetin karanlık köşelerinde her tür şiddet olayı ve cinayetlere alkış tuttuklarından da bahsetmiştim. Şimdi dikkat! Özellikle ergen ebeveynleri... Bu bahsettiğim incel kültürü ile “erkek öfkesi” kavramını anlamak ve çocuklarınızı korumak istiyorsanız tüm dünyanın konuştuğu, 4 bölümlük Adolescence, “Ergenlik” dizisine bir bakın derim.
#İncelOECD’nin öğrencilerin kazandığı bilgi ve becerileri değerlendiren uluslararası araştırma programı PISA’nın 2025 uygulaması için çalışmalar başladı. Nisan ayı itibariyle uygulanması planlanan değerlendirme testleri ve anketler için 56 ilden 203 okul belirlendi. Türkiye 2022 yılında yapılan değerlendirmede fen ve matematik alanında gösterdiği yükselişle dikkat çekmişti. Üç yılda bir yapılan değerlendirmede Türkiye bu kez daha da yüksek skorlar elde etmeyi hedefliyor.
#Uluslararası Öğrenci Değerlendirme ProgramıTürkiye, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre, 4’üncü sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2’nci, bu alandaki ortalama puanıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında da birinci sıraya yerleşti. Türk Eğitim Derneği (TEDMEM) hazırladığı analiz raporunda Türkiye’nin TIMSS 2023 sonuçlarını değerlendirirken; “ Bulgular, Türkiye’nin uluslararası eğitim değerlendirmelerinde geçmişte sıkça karşılaşılan olumsuz tabloların aksine, önemli bir iyileşme ve başarı örneğine işaret ediyor. Bu verilerin, yalnızca mevcut durumu yansıtan bir başarı göstergesi olarak değil, eğitim sisteminin daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesine olanak tanıyacak bir fırsat olarak görülmesi önemlidir” diyor.
#TIMSS 2023OECD tarafından, PISA 2022 raporundan elde edilen veriler ışığında ‘Yaşam İçin Öğrenme Stratejileri ve Tutumları’ başlıklı yeni bir belge yayınlandı. OECD’ye üye ülkelerdeki öğrencilerin yaşam boyu öğrenmeye ne kadar hazır olduklarının irdelendiği rapor, Türkiye’deki öğrencilerin diğer ülkelere kıyasla okulda yeni bilgiler edinmeyi sevdiğini ortaya koydu.
#OECDTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinUluslararası kuruluşların, eğitim stratejilerine yön vermek üzere dünya çapında karşılaştırmalar yaparak eğitim politikalarını belirleme çabaları, eğitimin evrensel bir yönünü ifade ediyor. Son 20 yıl içinde dünya genelinde yapılan çeşitli eğitim araştırmaları, ülkelerin eğitim programlarını revize etmelerine, eksiklikleri gidermelerine ve uluslararası eğitim sahnesinde kendi pozisyonlarını belirlemelerine yardımcı oluyor.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçen hafta açıklanan PISA 2022 sonuçlarını değerlendirerek, “Eğitimde son yirmi bir yılda elde ettiğimiz başarıları asla yeterli bulmuyoruz çünkü eğitim, bir noktaya varılabilecek bir alan değil. Bizler de daha iyisini yapmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
#PISAULUSLARARASI Öğrenci Değerlendirme Programı olan PISA, “1985-1990 yılları arasında Paris’te ‘Planlama Müşaviri’ olarak görev yaptığım Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemlerde 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır” diyor Rıdvan Karluk.
#PISAMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul Mesleki Eğitim Zirvesi’ne katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bakan Tekin sektör temsilcilerine seslenerek, “Gelin taşın altına elimizi birlikte koyalım. Mesleki eğitim konusunda sektörden gelecek her türlü katkıya açığız” dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Yusuf TekinAlmanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED) ‘PISA 2022’ araştırma sonuçlarına göre eğitimdeki olumsuz sonuçların göçmen öğrencilerden kaynaklandığını dillendiren yetkililere tepki gösterdi. FÖTED Eş Başkanı Mehtap Çağlar ve FÖTED Eş Başkanı Kemal Ülker tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
#AVRUPADAN HABERLERPISA 2022 sonuçlarını Hürriyet Gazetesi için değerlendiren OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin matematik ve fen alanlarında PISA tarafından şimdiye kadar ölçülen en yüksek sonuçları aldığını belirtti. Schleicher, “Türkiye matematikte cinsiyet uçurumunu kapatmayı başardı. Türkiye’de kız ve erkek öğrenciler matematikte ortalama olarak benzer düzeyde performans gösterdi” dedi.
#PISAEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından uygulanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçları yayımlandı. Buna göre Türkiye; matematik, fen ve okuma becerilerinin ölçüldüğü her üç alanda sıralamasını yükseltti ve bu alanlarda tüm ülkelerin ortalamasını geçti.
#PISAİtalyan araştırmacıların iddialarına göre, Giza Piramitleri’nin altında dev bir şehir gizli! Bilim dünyasında büyük bir tartışma yaratan bu araştırma, eski Mısır’ın bilinmeyen yönlerini aydınlatabilir. Yeni bir radar teknolojisi kullanılarak yapılan araştırmaya karşı çıkan uzmanlar da var. Peki piramitlerin altında tam olarak neler keşfedildi?
#PramitlerÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinin PISA’daki performanslarını değerlendiren ‘OECD Ülke Özetleri Raporu’ hazırlandı. Rapora göre Türkiye, on yıldan uzun bir süre boyunca çoğu alanda iyileşme gösteren az sayıda ülkeden biri oldu.
#MEBAlmanya’da federal, eyalet ve yerel yönetimlerin eğitim harcamaları 2022 yılında arttı. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre 2022’de eğitime toplam 176.3 milyar Euro harcandı. Bu rakam, 2021 yılına kıyasla yüzde 5.3 oranında fazla. 2021’de eğitim için 167.4 milyar Euro harcandı.
#Almanya