Ozon Tabakası haberleri sayfasında Ozon Tabakası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 198 Ozon Tabakası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
1980'lerde herkesin gündemine giren ozon tabakasındaki incelme, güneşle insan arasındaki ilişkiyi tamamen değiştirmiş; faktörlü kremler, UV ışınlarına karşı koruyan gözlükler günlük hayatın güçlü bir parçası haline gelmişti. Yıllar geçti ve insanlık bir çevre başarısına imza attı. Bilim insanlarına göre ozon tabakasının tamamen eski haline geleceği tarih netleşti ancak hâlâ bir önemli sorun var...
#Ozon TabakasıKüresel ısınmayı tetikleyen gazların yüzde 80’i iklimlendirme sektörü tarafından kullanılıyor. Atmosferin hızla delinmesine yol açan ve süper kirleticiler olarak tanımlanan gazların kullanımının azaltılması için harekete geçen Daikin, Kopenhagen’daki VRV 2020 zirvesinde yüzde 70 daha çevreci olan teknolojilerini ve çözümlerini tanıttı.
#GazetehaberiOzon tabakasını incelten gazların kullanımı tamamen yasaklandı. Peki ama ozon tabakasını incelten bu gazlar neler? İşte ozon tabakasına zarar veren insan yapımı gazlar hangileri sorusunun cevabı..
#Ozon Tabakasına Zarar Veren İnsan Yapımı Gazlar Hangileri?İsveç İklim ve Çevre Bakanı Romson, "Küresel ısınmanın önüne geçmek için daha önce 2050 yılı olarak hedeflediğimiz sera gazı emisyonunu sıfırlama taahhüdümüzü, 5 yıl daha geriye çekerek 2045 olarak belirledik" diye konuştu. Sera gazı salınımı ozon tabakasına verdiği zararla küresel ısınmayı hızlandıran en büyük etken olarak biliniyor. İsveç'in böylece 2045 yılında dünyanın en çevreci ülkesi olması bekleniyor.
#İsveçGüneşin UV ışınları dalga boylarına göre isimlendirilir ve başlıca UV ışınları türleri UVA, UVB ve UVC'dir. UVA ışınları en uzun dalga boyuna sahiptir, bunu UVB ve UVC takip eder. Daha kısa UV ışınları atmosferin ozon tabakası tarafından emilir, dolayısıyla UV radyasyonu vücudunuza ulaştığında çoğu UVA ve bir kısmı da UVB formunda olur. UVB ışınları cildinizin yalnızca dış katmanlarına nüfuz eder, ancak UVA ışınları daha uzun dalga boyları nedeniyle daha derin katmanlara nüfuz eder. UVB ışınları yüzeysel iltihaplanma ve hasara (güneş yanığı gibi) neden olurken, UVA ışınları daha derin hasara neden olabilir ve hücresel değişiklik riskinizi artırabilir.
#Güneş Kremiİstanbul’da dün 03.15’te merkez üssü Kâğıthane olan 3.1 büyüklüğündeki deprem, çoğumuz tarafından hissedilmedi bile ancak Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün katıldığı bir yayında ‘Bu bölgede aktif bir fay yok’ açıklaması, endişeden çok komplo teorilerini tetikledi. Teorilerden ilki 2 gün boyunca Boğaz’a demirleyen 155 metre uzunluğundaki ABD savaş gemisinden bir saldırı yapılmış olması, ikincisi de Tesla’nın çılgın projesi ‘HAARP’ın depremi tetiklemiş olma olasılığıydı. Her iki teoriyi de farklı uzmanlara sordum.
#HAARPTürkiye'nin bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelecek çöl tozunun etkisi altına gireceğini belirten uzmanlar, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Hasan Bayram özellikle çöl tozundan daha çok etkilenecek hasta grubunu açıklarken, 'Tozun yoğun olduğu dönemlerde ölümlerde artış olduğunu gözlemledik. Çalışmalar bu çöl tozlarının içerisinde çeşitli bakterilerin, mantarların ve çeşitli virüslerin olabileceğini göstermiş. En önemlisi çok yoğun konsantrasyona maruz kalıyorsunuz. Belli bölgelerde nefes alamıyorsunuz' dedi. Meteoroloji Mühendisi Adil Tek ise, çöl tozunun etkili olacağı bölgeleri Türkiye haritası üzerinde gösterdi.
#İstanbul1980'lerde herkesin gündemine giren ozon tabakasındaki incelme, güneşle insan arasındaki ilişkiyi tamamen değiştirmiş; faktörlü kremler, UV ışınlarına karşı koruyan gözlükler günlük hayatın güçlü bir parçası haline gelmişti. Yıllar geçti ve insanlık bir çevre başarısına imza attı. Bilim insanlarına göre ozon tabakasının tamamen eski haline geleceği tarih netleşti ancak hâlâ bir önemli sorun var...
