Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, tarihi eserlerin iadesi için British Museum yetkilileriyle görüştüğü bildirildi. İngiliz basınında yer alan habere göre müze yetkilisi, görüşmeleri teyit ederek iki ülkenin anlaşması halinde eserlerin iadesi konusunda müzenin tutumunun katı olmadığını söyledi.
#Yunanistan9 günlük tatil yaklaşırken havanızı tamamen değiştirecek biraz yakın biraz uzak başkentlerden bir seçki sunmak istiyorum size. Önce gitmesi kolay komşulardan başlayalım gezimize. Sonra da klasikleşen, benzerlikleri ve farklılıklarıyla her zaman ilgi çeken bir rotayla Avrupa’nın tarihi şehirlerine doğru uzanalım...
#SeyahatGeçen haftalarda Mora Yarımadası’ndan bahsetmiştim size. Başlı başına bir konu olan Atina’yı sonraya bırakmıştım. Bu hafta komşuya misafir olalım yine. Bu sefer antikçağda demokrasinin doğduğu yer olarak bilinen Atina’nın tarihine ve popüler yerlerine ufak bir gezi yapalım.
#SeyahatYunanistan’ın başkenti Atina’da milattan önce 5. Yüzyıldan kalma tarihi bir eser olan Akropolis’te yapılan restorasyon çalışmasında, antik yapının değiştirilerek beton yol ve modern bir asansör yapılması arkeologların tepkisine yol açtı. Yunanistan için önemli tarihi bir yapıt olan Akropolis’in betonlaştırılmasıyla başlayan tepkiler büyümeye başladı. Peki Akropolis nedir, nerede ve hangi şehirde? İşte Akropolis’in Yunanistan için tarihi önemi…
#AkropolisDünyanın Yedi Harikası ya da eski dilde acaib-i seb'a-i alem, tamamı insanoğlu tarafından inşa edilmiş, olağanüstü antik yapı ve yapıtlardır. Ayrıca Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla da bilinir. İlk olarak MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılan bir kavramdır. Peki, Dünyanın Harikaları listesinde neler var? İşte Dünyanın 7 Harikası
#Dünyanın Harikaları Listesi40 yıl boyunca İstanbul’un en ilerici sanat mekanlarından biri olan ve iki yıl önce kapanan Maçka Sanat Galersi, küratörlüğünü Fatih Özgüven’in üstlendiği ‘Kıpırdayan Resimler’ başlıklı grup sergisi kapsamında Sinan Logie’nin ’Mabedin İçinde Mabed’ adlı video yerleştirmesiyle 22-29 Aralık tarihleri arasında Bilsart’ın içinde yeniden canlandırılıyor.
#Maçka Sanat GalerisiHer ülkenin kendi kültürüne göre farklı kuralları var. Bu kuralların bazıları haklı ve mantıklı gerekçelere dayandırılırken, bazıları hiçbir mantığa dayanmıyor. Özellikle Avrupa’da farkında olmadan para cezası ödemenize neden olabilecek yasaklar var. İşte onlardan bazıları…
#Avrupadaki Yasaklar74 yaşındaki Arjantinli sanatçı Marta Minujín yasaklanmış kitaplara dikkat çekme amacıyla inanılmaz bir işe imza attı. Marta Minujín yasaklanmış kitapların 100.000 kopyası ile Partenon'un devasa bir kopyasını üretti. İşte devasa Partenon…
#PartenonAntik kalıntılar deyince ilk akla gelen Petra (Ürdün), Angkor Wat (Kamboçya) ve Kolezyum’un (İtalya) dışında da birçok tarihi yapı var. Turistlerin fazla ziyaret etmediği bu yapıları tespit etmek için BBC, anket sitesi Quora başvurdu. Bu ankette okurlar dünyanın en etkileyici antik yapılarıyla ilgili görüşlerini belirtti. Peki, bu listeye neler girdi? İşte Antik dünyanın bilinmeyen yapıları...
#Antik Dünyanın Bilinmeyen YapılarıOğlumuzun Atina dışındaki okuluna yaptığımız kısa araba yolculuğu, her zaman, insanın içini açan bir deneyim oluyor. Onun o sıcak kişiliği, arabayı tam bir iyimserlik ortamına dönüştürüyor. Belki çok yükseklerde idealleri var ama, doğru rüzgarları alırsa arkasına, hiç de erişilmez değil bu hedefler.
3000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip Atina'ya yapacağınız gezi, bir düş ya da kabusa dönüşebilir. Ya da Atina'da her ikisini de yaşamak mümkün…Atina birbirinden güzel tepelerle çevrili, ancak kent merkezinde ciddi boyutta hava kirliliği hakim. Klakson sesi ve kalabalık caddeler bazen çekilmez olabiliyor. Ama Akropol'ün tepesinden görünen manzara olağanüstü.