Güncelleme Tarihi:
Farklı alanlarda hayata geçirilen startup fikirleri, gözden kaçan bir kitleyi yakalayabiliyor ve başarılı olabiliyor. Şimdi anlatacağımız ‘Animega’ adındaki girişim de bunlardan biri. Japon çizim sanatıyla yapılan animasyonlar olan animeler için dikey bir platformun hayata geçirilmediğini fark eden Yunus Oruç, yaklaşık 2 yıl önce Animega’yı kurdu. Anime bölümlerinin, filmlerinin ve kısa anime videoların takip edilebildiği anime içerik platformu olan girişim Animega’ya akıllı telefonlar üzerinden ulaşılabiliyor.
İÇERİĞE YENİ YAKLAŞIM
Dünyada tahmini olarak 120 milyon kişinin anime izlediğini ve bu içeriklerin televizyondan takip edilmesinin çok olduğunu anlatan Yunus Oruç, “En başta Japonya dışı ülkelerde televizyon yayını bulmak sıkıntı, Japon kanallarından takip edildiğindeyse başka içerikleri kaçırabiliyorsunuz. Çünkü Japon TV kanallarında animeler ‘prime time’da eş zamanlı yayınlanabiliyor. Bu nedenle sonradan izleme ihtiyacı kaçınılmaz. Üstelik geçmiş yıllara ait içerikleri takip etmek istediğinizde tek adres internet” dedi. Animega en büyük farklarının içerikten içerik üretmek olduğunu dile getiren Yunus Oruç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu anda platformumuzda bulunduğu gibi animelerden sahneler, anime müzik videoları gibi fanlar tarafından yapılan ve YouTube’da paylaşılan kısa video diye tabir ettiğimiz içerikleri sunuyoruz ve daha ilerde anime bölümlerinden ve filmlerden kendimiz üreterek, geliştirerek sunmaya devam edeceğiz. Bir diğer farkımız da şu anda mobil odaklı olmamız ve legal servislerin dil desteği sunmadığı ülkelere legal olarak bu servisi dil desteğiyle sunmayı hedeflememiz. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Çok yakında lisanslayacağımız içerikler Türkçe altyazı seçeneğiyle Animega’da olacak.”
3 FARKLI GELİR MODELİ
3 farklı şekilde gelir modeliyle Animega’yı tasarladıklarını anlatan Yunus Oruç, bunların aylık abonelik, uygulama içi satın alma ve reklamlar olduğunu belirtti. Yunus Oruç, “Lisanslama aşamasında olduğumuz için henüz aylık aboneliğimiz aktif değil. Şu anda reklamlardan ve uygulama içi satın alma işlemlerinden gelir elde etmekteyiz. Lisanslamalar sonrasında aylık üyelikte kullanıcılarımıza yüksek görüntü kalitesinde, sınırsız içeriğe erişim ve TV yayınından 2 saat sonra içeriğe erişme gibi ayrıcalıklar sunacağız” diye konuştu.
Ulaştıkları indirilme rakamlarından da bahseden Yunus Oruç, “Animega uygulamalarının şu ana kadar yaklaşık olarak 1 milyon defa indirildi. Kullanıcılarımızın yüzde 99’u yurtdışından gelmekte. Platformumuzda şu anda 31 farklı animeden yaklaşık 500 adet video bulunmaktadır” dedi.
HEDEFLERİ GLOBAL
EN büyük hedeflerinin anime endüstrisinde dünyada global bir marka oluşturmak olduğunu belirten Yunus Oruç, Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu girişim programı Workup ile ilerlediklerini söyledi. Yunus Oruç, şunları anlattı: “İşimizi, fikrimizi, ekibimizi ve daha pek çok şeyi Workup ile geliştirdik. Buradayken işimiz ivme kazandı. İş Bankası ve Workup, özellikle ulaşmak ve görüşmek istediğimiz kişiler konusunda çok yardımcı oldu. Ayrıca burada çok değerli, alanlarında çok iyi mentörler var. Onlardan çok destek gördük. Bunun haricinde, Workup partnerlerinden özellikle dijital alanda destekler aldığımızı söyleyebilirim. İş Bankası’nın Workup programı network, mentörlük, ofis gibi bir girişimin ihtiyaç duyacağı daha pek çok şeyi karşılıyor. Aynı zamanda programdaki startuplar arasında da çok güzel bir bağ var. Girişimciler, birbirlerine destek oluyor ve bu da gelişimi olumlu etkiliyor.”
6.5 MİLYAR DK GEÇİYOR
Yaptıkları işbirliğiyle taksileri dijitalleştirdiklerini belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, taksilerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de 60 bin taksi, 120 bin taksici, 30 milyar TL’lik piyasa değeri bulunan plaka ve toplamda 5 milyar TL’lik bir ciro var. Bir yılda 437 milyon kez taksiye biniliyor ve 6.5 milyar dakika vakit geçiriliyor. Hatta Trafikte en fazla süre geçirilen şehirler arasında İstanbul 6’ıncı sırada. Taxi 7x24’ün dijital taksilerine binecek yolcular da platformda bulunan Turkcell uygulamalarını kullanarak eşsiz bir dijital yolculuğu deneyimleyebilecek.”
Tetaş Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin İncekara ise, “Taxi 7x24 ile modern toplumsal hayatın vazgeçilmez unsuru olan güvenli, konforlu ve her an erişilebilir taksi hizmeti mümkün olacak. Bu platform sayesinde, taksi şoförlerinin yan gelirleri artacak, iyi hizmet Taxi 7x24 tarafından ödüllendirilecek” dedi.