Göbeklitepe’ye 69 bin TL karşılığı ‘ağlama turu’ düzenlendiğine ilişkin haberler, ömrünü arkeoloji bilimine adayan Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ı isyan ettirdi. Prof. Dr. Işık, “Şifa arıyorsanız o şifa Göbeklitepe taşlarında var olduğuna inandığınız enerjide falan değil, psikiyatristlerde” diye tepki gösterdi.
#GöbeklitepeTürkiye’nin kültür mirasına geri dönüşü olmayan zararlar veren define arayıcıları, bir de utanmadan kaçak kazıları sosyal medyada yayınlıyor. Harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, sosyal medya kuruluşlarından bu yayınların takip altına alınarak engellenmesini talep etti.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıInstagram, YouTube, TikTok ve Facebook’ta canlı yayınla kaçak kazı yapan define avcıları, önceden yerleştirdikleri sahte eserleri ilk kez buluyormuş gibi yapıyor. Böylelikle hem takipçi sayılarını artırıyor hem de dedektör satıyorlar.
#InstagramYaptıkları kaçak kazılarla Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olan kültür mirasına geri dönüşü olmayan zararlar veren define arayıcıları, sosyal medya platformlarına yönelik ürettikleri içeriklerle tahribatın boyutunu her geçen gün artırıyor. Başta Instagram, Youtube, Tik Tok ve Facebook olmak üzere, neredeyse sosyal medyanın tamamına yönelik içerik hazırlayan defineciler, 250-300 bine ulaşan takipçi sayıları ile dikkati çekiyor.
#DefineTüm arkeoloji dünyasını karşısına almak pahasına, uygarlığı yaratanların Yunan değil Anadolu halkları olduğunu belgeleriyle ortaya koydu. Adeta bir Kuvayımilliye ruhuyla mücadele ederek antik kent Patara’yı talancılardan korudu. Hocaların hocası Fahri Işık’la Patara’da buluştuk, hem kendi kişisel tarihine hem de medeniyetlerimizin kökenine yolculuk yaptık.
#Prof. Fahri IşıkYunan efsanelerinde 'göl ve yanında bulunan palmiyelik' olarak tarif edilen ve tanrıça 'Leto'nun oğlu 'Apollon'u dünyaya getirdiği yerin Patara Antik Kenti'ndeki Leto Hurmalığı olduğu düşünülürken, DNA örnekleri inceleniyor. Bilim insanları, hurmalığın nasıl oluştuğu, bölgenin iklimine uygun olmadığı halde binlerce yıl nasıl ayakta kaldığı sorularına yanıt arıyor. Patara Kurucu Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık,Leto Hurmalığı'nın Anadolu'da yeteri kadar değer görmediğinden dert yandı.
#AntalyaLikya, Pamfilya ve Pisidya uygarlıklarının birleştiği, 30’a yakın antik kentin bulunduğu çok özel bir yer olan Antalya, özellikle pandemi döneminde koruyucu uygulamalara rağmen kanunsuz kazıların işgali altında kaldı. Antalya’dan Fethiye’ye kadar kaçak kazı yapılmayan antik kent kalmadığı belirtildi.
#Antik KentlerBu hafta rotamı güney sahillerine çevirdim, yol beni Kalkan’a götürdü. Patara Plajı’nın tadını çıkarırken vakit ayırıp 2020’ye adını veren antik kenti de gezi listeme aldım. Mesleğim gereği hep ben anlatmaya alışkınım ancak bu sefer rehberim Patara kazı başkanı sevgili Prof. Havva İşkan Işık. Eminim siz de bu satırları okurken heyecanlanıp yolunuzu Patara’ya düşüreceksiniz.
#PataraSALGIN teraziye benziyor. Kontrollü de olsa gevşeme başlayınca ekonomi canlanıyor, bir kefe ağır basıyor ama diğer kefe, yani vaka sayısı hemen artıyor. Bu bizde de böyle, Avrupa’da da öyle. Angela Merkel, “Mart sonuna kadar gevşetmeyelim. Dişimizi biraz daha sıkalım” dedi ama dinletemedi. Almanya’daki gazeteci dostumla konuşuyorum. Gevşeme ekonomiyi canlandırmış ama vaka sayıları artıyormuş. Mesela Avusturya da gevşetti ama orada da durum aynı. Avusturya Sağlık Bakanı mütemadiyen “Bir ayağım frende” diyor.
