İklim değişikliğinin etkileri, geleceği ve önlenmesi adına geliştirilebilecek teknolojiler hakkında ‘İklim Değişikliği ve Önleyici Yenilikçi Teknolojiler’ paneli düzenlendi. Panelde, karbon emisyonlarının azaltılması için yapılması gerekenler ele alındı.
#Yaşar Üniversitesi11. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda büyük ödül, çevreci ve uzun ömürlü CR2032 tip düğme pil üretimi yapan ‘Tayko Pil’ projesi ile Dr. Tayfun Koçak’ın oldu. Proje, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan CR2032 tipi lityum piller konusunda Türkiye’nin ithalata bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma vaadiyle öne çıkıyor.
#OtomotivFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ziyareti kapsamında New Orleans kentinde Twitter’ın yeni sahibi ve milyarder teknoloji girişimcisi Elon Musk ile görüştü. Macron görüşmeyi ‘açık ve dürüst’ olarak nitelendirdi, ayrıca Twitter’ın Christchurch Çağrısı çalışmalarında yer almaya devam edeceğini belirtti.
#MacronAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, 30 iş insanından oluşan ‘ekonomi delegasyonu’ ile Kanada’ya gitti. Scholz, iki ülke arasında ham madde iş birliğini genişletmek istediklerini açıklarken, Almanya’ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki de masada olacak konular arasında yer alıyor.
#AlmanyaLityum fiyatlarında görülen hızlı artış ve tedarik sorunu, pil üreticilerini yeni arayışa yönlendirdi. Pil üretiminde öne çıkan lityum, sahip olduğu avantajı yakın gelecekte sodyuma bırakabilir. Kolay bulunabilirliğiyle öne çıkan sodyumdan üretilecek sodyum pillerin, yenilenebilir enerji depolamada ve elektrikli araçlarda kullanılabilmesi yatırımları da hızlandırdı. Türkiye’nin de tuz kaynaklarıyla bu alanda öne çıkabileceği belirtiliyor.
#PilASPİLSAN Enerji tarafından düzenlenen 6. Pil Teknolojileri Çalıştayı’nda dünyadaki teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği çerçevesinde enerji çözümleri ele alındı. ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, “Yerli ve milli imkanlarla Türk mühendislerinin emeği ile ülkemizde batarya teknolojilerinin gelişmesi ve dışa bağımlılığımızı azaltmak adına çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
#ASPİLSAN EnerjiÇip tedarikinde yaşanan sıkıntı çoğunlukla otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde değişen arz ve talep dengesi ile açıklanıyor. Pandemi sırasında üretim bantlarını durduran otomotiv sektörünün bir girdi olarak kullandığı çipler tüketici elektroniği sektörüne kaydı. Ancak beklenenden hızlı bir toparlanma ile üretime geri dönen otomotiv sektörü kısa bir süre sonra çip bulamamaya başladı.
#ÇipEskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Etimaden Kırka Tesisleri’nde, Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı. Pilot tesiste ilk yıl 10 ton lityum karbonat üretimi, daha sonra kapasitenin 600 tona yükseltilmesi hedefleniyor. Etimadem Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Derya Maraşlıoğlu, ilk üretilen lityum karbonatın yerli elektrikli otomobillerde kullanılacak lityum kalitesinde olduğunu söyledi.
#EtimadenKocaeli'de kurulan "Atık Pil Geri Kazanım Tesisi"nde, Avrupa Birliği (AB) projeleri desteğiyle atık piller çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde bertaraf edilip, elde edilen lityum ve kobalt sülfat, elektrikli araçların bataryalarının ham maddesi olarak ekonomiye kazandırılıyor. Firmanın genel müdürü Murat Ilgar, pil geri dönüşümüne ilişkin bilgiler verdi.
#TeknolojiTÜBİTAK'ın lider araştırmacılar burs programı kapsamında yurt dışından Türkiye'ye dönen 4 kadın akademisyen, ülke için stratejik öneme sahip teknolojilerin geliştirilmesi için ODTÜ'de bilimsel çalışmalar yürütecek.
#TübitakSavunma ve havacılık sanayisindeki yerli ve milli üretime yönelik çabalar çok boyutlu olarak sürüyor. SAHA İstanbul üyelerinden ASPİLSAN Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ de yeni pil üretim tesisiyle Türkiye'nin ihtiyaçlarının yurt dışından karşılanmasının önüne geçmeyi, belgelendirme konusundaki adımlarla küresel firmalara ürün satmayı hedefliyor.
#BataryaBaşta Almanya olmak üzere elektrikli otomobiller için batarya hücresi üretiminde ülkeler çalışmalarına hız verirken, lityum iyon pil üretiminin 2028'de 1000 GWh'a ulaşması bekleniyor.Çinli ve Güney Koreli şirketler dev batarya fabrikaları inşa ederken Avrupa ülkeleri ise süreci yakından takip etmekte. Türkiye'nin de madencilik ve yeni nesil pil teknolojilerine yönelik yatırımlarla 2023’te küresel lityum iyon pil üretimi pastasından 25 GWh’lik bir pay alması bekleniyor.
#Batarya ÜretimiSilikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’un 35 bin dolar fiyatla 2017 yılı sonunda piyasa süreceğini açıkladığı yeni elektrikli aracı ‘Model 3’ 3 günde 280 bin sipariş aldı. Musk, Antalya’dan Londra’ya bedava gidebilecek bu aracı Amerika’nın dışında Avrupa’da da üreteceğini açıkladı. İşte bu noktada Türkiye devreye girip üretimi alırsa, gelecekte Avrupa otomotivine yön veren ülke oluruz.
#Silikon Vadisi