Animelere özgürlük!

Güncelleme Tarihi:

Animelere özgürlük
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 22:34

Dünyada 120 milyon kişinin yakından takip ettiği Japon çizim sanatıyla yapılan animasyonlar olan animeler için yerli girişimciler harekete geçti. Animeseverlere dijital bir platform sunan ‘Animega’ adındaki girişim kısa bir sürede 1 milyon kullanıcıya ulaştı.

Haberin Devamı

Farklı alanlarda hayata geçirilen startup fikirleri, gözden kaçan bir kitleyi yakalayabiliyor ve başarılı olabiliyor. Şimdi anlatacağımız ‘Animega’ adındaki girişim de bunlardan biri. Japon çizim sanatıyla yapılan animasyonlar olan animeler için dikey bir platformun hayata geçirilmediğini fark eden Yunus Oruç, yaklaşık 2 yıl önce Animega’yı kurdu. Anime bölümlerinin, filmlerinin ve kısa anime videoların takip edilebildiği anime içerik platformu olan girişim Animega’ya akıllı telefonlar üzerinden ulaşılabiliyor.

İÇERİĞE YENİ YAKLAŞIM
Dünyada tahmini olarak 120 milyon kişinin anime izlediğini ve bu içeriklerin televizyondan takip edilmesinin çok olduğunu anlatan   Yunus Oruç, “En başta Japonya dışı ülkelerde televizyon yayını bulmak sıkıntı, Japon kanallarından takip edildiğindeyse başka içerikleri kaçırabiliyorsunuz. Çünkü Japon TV kanallarında animeler ‘prime time’da eş zamanlı yayınlanabiliyor. Bu nedenle sonradan izleme ihtiyacı kaçınılmaz. Üstelik geçmiş yıllara ait içerikleri takip etmek istediğinizde tek adres internet” dedi.  Animega en büyük farklarının içerikten içerik üretmek olduğunu dile getiren Yunus Oruç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu anda platformumuzda bulunduğu gibi animelerden sahneler, anime müzik videoları gibi fanlar tarafından yapılan ve YouTube’da paylaşılan kısa video diye tabir ettiğimiz içerikleri sunuyoruz ve daha ilerde anime bölümlerinden ve filmlerden kendimiz üreterek, geliştirerek sunmaya devam edeceğiz. Bir diğer farkımız da şu anda mobil odaklı olmamız ve legal servislerin dil desteği sunmadığı ülkelere legal olarak bu servisi dil desteğiyle sunmayı hedeflememiz. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Çok yakında lisanslayacağımız içerikler Türkçe altyazı seçeneğiyle Animega’da olacak.”

Haberin Devamı

Animelere özgürlük

3 FARKLI GELİR MODELİ
3 farklı şekilde gelir modeliyle Animega’yı tasarladıklarını anlatan Yunus Oruç, bunların aylık abonelik, uygulama içi satın alma ve reklamlar olduğunu belirtti. Yunus Oruç, “Lisanslama aşamasında olduğumuz için henüz aylık aboneliğimiz aktif değil. Şu anda reklamlardan ve uygulama içi satın alma işlemlerinden gelir elde etmekteyiz. Lisanslamalar sonrasında aylık üyelikte kullanıcılarımıza yüksek görüntü kalitesinde, sınırsız içeriğe erişim ve TV yayınından 2 saat sonra içeriğe erişme gibi ayrıcalıklar sunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ulaştıkları indirilme rakamlarından da bahseden Yunus Oruç, “Animega uygulamalarının şu ana kadar yaklaşık olarak 1 milyon defa indirildi. Kullanıcılarımızın yüzde 99’u yurtdışından gelmekte. Platformumuzda şu anda 31 farklı animeden yaklaşık 500 adet video bulunmaktadır” dedi.

HEDEFLERİ GLOBAL
EN büyük hedeflerinin anime endüstrisinde dünyada global bir marka oluşturmak olduğunu belirten Yunus Oruç, Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu girişim programı Workup ile ilerlediklerini söyledi. Yunus Oruç, şunları anlattı: “İşimizi, fikrimizi, ekibimizi ve daha pek çok şeyi Workup ile geliştirdik. Buradayken işimiz ivme kazandı. İş Bankası ve Workup, özellikle ulaşmak ve görüşmek istediğimiz kişiler konusunda çok yardımcı oldu. Ayrıca burada çok değerli, alanlarında çok iyi mentörler var. Onlardan çok destek gördük. Bunun haricinde, Workup partnerlerinden özellikle dijital alanda destekler aldığımızı söyleyebilirim. İş Bankası’nın Workup programı network, mentörlük, ofis gibi bir girişimin ihtiyaç duyacağı daha pek çok şeyi karşılıyor. Aynı zamanda programdaki startuplar arasında da çok güzel bir bağ var. Girişimciler, birbirlerine destek oluyor ve bu da gelişimi olumlu etkiliyor.”

