Güncelleme Tarihi:
ANADOLU’nun en büyük antik meclisleri arasında yer alan ve 2008’de restorasyon çalışması için TBMM’ye devredilen Kaş’taki Patara Antik Kenti’nde bulunan Likya Birliği Meclisi, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. TBMM Başkanı Çiçek, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Likya Birliği Meclisi’nin restorasyonunun başarıyla gerçekleştiğini belirterek, bunun diğer çalışmalara örnek olmasını diledi.
Likya Birliği Meclisi’nin arkeolojik olduğu kadar demokrasi açısından da önemli olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi: “Buranın tarihi önemi ortada. ‘Anadolu medeniyetlerin beşiği’ diyoruz. Artık demokrasiyi de beşikten çıkartıp hayata intikal ettirmemiz lazım. Anadolu, M.Ö. 8’inci yüzyıllarda dahi demokrasinin beşiği olarak nitelendiriliyor. Bizdeki demokrasi de böyle olmalı. Zaman zaman budanmalar olmuş, ama bundan sonra inşallah olmayacak.”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da kurumlar arasında çok güzel bir işbirliği gerçekleştirerek Likya Birliği Meclisi’ni tarihe kazandırdıklarını belirtti. m
2000-2006 arasında günışığına çıktı
M.Ö. 168-167 yılında kurulduğu öngörülen Patara Antik Kenti’ndeki Likya Birliği Meclisi binası, 2000-2006 arasında yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılmasının ardından restore edilmesi amacıyla 2008’de dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katıldığı törenle TBMM’ye devredilmişti. Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın kontrolünde yaklaşık 50 kişinin görev aldığı restorasyon kazılarında çok sayıda imparator portresi, Likya Birliği Meclisi’nin kararlarının yer aldığı yazıtlar, üzerinde Mısır hiyeroglifli yazıt bulunan bir heykelcik, bir Herakles heykeli, mezarlar, takılar ve seramik eşyalar bulundu. Antik Anadolu’nun en büyük meclisleri arasında yer alan mecliste restorasyon çalışmaları ocak ayında tamamlandı.