Türk oyun şirketi Peak Games, ünlü oyun şirketi Zynga ile satış anlaşması yapmasının ardından araştırılmaya başlandı. Türkiye'de pek çok oyuna hayat veren Peak Games, son yıllarda yurt dışı pazarında da oyunları ile ön plana çıkmıştı. Peki, Peak Games oyunları neler ve sahibi kim? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Peak Games OyunlarıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Elektrikli mobilite araçlar, dijitalleşme, uzay ve fırlatma teknolojileri, yapay zeka ve otonom sistemler gibi yeni nesil teknolojilerde dünyayı takip eden değil yönlendiren bir ülke olmayı hedefliyoruz" dedi.
#Mustafa VarankTürkiye'nin mobil oyun sektörü yabancı yatırımcıların ilgi odağı oluyor. Bloomberg'ün haberine göre, Türkiye'de oyun geliştiricileri son 5 yılda Tencent Holdings, Netmarble Corp. ve Zynga Inc gibi şirketlerden 2,4 milyar dolar yatırım aldı.
#OyunTürkiye’de oyun pazarında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu alanda ilk fon da TwoZero Girişim Sermayesi Fonu adıyla kuruldu. Actus Portföy, 15 milyon dolarlık bir fon kurarak bu alanda potansiyeli olan oyun firmalarına daha girişim aşamasındayken yatırım yapmaya başladı. Actus Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, “Biz oyun stüdyolarındaki 18-20 yaşındaki yazılımcıları bulup onlara yatırım yapıyoruz. Bu fonu büyüttükten sonra birkaç sene içinde de bölgesel olmayı planlıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriAkıllı telefonların kullanım oranının artmasıyla beraber oyun sektöründe de mobil uygulamalar artış gösterdi. Her yaştan insanın elinde akıllı telefon bulunuyor. Herkes telefonlar üzerinden mobil oyunları indiriyor ve bu oyunları sıkı takip ediyor. Statista kurumunun yaptığı araştırmada, 2018 yılında mobil oyun indirme rakamı tüm dünyada 38 milyar iken 2019 yılında bu rakamın 40 milyarın üstünde olması bekleniyor.
#OyunTavla ve okey gibi masa oyunlarındaki başarısıyla övünen Türkler, artık geliştirdiği dijital oyunları dünyaya satmaya başladı. Peak Games, Gram Games ve Masomo’nun sattığı oyunların toplam tutarı yarım milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin oyun ihracatı ise 2018’de 1 milyar doları aştı. Kısacası, Türkler dünyaya oyun oynatmaya başladı.
#Kafa TopuTürkiye’deki startupların ilgisi oyun alanına odaklanmaya devam ediyor. Baba-oğul Metin Orhan Kaya ve Yiğit Bekir Kaya’nın kurduğu Cbilab VR adındaki girişim, ilk oyunu ‘ManMade’in çalışmalarını tamamladı. Oyun yapay zekânın hâkim olduğu İstanbul’daki Galata Kulesi ve Karaköy gibi ikonik mekânlarda geçiyor.
#StartupMerkezi ABD'de bulunan, dünyanın önde gelen oyun geliştirici şirketlerinden Zynga, Türk oyun şirketi Peak Games'in bir bölümünü 100 milyon dolara satın aldı. Peak Games, Sidar Şahin, Rina Onur ve Hakan Baş tarafından 2010 yılında İstanbul'da kuruldu.
#PeakYerli oyun şirketi Peak Games, 13 milyar dolarlık piyasa değerine sahip ABD’li oyuncak devi Hasbro’ya karşı önemli bir zafer kazandı. Peak Games’in küp eşleştirme oyunu ‘Toy Blast’ı ‘My Little Pony: Puzzle Party’ adındaki oyunla kopyalayan Hasbro, oyununu yayından kaldırdı.
#GAZETEHABERLERİYerli oyun şirketi Peak Games, 2015 yılında kullanıcılara sunduğu küp oyunu ‘Toy Blast’ın, ABD’li oyuncak devi Hasbro’nun kopyaladığını iddia ederek telif davası açtı. Peak Games’in Facebook başta olmak üzere Silikon Vadisi’nin en büyük şirketlerinin davalarına bakan avukatlık bürosuyla anlaşması ise dikkat çekiyor.
#HasbroDünyanın en iyi 100 girişimcisi arasında gösterilen Hakan Baş, yeni girişimi ‘Groop’ ile internet üzerinden yeni nesil sohbet (chat) dönemi başlatmaya hazırlanıyor. ‘Whatsapp’ın yazılımcılarıyla birlikte ‘Whatsapp’a rakip Hindistan’da yeni sosyal paylaşım sitesi için son hazırlıkları yapan Baş, “Sosyal paylaşım amaçla bu işe çok inanıyoruz” dedi.
#Hakan Baş