Haberin Devamı

Animelere özgürlük
USTAYA İŞ ÖĞRETECEK
SON dönemlerin en büyük teknoloji trendlerinin başında yer alan Arttırılmış Gerçeklik (AR), ustaya iş öğretmeye başlıyor. Bosch’un geliştirdiği AR platformu, takılan bir gözlükle otomobil ve motosiklet gibi araçların arızalı parçalarını gösteriyor. Şirketin 2018 yılı hedef ve yatırımlarını anlattığı toplantıda bir araya geldiğimiz Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle hazırladıkları projenin Türkiye’de çok yakın bir zamanda kullanılmaya hazır olacağını ifade etti. Sanayide yepyeni bir dönemin kapısının aralandığını ifade eden Young, “Mekanikerlerin zaman kaybetmeden doğru parçayı doğru bir şekilde değiştirebilecek. Bu da yapılan işlerde daha verimli olunmasını sağlayacak” dedi. Bosch Türkiye’nin 2017’de cirosunun yüzde 32 arttığını ve 15.5 milyar TL ulaştığını belirten Young, şunları anlattı: “2017’de 700 milyon TL tutarında yatırım yapıldı. Geçen yıl 9 milyar TL tutarındaki ihracatla genel ihracat hacmine yüzde 1.5 oranında katkı sağladık. Bosch’un Türkiye’deki istihdamı da önceki yıla oranla yüzde 9 artışla 18 bin 240 kişiye ulaştı. Bursa’daki fabrikada iki yıldır 7 bin 500 kişiyle birlikte 3 de robot çalışıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Animelere özgürlük
ZYNGA, GRAM GAMES’İ SATIN ALDI
DÜNYANIN en büyük mobil ve sosyal oyun şirketlerinden Zynga’nın Türk şirketlerine olan ilgisi devam ediyor. Geçen aylarda Peak Games’in kart oyunlarını 100 milyon dolara satın alan Zynga, şimdi de 5 yıl önce kurulan Türk mobil oyun şirketi Gram Games’i 250 milyon dolar nakit ve ek ödemeler karşılığı satın aldı. İstanbul ve Londra’da iki stüdyoda toplamda 77 çalışanıyla faaliyet gösteren Gram Games, ‘1010!’ ve ‘Six!’ gibi ünlü bulmaca oyunlarının üreticisi olan ve dünya çapında 170 milyondan fazla oyuncuya sahip. Bugüne kadar pek çok oyununu ABD ve Avrupa mobil platformlarında da birinciliğe taşıma başarısını gösteren şirket, geçen yıl geliştirdikleri yeni oyunları ‘Merge Dragons!’ ile de en çok kazanan ilk 50 oyun içerisine girdi. Gram Games CEO’su Mehmet Ecevit, “Zynga’nın dünyayı oyunlarla bağlama misyonuna derinden inanıyoruz ve takımları ile birlikte çalışmaya başlamak için çok heyecanlıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Animelere özgürlük
7/24 DİJİTAL TAKSİ DÖNEMİ BAŞLADI
TÜRKİYE’de Uber tartışması devam ederken yerli şirketlerin sunduğu çözümlere bir yenisi eklendi. Turkcell ve TETAŞ Elektronik’in geliştirdiği yeni nesil taksimetreyle ‘Taxi 7x24’ platformu oluşturuldu. Platform sayesinde, Turkcell altyapısı ve uygulamalarıyla dijital hale gelecek taksiler, mobil Taxi 7x24 uygulamasının yanı sıra ilk defa BiP üzerinden çağrılabilecek.  Paycell ödeme alt yapısıyla da yolcular kredi kartı ile güvenli ödeme yapabilecek. Yeni nesil taksi yönetim platformu Taxi 7x24 kullanan araçların içinde şoförler ve yolcular için iki ayrı tablet bulunacak. Şoförler tablet üzerinden taksi çağrılarını görebilecek. Haritadan en iyi rotayı seçerek, taksimetrelerini takip edebilecek. Yolcular ise Turkcell’in dijital uygulamaları fizy, Dergilik, TV+ gibi Turkcell servisleriyle desteklenecek. Ayrıca yolcular sisteme entegre edilen alışveriş hizmetleri, haber ve eğlence içeriklerini yolcukları sırasında kullanabilecek.

6.5 MİLYAR DK GEÇİYOR
Yaptıkları işbirliğiyle taksileri dijitalleştirdiklerini belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, taksilerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’de 60 bin taksi, 120 bin taksici, 30 milyar TL’lik piyasa değeri bulunan plaka ve toplamda 5 milyar TL’lik bir ciro var. Bir yılda 437 milyon kez taksiye biniliyor ve 6.5 milyar dakika vakit geçiriliyor. Hatta Trafikte en fazla süre geçirilen şehirler arasında İstanbul 6’ıncı sırada. Taxi 7x24’ün dijital taksilerine binecek yolcular da platformda bulunan Turkcell uygulamalarını kullanarak eşsiz bir dijital yolculuğu deneyimleyebilecek.”

Tetaş Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin İncekara ise, “Taxi 7x24 ile modern toplumsal hayatın vazgeçilmez unsuru olan güvenli, konforlu ve her an erişilebilir taksi hizmeti mümkün olacak. Bu platform sayesinde, taksi şoförlerinin yan gelirleri artacak, iyi hizmet Taxi 7x24 tarafından ödüllendirilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!