#Ozon Tabakası1800'lerde Johann Ritter, görünür ışık spektrumunun ötesindeki dalgaların varlığını kontrol etmek istemiştir. O zamanlar, fotoğraf filminin mavi ışıkta kırmızıdan daha hızlı siyaha döndüğü biliniyordu. Ritter bu filmi mor ötesi bir renge maruz bıraktı ve beklendiği gibi film siyaha döndü. Bu, ultraviyole ışınlarının varlığını kanıtladı. Peki, UV ışığı nedir tüm detayları ile derledik.
#Ultraviyole IşıkOzon tabakası her yıl inceliyor ve zararlı güneş ışınları daha az filtreleniyor. Güneş ışınlarının filtrelenmesi azaldıkça cilt lekeleri, kanser ve yaşlanma sorunları artmaktadır. Yeterli güneş ışığı almanın görme, D vitamini sentezi, sedef hastalığı ve benzeri hastalıklar üzerinde olumlu etkisi vardır. Bununla birlikte, güneşe aşırı maruz kalmak yarardan çok zarar verir. Güneş, görünür ışık ve görünmez ışık yayar ve görünmez ışığı ultraviyole A, ultraviyole B ve ultraviyole C'yi içerir. Bu görünmez ışınlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ultraviyole C doğrudan kansere neden olur. Bronzlaşmış cildin popülaritesi ile birlikte son yıllarda cilt kanseri görülme sıklığı artmıştır. Bunun temel nedeni insanların çok fazla güneş ışığına maruz kalmasıdır. Her yaşta ve her mevsimde güneşten korunmak gerekir. Bu sayede zararlı güneş ışınlarının zararlı etkileri azaltılmış olacaktır. Güneşe aşırı maruz kalma nedeniyle, vücut ağrılı kırmızı cilt yanıkları yaşanabilir.
#Güneş KoruyucuRenksiz ve keskin bir kokuya sahip olan Ozon, aynı zamanda da oksijenin kimyasal bir akrabasıdır. Oksijen atmosferde oksijen atomu (O), oksijen molekülü (O2) ve ozon (O3) olmak üzere normal oksijenden daha az kararlı bir yapıya sahiptir. Ozon Tabakası nedir, hangi katmanda yer alır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Gökyüzünde bulunan sayısız yıldız ve gök cisimleri insanoğlunun her daim merakını uyandırmıştır. Çağın her döneminde gökyüzü incelenmiştir. En çok merak edilen konular arasında ise uydular gelmektedir. Peki uydu nedir? Güneş sistemi uydu doğal ve yapay uydu tanımı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uydu Nedir?Covid-19 salgını ile mücadelede hijyen, sosyal mesafeyi koruma, maske kullanma ve bağışıklığı güçlü tutma en önemli koruyucu yöntemler olarak belirtilmektedir. Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; güçlü bir bağışıklık için D vitamininin şart olduğunu hatırlatarak, “Güneş ışınlarının giderek azalacağı önümüzdeki aylarda D vitamini düzeyinin düşük olması, hastalıklara yakalanma riskini artıracaktır” dedi.
#D VitaminiMevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
#YogaBirçok farklı etken çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu nedenlerin başında yeşil alanların azalması ve düzensiz şehirleşme geliyor. Aynı zamanda petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar da çevre kirliliğinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Çevre kirliliğin çeşitleri, nedenleri ve çözüm yolları nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Çevre Kirliliği Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Kısacası HES adı verilen hidroelektrik santralleri üzerinden enerji üretimi, bu sistem çerçevesinde oldukça yaygın değerlendirilmektedir. Özellikle Türkiye'nin jeolojik yapısı ve engebeli arazisi düşünüldüğünde çok fazla öne çıkmaktadır. Peki, hidroelektrik enerjisi nedir? Kullanım alanları nelerdir? Hidroelektrik enerji nasıl üretilir? İşte bu konu hakkında bilinmesi gereken detayları sizler için derledik.
#Hidroelektrik Enerjisi Nedir?Küresel ısınmayı tetikleyen gazların yüzde 80’i iklimlendirme sektörü tarafından kullanılıyor. Atmosferin hızla delinmesine yol açan ve süper kirleticiler olarak tanımlanan gazların kullanımının azaltılması için harekete geçen Daikin, Kopenhagen’daki VRV 2020 zirvesinde yüzde 70 daha çevreci olan teknolojilerini ve çözümlerini tanıttı.
#Gazetehaberi