Manisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#ManisaManisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#ManisaNorveç'in en zengin iş insanlarından biri olan Tom Hagen'ın eşi Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, 2018 yılının Ekim ayında kayboldu. Önce kaçırılma zannedilen olay ilerleyen zamanda açığa çıkan ayrıntılarla bambaşka bir boyuta ulaştı. Son olarak geçtiğimiz hafta Norveç basınında yer alan flaş detaylar ise herkese pes dedirtecek cinsten...
#Anne-Elisabeth Falkevik HagenPara icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt ParaTürkiye’nin her köşesinde farklı bir lezzete rastlamak mümkün! Böylesine zengin bir mutfağa sahibiz. Önemli olan bu lezzetleri keşfedebilmek, nerede ne yiyeceğini bilmek... Size bir tüyo: Bunun için yemek öncesinde bir kahvede mola verip, bir çay içimi süren dostluklar kurun. Bu dost sohbetlerinde ne yemeli ve nerede yemeli sorularının en doğru yanıtını bulabilirsiniz. Bu yazıda 10 kasabada 10 lezzet seçtim ama bir hayli zorlandığımı itiraf edeyim.
#Mehmet YaşinMANİSA VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ LİDYA KRALLIĞI’NA BAŞKENTLİK EDEN VE DÜNYADA İLK PARANIN BASILDIĞI YER OLARAK BİLİNEN SARDES’İN, EN ÖNEMLİ BULUNTULARININ YER ALDIĞI ARTEMİS TAPINAĞI’NDAKİ MERMER SÜTUNLARI, KAZI EVİ, GYMANSİUM VE GYMANSİUM’UN ROMA YOLU KAZISI’NIN YAPILDIĞI ALANDA İNCELEMELERDE BULUNDU. VALİ BEKTAŞ KAZI BAŞKANI PROF. NİCHOLAS DUNLOP’TAN YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ ALDI.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Lidya Krallığı'nın başkenti ve tarihte altın paranın basıldığı ilk yer olan Salihli İlçesi'ne bağlı Sart Beldesi'nde konser verdi. Konsere Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Erdinç Karaköse, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Taş, Sart Belediye Başkanı Ali Güngör ve vatandaşlar katıldı.Emre SAÇLI-SALİHLİ-DHA
#HtvmagazinTarihin en zengin krallarından Karun’un yaşadığı, Dünya üzerinde paranın ilk kez kullanıldığı Lidya’nın başkenti Sardes antik kenti, kuruşlundan bu yana geçen 3 bin yıla karşın tüm görkemiyle ayakta. Bugün Manisa’nın Salihli ilçesi sınırlarında bulunan kent, İzmir’den iki saat mesafede.
Tedavüle çıktığı 1927 yılında 1000 tane Cumhuriyet altınına karşılık gelen İngiltere basımı 1000 lira, en nadir ve değerli Türk banknotu olma özelliğini yıllar geçmesine rağmen koruyor. Tedavülden çekildiğinde 23 tanesi Merkez Bankasına dönmeyen Osmanlıca yazılı banknotlardan biri, 250 bin liradan müzayedeye çıkarıldı.
Banknot Matbaası’nın kapılarını basına açan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yarından itibaren kullanılmaya başlanacak TL’nin tanıtım maliyetinin 1 milyon 140 bin YTL olduğunu açıkladı. Yılmaz, TL’ye dönüşte banknot başına maliyetin 11-12 kuruş olduğunu belirtti.