#YAZARAntalyaspor ve Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) iş birliğiyle Patara'da çekilen tanıtım videosunun lansmanına katılan yıldız futbolcu Lukas Podolski, Türkiye'nin ikinci vatanı olduğunu belirterek, "İkinci vatanımı tanıtmaya, bu güzel şehri desteklemeye devam edeceğim." dedi.
#Lukas PodolskiAyakta kalmayı başaran dünyanın en eski deniz fenerinin restorasyon çalışmalarına başlandı. Taşları daha önce arkeologlar tarafından deniz kumunun içinde tek tek bulunan Antalya Patara’daki deniz fenerindeki çalışmaları Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık duyurdu.
#Patara Kazı BaşkanıAyakta kalmayı başaran dünyanın en eski deniz fenerinin restorasyon çalışmalarına başlandı. Taşları daha önce arkeologlar tarafından deniz kumunun içinde tek tek bulunan Antalya Patara’daki deniz fenerindeki çalışmaları Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık duyurdu.
#Gazetehaberleri‘2020 Patara Yılı’ kapsamında yapılan çalışmalarda kepçe operatörü ile kazı başkanı birbirine girdi. Arkeolog olmadan kazının yapıldığını fark eden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, kazıyı durdurmak istedi. Kepçe operatörü de bunun üzerine küfür edince Prof. Dr. Işık tokat attı.
#GazetehaberleriAntalya'nın Kaş ilçesindeki dünyaca ünlü Patara Antik Kenti'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılının 'Patara Yılı' ilan edilmesinin ardından çalışmalar aralıksız sürdürülürken, bulunan 1900 yıllık kadın heykeli heyecan yarattı. Antik kentin tiyatro sahne binası kazılarında bulunan 1,57 metre boyundaki başı olmayan Roma dönemine ait heykelle birlikte kazılarda ortaya çıkarılan heykel sayısının 10’u geçtiğini belirten Prof. Dr. Havva İşkan Işık, antik Likya’dan günümüze kalan heykel sayısının çok az olması nedeniyle bulunan her heykel kalıntısının Likya arkeolojisi için çok kıymetli olduğunu söyledi.
#AntalyaDoğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile 4 yıl önce Kars’ta Peynir Sempozyumu sırasında tanışmıştım. O dönemde bölgenin endemik bitkilerini araştırıyor, özel bir üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde fitoterapi dersleri veriyordu. Bitkilere ilişkin bilgisinden çok etkilenmiştim.
#Müge AkgünAkdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, "İmparator Neron'un prestij eseri deniz feneri, hamamları ve meclisiyle Patara mücevher gibi bir kent." dedi.
#PataraÜlkemizde 2018 yılında 350’ye yakın arkeolojik kazı çalışması yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kazılara 26 milyon lira ödenek tahsis etti. Ayrıca müzeler tarafından sürdürülen 50’ye yakın kurtarma kazısı yapılıyor. Bu yıl arkeolojik kazılardan ortaya çıkarılan 10 önemli buluntu arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sürdürülen Beşiktaş metro kurtarma kazılarında bulunan iki figürin de yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıAntalya’da eleştirilere neden olan 1800 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki restorasyon, inceleme yapan akademisyen ve arkeologlardan tam not aldı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı İbrahim Bakır, orijinal taşların içeriğine en uygun olanlarının basamaklara uygulandığını ve restorasyon anayasası olarak kabul edilen Venedik Tüzüğü’ndeki gibi ’uyumlu ama farklı’ taşların uygulandığını söyledi.
#Aspendos Antik TiyatrosuKaş’taki Patara Antik Kenti’nde bulunan Likya Birliği Meclisi, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. TBMM Başkanı Çiçek, “Anadolu, MÖ 8’inci yüzyıllarda dahi demokrasinin beşiği olarak nitelendiriliyor. Bizdeki demokrasi de böyle olmalı” dedi.