Hareket bozukluklarına, Parkinson hastalığına, cilt problemlerine… Zamanında çaresiz denilen birçok hastalığa teknoloji ve uzman doktorlar çare olmaya başladı. Türkiye’nin sağlık sektöründe geldiği noktayı en net gösteren yerlerden biri Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’ndeki Neurolab İstanbul etkinliğine gittim.
#Orkun ÜnBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenÇağımızın artan korkusu, Parkinson ve hareket bozuklukları. Tüm dünya genelinde 10 milyonu aşkın Parkinson hastası olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise 180 binden fazla kişi Parkinson ile mücadele ediyor.
#ParkinsonİLBER Ortaylı Hoca, bir konuşmasında -gençlere- bakın ne söylüyor: “Mutlu olmak diye bir şey yoktur. Olursun veya olamazsın. Veya mutlu olursun ama mutlu olduğunun farkına varmazsın. Bir insanın 70 yaşındaki mutluluk hissiyle 20 yaşındaki mutluluk hissi de aynı şey değildir. Ne diyor adam? ‘Eğer gençlik bilse, ihtiyarlık yapabilse!’ İkisi -ne yazık ki her zaman- denk düşmüyor. O denkliği ve dengeyi, dinginliği sağlayabilmek için edebiyat, musiki, bilgece sözler, iyi arkadaşlar ve lütfen yerinden kıpırdayıp alemi ve ülkeni görmen gerekiyor.”
#DNAGüzel kokuların ve hafızaya etkileri üzerine yapılan güncel bir araştırma, çok önemli sonuçlar ortaya koydu. Araştırmada, gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta kokularını düzenli olarak koklayan katılımcıların hafızasında yüzde 226 oranında artış tespit edildi. Peki uzmanlar bu sonuçları nasıl yorumluyor?
#SağlıkEllerde titreme, el yazısının küçülmesi, uyku bozuklukları, dengenin bozulması ve yürümede zorluk… Özellikle hareket sistemini etkileyen ve bu nedenle hastalar ve aileleri için yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren Parkinson hastalığı ilerleyici olmakla birlikte, son yıllarda tıpta ve teknolojide hızlı gelişmeler sayesinde kişiler başkasına bağımlı yaşamaktan kurtulabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum Parkinson hastalığında robotik rehabilitasyon hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Parkinsonİnsanların uyku sırasındaki vücut hareketleri, nefes alıp vermeleri ve kalp atışları ile ilgili 12 bin çalışmayı inceleyen bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma uyku yaşı ile ölüm riskinin doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Peki uyku yaşı nedir? Neye göre belirlenir? İşte araştırmadan dikkat çeken detaylar...
#Uyku YaşıParkinson Hastaları Derneği’nin başlatmış olduğu proje kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi, Parkinson hastalarına uyguladığı bütüncül tedavi nedeniyle ‘Parkinson Dostu Hastane’ unvanı aldı. İEÜ Medical Park Hastanesi bu unvanı alan Türkiye’deki ilk özel hastane oldu.
#13 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesine 'engel'lerin aşılmasını sağlayan ve hayatı kolaylaştıran teknolojileri derledik. Peki hangi uygulama ve teknoloji engellilerin hayatına ne denli etki ediyor, hayatlarını nasıl kolaylaştırıyor?
#3 Aralık Dünya Engelliler GünüParkinson Hastalığı ilk kez 1817 yılında James Parkinson isimli bir İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğu, genelde ileri yaşlarda başlayan ve ailesel olmayan ‘sporadik’ denilen gruptalar. Küçük yaşta başlamış olan hastalığın genetik olma olasılığı daha yüksektir. Peki, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirPARKİNSON hastalarında beyin pili tedavisi etkili yöntemlerden biri olurken ameliyat sonrası hastalar sert olmayan ve kafa travmasına neden olmayacak yüzme, bisiklete binme, tenis gibi sporları dahi yapabiliyor. Beyin pili tedavisinin Parkinson hastalarında en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu ve hastalığın saatini geri alarak Parkinson hastalarının yaşama yeniden merhaba demelerine imkan sağladığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, “Beyin pili takılan hastaların günlük yaşantılarında hiçbir kısıtlama olmuyor. Hastalar çok sert olmayan, kafa travmasına neden olmayacak her türlü sportif faaliyeti sürdürebilir, tenis oynayabilir, bisiklete binebilir ve yüzebilir” dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhBeyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Savaş, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı, hastalıkla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#ParkinsonGenellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama etkileri olan parkinson, Türkiye'de çok sayıda kişide görülüyor. Ailede bir ebeveyn veya kardeşte parkinson hastalığı varlığı, o kişide hastalık gelişme riskini yaklaşık iki kat arttırmaktadır. “Titrek felç” adıyla tanımlanan bu hastalık erkeklerde kadınlara oranlara daha sık rastlanır. Peki, parkinson nedir? Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?
#Parkinson Nedir?Parkinson hastalığı , genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Parkinson hastalığında siyah çekirdekteki hücrelerin azalması sonucunda dopamin eksikliği olmakta ve bu nedenle hastalığın belirtileri ortaya çıkmaktadır. İstirahat titremesi en sık rastlanılan, hasta ve hasta yakınları tarafından en önce fark edilen başlangıç belirtisidir. Pek, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığının belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı Nedir