Paylaş
Temastan sürekli kaçındığımız pandemi günlerinde hayatımız çok zor. Düşünün, alışverişi yapıp torbalarla apartman kapısına vardınız. Poşetleri yere bırakamazsınız. Anahtarı bul, kilidi tuttur, ağır kapıyı it... Daire kapısında bir daha... Eskiden beri benzer deneyimler yaşadığımda “Şu uzvum olmasaydı ne yaparım” diye düşünürdüm. Herkes böyle şeyleri düşünür sanırım. Geçen hafta Hürriyet Pazar yazarı, sevgili Harun Sarıkaya ailesindeki COVID-19 vakası nedeniyle evde tek başına kalacağını yazdı. İzlenimlerini paylaştı. Çamaşır yıkamadan önce makinenin fazla dolu olup olmadığını anlayabilmek için fotoğrafını çekip arkadaşına yollaması, bardağın dolu olup olmadığını üfleyerek anlaması…
Yazıyı okuduktan sonra rutinlerime bir başka ‘bakar’ oldum. Ve Harun’la da konuşmak istedim. Akıllı telefon ve bilgisayarların engelli bireyler için hayati önem taşıdığını söyleyen yazarımız pahalılık yüzünden teknolojiye ulaşamamaktan şikayetçi. “Uygulamalar yenilendikçe onları çalıştırabilmek için daha güçlü cihazlar gerekiyor. İyi bir telefonun en uygunu 4-5 bin liradan başlıyor. Apple bilgisayarlar bizim için en gelişmişi ama 14 bin lira. Otomobillerde olduğu gibi teknoloji ürünlerine de engelliler için ÖTV ve KDV indirimi gelmeli. Yürüme engelli birey arabayla bir yere ulaşabiliyorsa ben de telefonla görüyorum, bilgisayarla yaşıyorum.”
Sevindirici olan, dünyanın dört bir yanından duyarlı girişimcilerin birçok yaratıcı teknoloji geliştirmek için çabalaması. Engelleri kaldıracak vicdani sorumluluk olduktan sonra hep daha iyiye ulaşmak için mücadele verilecek.
Dokunamayanlar için...
SESAME-ENABLE
Dokunmatik ekranlı akıllı telefonların pek çok marifeti var ancak ‘dokunamayanlar’ için fazla işe yaramıyorlar! Parmaklarını kullanamayanlar için tasarlanan Sesame-Enable baş hareketlerini algılıyor. Telefon, tablet ve bilgisayarların ön kamerası sayesinde çalışan uygulamayla kaydırma, tıklama gibi işlemleri yapmak mümkün. Gelişmiş bir sesle komut teknolojisi de mevcut. Uygulama ücretsiz.
Hızla gelişiyorlar
EKSO BIONICS
Engellilere hareket kabiliyeti kazandıran harici iskelet ve kas destekleyicilere exoskeleton adı veriliyor. Ekso bionics bu alandaki en yetkin firmalardan biri. Exoskeleton’lar henüz çok pahalı ve hantal. Ancak hızla gelişiyor ve hastaların tedavi sürecine destek için klinikler tarafından daha yaygın kullanılıyorlar.
Gönüllü gözler
BE MY EYES
İngilizcede ‘gözlerim ol’ anlamına gelen Be My Eyes basit ama muhteşem bir fikir. Gönüllü gözler sayesinde çamaşır makinesi dolmuş mu, sütün tarihi geçmiş mi gibi basit sorular yanıtlanıyor. Yardım talebiyle gönüllü kullanıcıya bildirim gidiyor. Kişi meşgulse hemen başkası yardım ediyor. Harun Sarıkaya ve arkadaşları uygulamadan memnun. Son güncellemeyle Türkiye’den gönüllülere erişim sağlanmış ve dil engeli kalkmış.
Yaşam kalitesini arttırıyor
LIFTWARE
Başta parkinson hastaları olmak üzere el hareketlerini ve bedenindeki titremeleri kontrol etmekte zorluk çekenler için Liftware yaşam kalitesini arttıran bir cihaz. Uç kısmına monte edilebilir çatal ve kaşıkla titremeleri yüzde 70 oranında stabilize ediyor.
Toplantılar kolay takip ediliyor
AVA.ME
Duyma engelliler işaret dili veya dudak okuma sayesinde iletişim kurabiliyor. Ancak iş toplu bir sohbete veya toplantıya gelince sorunlar çıkıyor. Ava.me pratik ve bütçe dostu bir çözüm. Sohbete katılan herkesin akıllı telefonunu kullanması gerek, böylece algılanan konuşmalar yapay zekâ yardımıyla metne dönüştürülüyor. Uygulamayı kullanan kişi kimin ne söylediğini herkese atanan farklı renkler sayesinde takip edebiliyor. Bireysel ve kurumsal çözüm mevcut. Telefon uygulamasının yanı sıra masaüstü uygulamasıyla video konferans seçeneği de var.
Paylaş