Paranoid bozukluk beyinde ortaya çıkarak kişiler, iyi sonuçları kendi yetenekleri olarak değerlendirirken, kötü sonuçları şans faktörlerine bağlar. Paranoid kişilik bozukluğu, diğer insanların hareketlerini küçültücü ve tehdit edici olarak algılayan aşırı duyarlılıktır. Paranoid şizofrenide ise bu hastalığı yaşayanlar dengeli gibi görünseler de duygusal sorunlar, konuşmayla ilgili problemler ve katatonik belirtiler neredeyse hiç göstermezler. İşte, paranoid ile ilgili detaylar.
#ParanoidGünlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan hatta zaman zaman birçoğumuzun kullandığı bir kavramdır kişilik bozuklukları. Bazen bir diğerini yargılamak, eleştirmek, suçlamak adına kolayca kullanırız bu kavramları. Kişilik bütünlüğünün bozulduğu bir durum olduğunu bilerek ya da bilmeyerek çatışma yaşadığımız insanlara yönelik bir niteleme amacıyla dilimize dolanır bu tür psikolojik tanımlamalar. Aslında bu yönüyle iki türlü yanılgıya düşeriz. Birincisi gerçekten kişilik bozuklukları olan ve aslında birçoğu rahatlıkla tedavi edilebilen bu türden hastalıkları olan insanları etiketlemiş oluruz, ikincisi de insanları bu tip hastalık isimleriyle tanımlayarak hem hastalığı hem de bireyleri aşağılamış oluruz. Oysa bütün fizyolojik sağlık sorunları gibi psikolojik sağlık sorunları da tamamen doğaldır ve hayatımızın herhangi bir diliminde hepimiz psikolojik sorunlar yaşayabiliriz.
#Kişilik BozukluğuParanoid ne demek? Ruhsal rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan paranoid kişilik bozukluğu şüpheci yaklaşımlar ile kendisini gösteriyor. Genetik, biyolojik, sosyolojik ve nörolojik nedenlerle ortaya çıkan paranoid, tedavi edilmediği durumlarda, kişilerde şiddet eğilimini etkileyerek ciddi durumlara neden olabiliyor. İş, aile ve sosyal yaşamı etkileyen bu hastalığın geciktirilmeden tedaviye başlanması gerekiyor. İşte, paranoid kişilik bozukluğu hakkında merak edilen bilgiler.
#Paranoid NedirParanoid hastaların sıklıkla hayatlarının seyrini başka güçlerin etkilediğine inandıklarını göstermiştir. Paranoid bozukluk hastalığı yaşayan kişiler, iyi sonuçları kendi yetenekleri olarak değerlendirirken, kötü sonuçları şans faktörlerine bağlar. İşte, paranoid bozukluk hastalığıyla ilgili detaylı bilgiler
#Paranoid BozuklukBiz onlara genel olarak "kişiliği bozuk" diyoruz. Ancak hangi durumda, neden, ne yaptıklarında diyoruz bu çok açık değil. Kimi şüpheci, kimi agresif, kimi çekingen oluyor ama hemen hepsinin normalin dışında davrandıkları bir gerçek. Bir davranışın kişilik özeliliği mi, yoksa bozukluğu mu olduğunu anlamak için Prof. Dr Arif Verimli ile konuştuk...
Kişilik bozukluğu filmlerinde, paranoyak, şizofren ve obsesif kişilerin yaşadıkları anlatılır. Psikolojik gerilim ve psikolojik dram türündeki filmlerde olaylar kadar karakterlerin iç dünyası da önemlidir. İnsan psikolojisinin derinliklerine inen bu yapımlarda antisosyal ve sınırda kişilik bozukluğu olan karakterlere de yer verilir. En çok izlenen kişilik bozukluğu filmlerini derledik.
Hayat şartlarında yorgunluk ve stres ile başa çıkmak kolay değildir. Bunun yanı sıra kişinin en başta yaşadığı geçim sıkıntısı depresyona sebebiyet verebilir. Psikolojik hastalıklar ortaya çıkabilir. Peki, psikolojik hastalıklar nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkPsikoz belirtileri ve nedenleri ile merak edilen psikolojik rahatsızlıklar arsında yer almaktadır. Psikoz sözcüğü ilk kez Ernst von Feuchtersleben tarafından 1845'te delilik ve maniye alternatif olarak kullanılmıştır. Sözcük Yunanca psyche ("zihin, ruh") ve -osis ("hastalıklı" veya "anormal durum") dan türemiştir. Sözcük zihin bozuklukları olduğu düşünülen bozuklukları, sinir sistemindeki bir bozukluktan türediği düşünülen nevrozdan ayırmak için kullanılmıştı. Peki, psikoz neden olur ve belirtileri nelerdir? İşte, o detaylar
#PsikozUzmanlar Ceren Özdemir’in katil zanlısının ‘psikopat’ denilen antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olabileceğini belirtiyor. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler dışarıdan kibar ve nazik görünse de empati duygusu gelişmeyen, bencil olan, suçluluk ve pişmanlık hissetmeyen kişiler olduğu ifade ediliyor. Peki, halk dilinde psikopat olarak bilinen antisosyal kişilik bozukluğu nedir?
#Antisosyal Kişilik BozukluğuBir televizyon programına kızları ve torunlarının kayıp olduğunu iddia ederek başvuran Palu Ailesi'nde açığa çıkan olaylar Türkiye'nin gündemine oturdu. İddiaların beşiğindeki isimlerin sağlıklı olmadığını ifade eden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ertan Tezcan, özellikle Tuncer Ustael'in 'paylaşılmış paranoid bozukluk' hastası olabileceğini söyledi.
#Palu AilesiŞizofreni, duygu ve düşüncede değişim ve davranışlarda sapmalara neden olan beyin hastalığıdır. Şizofreni, kişinin dış dünyadan uzaklaştırıp içe kapanmasına neden olan ve dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. Genellikle 15-35 yaş arasında meydana gelen belirtiler, arkadaşlardan ve aileden uzaklaşma, okul başarısının düşmesi, sinirli davranışlar ve davranış değişiklikleri olarak gözlemlenebilir. Peki, şizofreni nedir ve belirtileri nelerdir? Paranoid şizofreni hakkında bazı bilgiler
#ŞizofreniKişilik, tıpkı parmak izi gibi kişisel bir olgudur. Bizi, diğer insanlardan ayıran davranış ve duygusal özelliklerimiz, kişiliğimizi oluşturur. Bu kişisel özellikler, kişiden kişiye ne kadar farklılık gösterirse göstersin; bazen kişiye ve çevresindekilere zarar verecek kadar abartılı olabilir. İşte böyle durumlarda "kişilik bozukluğu" durumundan söz edilmesi gerekir.
#Kişilik Bozukluğu