Beyaz et ve yumurta üretiminde, diğer ifadeyle kanatlı sektöründe Türkiye, dünyanın önemli oyuncularından biri konumunda. Küresel verilere bakarsak 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam et üretimi 325 milyon ton. Bu miktarın yaklaşık yüzde 41’i kanatlı eti. Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10’uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10’uncu sırada yer alıyor. Söz konusu rakamlar gerçekten göğüs kabartıcı. Ancak son gelişmeler karşısında sektör temsilcilerinin görüşleri de pek iyimser değil.
#1Türkiye beyaz et sektörüne ivme kazandıracak Kahramanmaraş yatırımıyla İzmir’deki et entegre tesisine ilave olarak 3 bin kişiyi doğrudan, 10 bin kişiyi de dolaylı olarak istihdama dahil edeceklerini belirten Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül, “2 yıl sonra devreye alacağımız tesisimizle İç Anadolu, Güneydoğu, Doğu Anadolu bölgelerine, oradaki tüketicilerimize daha yakın olacağız. Böylelikle üretim kapasitemizi iki katına çıkaracağız” diye konuştu.
#KahramanmaraşZiraat Bankası ve Halkbank’ın Keskinoğlu A.Ş. nezdindeki hisselerin yüzde 20'si devredildi. Hisselerin devri Tima Yem ve Gıda Tic. A.Ş.’ye gerçekleştirilirken, süreç boyunca iki banka liderliğinde yapılan yeniden yapılandırmayla Keskinoğlu A.Ş'nin bankalara olan borçlarının tamamı ödendi.
#Ziraat BankasıTürkiye’nin en büyük tavukçuluk firmaları arasında yer alan Keskinoğlu, yeniden üretime geçmeye hazırlanıyor. Bankalarla yapılandırma anlaşması yaptığı öğrenilen Keskinoğlu Tavukçuluk’un faaliyetlerine başlayacak olması bölge halkını da sevindirdi. Keskinoğlu Tavukçuluk bünyesindeki 7 fabrikanın da sektördeki rekabet açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.
#YAZAREge Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin 2019 yılında 2 milyar 514 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirdiğini, birlik olarak bu ihracata yüzde 38’lik katkı sağlayarak 957 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını söyledi. Girit, pandeminin etkilerini pek çok sektöre göre daha az hissettiklerini kaydetti.
#Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları BirliğiBanvit’in 12 çalışanı, koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırıldı. Bu haber ‘Beyaz etten koronavirüs bulaşır mı?’ sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlara göre uygun koşullarda pişirilen etlerde hiç sorun yok. Ancak pişmemiş virüs ihtimali olan bir ürüne dokunup parmağınızı ağzınıza, burnunuza, gözünüze sürdüğünüzde her türlü virüsün bulaşma ihtimali var.
#VirüsBanvit’in 12 çalışanı, koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırıldı. Bu haber ‘Beyaz etten koronavirüs bulaşır mı?’ sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlara göre uygun koşullarda pişirilen etlerde hiç sorun yok. Ancak pişmemiş virüs ihtimali olan bir ürüne dokunup parmağınızı ağzınıza, burnunuza, gözünüze sürdüğünüzde her türlü virüsün bulaşma ihtimali var.
#YAZARBEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Çinle ihracatla ilgili ikili anlaşmaların yapılması gerektiğini vurgulayarak, Hedef pazarlarımız arasında Çin var. Çin bizim için çok önemli. Çine direkt satış yapamadığımız için aracı ülkeler üzerinden çalışıyoruz dedi.
#Beyaz EtBeyaz ete, Nisan ayı başı itibari ile zam yapıldı. Zamlı fiyat sonrası 9-9,5 liraya satılan bütün pilicin fiyatı 12,5-13 liraya yükseldi. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) Başkanı Sait Koca, son 6 ayı aşkın bir süredir zararına satış yaptıklarını öne sürerek, fiyatlarda bir artışa gittiklerini söyledi. Yemek sanayicileri ise, zam oranının yüksek olduğuna işaret ederek “insafsız bir zam oranı” yorumunda bulundu.
#GazetehaberleriBeyaz et sektörüne Rekabet Kurulu’ndan 156 milyon 703 bin TL’lik ceza geldi. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) ve 9 firmaya kesilen cezanın gerekçesi ise rekabet ihlali oldu. Rekabet Kurulu’na göre söz konusu firmalar fiyat düzeyini birlikte belirlerken, Ege Bölgesi’nde arzın kontrolüne yönelik bilgi paylaşımında bulundu. BESBİR Başkanı Sait Koca ise, karara itiraz edeceklerini söyledi.
#Rekabet KuruluKan grubuna göre beslenme şekli natüropat Peter J. D'Adamo tarafından bulunmuştur. Bu beslenme prensibinde yediğimiz yemeğin kan tipimize göre kimyasal olarak tepki gösterdiği belirtiliyor. Eğer kan grubumuza uygun bir beslenme şeklini uygularsak, vücudumuzun yemeği daha verimli bir şekilde hazmedeceği söyleniyor. Bu diyeti uygulayanların kilo vereceği, daha fazla enerjisinin olacağı ve hastalıklardan korunmanın kolaylaşacağı iddia ediliyor.
#DiyetBeyaz et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, hindi etine talebin son yıllarda arttığını söyledi. Dr. Koca, "1990 yılında 500 tonluk üretim 2017 yılına gelindiğinde 54 bin 700 tona ulaştı. 2025 yılında ise hedefimiz 120 bin ton hindi eti üretmek" dedi.
#Hindi EtiKinoa; içerisinde yüksek lif ve protein kaynağı barındıran, vücudun sağlıklı kalabilmesi için gereken tüm vitamin ve mineralleri karşılayabilen mucizevi bir tahıldır. Kalorisi düşük bu mucizevi besini 4 sağlıklı tarifte birleştirdik. İşte kinoa ile hazırlayabileceğiniz 4 sağlıklı tarif…
#Arçelik